Κώστας Ιωσηφίδης: Ο Ιβάν Σαββίδης ήπιε το τσάι και ο "παππούς" το απόλαυσε

Ο Κώστας Ιωσηφίδης ο μοναδικός άνθρωπος που είχε ρόλο στον ΠΑΟΚ και στα 3 πρωταθλήματά του, μιλάει στο Contra.gr, αναφέρεται στην εποχή Ιβάν Σαββίδη και στην αδικία που γνώρισε ο σύλλογος.

Κώστας Ιωσηφίδης: Ο Ιβάν Σαββίδης ήπιε το τσάι και ο "παππούς" το απόλαυσε
EUROKINISSI

Έλειπε από τον ΠΑΟΚ μια τροπαιοθήκη που να προκαλεί συνειρμούς οροσειράς ή καρστικών σχηματισμών σπηλαίου. Δύο πρωταθλήματα και 4 κύπελλα είχε κατακτήσει έως το 2003. Τα 6 έγιναν 9 από το 2017 κι έπειτα. Και ίσως αυξηθούν σε 10, αν οι 'ασπρόμαυροι' πετύχουν το πρώτο νταμπλ τους, πανηγυρίζοντας το Κύπελλο Ελλάδας κόντρα στην ΑΕΚ, στις 11 Μαΐου.

Ακόμη κι αν δεν τα καταφέρουν, θα έχουν σοβαρό λόγο για να γιορτάσουν και το επόμενο κυριακάτικο πρωινό (12/5). Πρόκειται για ημερομηνία - ορόσημο πια, στην ιστορία του συλλόγου.

Στις 12 Μαΐου του 2015, ο Ιβάν Σαββίδης αποφάσισε να πιει το πιο ακριβό τσάι στον κόσμο. Ήταν πιο δαπανηρό και από ένα αυθεντικό Da-Hong Pao, του οποίου τα σπάνια φύλλα κοστίζουν 1.075.000 ευρώ το κιλό κι η Κίνα το θεωρεί εθνικό θησαυρό.

Κώστας Ιωσηφίδης: Ο Ιβάν Σαββίδης ήπιε το τσάι και ο "παππούς" το απόλαυσε
EUROKINISSI

"Μόλις ήπια ένα τσάι πάνω, το οποίο μου κόστισε 10.886.000 ευρώ", είπε εξερχόμενος από τη ΦΑΕ Θεσσαλονίκης, αφού είχε πληρώσει το χρέος του ΠΑΟΚ, κάνοντας χρήση της σχετικής ρύθμισης για οφειλές στο Δημόσιο που είχε ανακοινώσει το Υπουργείο Οικονομικών στις 16 Απριλίου του ίδιου χρόνου.

"Έβαλε τις βάσεις! Έχουμε σαφέστατα εποχή Σαββίδη στον ΠΑΟΚ", απάντησε ο επίσης Πόντιος στην καταγωγή Κώστας Ιωσηφίδης, σε σχετική ερώτηση για το... τσάι που πλήρωσε ακριβά το αφεντικό της ομάδας κι αν τότε άρχισε η αντίστροφη μέτρηση προς την κορυφή.

"Είμαι 30 χρόνια στον ΠΑΟΚ"

Ο 67χρονος παλαίμαχος αμυντικός είναι ο πολυνίκης του Δικέφαλου Αετού και βρίσκεται στο σύλλογο ως γενικός αρχηγός της Κ19. Περιμένει με χαρά να ισοφαριστεί το ρεκόρ των 4 τίτλων που έχει με την ασπρόμαυρη φανέλα, το βράδυ του τελικού κυπέλλου με την Ένωση.

Η ΑΕΚ είναι η πρώτη ομάδα που αντιμετώπισε ως ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ σ' επίσημο αγώνα. Ήταν 19 Σεπτεμβρίου του 1971, πρεμιέρα του πρωταθλήματος, όταν ο Λες Σάνον τον χρησιμοποίησε ως αλλαγή του Γιάννη Χατζηαντωνίου που είχε τραυματιστεί. Προσωπικός αντίπαλος του αριστερού μπακ ήταν ο Παναγιώτης Βεντούρης, ο οποίος σκόραρε. Όμως, ο Ιωσηφίδης καθιερώθηκε στην ενδεκάδα, καθώς ο Άγγλος κόουτς τον εμπιστευόταν απόλυτα.

Έχει κατακτήσει δύο κύπελλα (1972, 1974) και είναι ο μοναδικός που είχε συμμετοχή και στους πρώτους δύο τίτλους πρωταθλήματος του ΠΑΟΚ, το 1976 και το 1985. Τη δεύτερη φορά ήταν αρχηγός. Δεν έχει αγωνιστεί με άλλον σύλλογο, ενώ το 2005 έγινε γενικός αρχηγός και της πρώτης ομάδας.

Κώστας Ιωσηφίδης: Ο Ιβάν Σαββίδης ήπιε το τσάι και ο "παππούς" το απόλαυσε
EUROKINISSI

"Είμαι σχεδόν 30 χρόνια στον ΠΑΟΚ. Περισσότερα έχει ο Σταύρος Σαράφης, περίπου 40", είπε. "Τότε, οι ποδοσφαιριστές έμεναν πολλά χρόνια σε μια ομάδα, δένονταν περισσότερο με τον σύλλογο. Είχαν τους ίδιους αντιπάλους για πολύ καιρό. Είχαν άλλη σχέση". Ερωτηθείς γιατί δεν έπαιξε σε άλλη ομάδα, απάντησε: "Ήταν πολύ δύσκολο εκείνη την εποχή. Υπήρξαν προτάσεις. Όμως, αν έχεις παίξει 8-9 χρόνια κάπου, δεν είναι εύκολο να φύγεις. Δένεσαι πολύ και συνεχίζεις. Ήταν και δύσκολες οι μετακινήσεις".

Όταν ήταν 15 χρόνων, έφυγε από τη Βυρώνεια Σερρών, όπου γεννήθηκε στις 14 Ιανουαρίου του 1952. Ακολούθησε το όνειρό του. Ήθελε να γίνει ποδοσφαιριστής και πήγε στη Θεσσαλονίκη. Αρχικά έπαιξε στην Ελπίδα Τούμπας, δούλευε και το βράδυ πήγαινε σε νυχτερινό γυμνάσιο. Ο Δικέφαλος τον απέκτησε έναντι 20.000 δρχ..

"Ήταν δύσκολα χρόνια, όπως κι η απόφαση να φύγω από το χωριό. Όμως, οι γονείς μου δεν μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά, διότι ήθελα να γίνω ποδοσφαιριστής. Για μένα αυτό ήταν το Α και το Ω. Οι γονείς μου ήθελαν να πάω στο πανεπιστημίο. Όλοι ήθελαν τα παιδιά τους να σπουδάσουν. Από το χωριό μου έφυγα, ενώ ήμουν μαθητής της Γ' Γυμνασίου. Ήταν εξατάξιο το σχολείο. Το τελείωσα αφού έγινα ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ. Πήγα σε ιδιωτικό στη συνέχεια, καθώς δεν προλάβαινα, λόγω των πολλών υποχρεώσεων που είχα με τον σύλλογο και με τις Εθνικές ομάδες".

Ντεμπούτο στην Εθνική ανδρών έκανε σ' ένα ιστορικό παιχνίδι, στο 'Μαρακανά'. Στις 28 Απριλίου 1974, η Ελλάδα και η ανανεωμένη Βραζιλία δεν πέτυχαν γκολ (0-0). Ο Τάκης Οικονομόπουλος έπαιξε καταπληκτικά. "Ο τερματοφύλακας της Ελλάδας είχε χέρια από... μαγνήτη", έγραψε το 'Reuters'.

Κώστας Ιωσηφίδης: Ο Ιβάν Σαββίδης ήπιε το τσάι και ο "παππούς" το απόλαυσε
EUROKINISSI

"Ένιωσα σαν εν ενεργεία ποδοσφαιριστής"

Ο Ιωσηφίδης, μαζί με τον θρυλικό Γιώργο Κούδα, άγγιξαν πρώτοι το φετινό τρόπαιο του πρωταθλητή Ελλάδας. Οι δυο τους το έφεραν στον αγωνιστικό χώρο, για να γίνει η απονομή στην Τούμπα. Εκείνη τη στιγμή "ήταν σαν να ήμασταν κι εμείς εν ενεργεία ποδοσφαιριστές. Είναι πολύ μεγάλη υπόθεση για εμάς να είμαστε κοντά στην ομάδα που αγαπάμε".

"Η διοίκηση στηρίζει τους βετεράνους και τους ανθρώπους που έχουν παίξει στο σύλλογο. Είμαι πολύ ευτυχισμένος και ευχαριστημένος. Θέλω να συγχαρώ τον πρόεδρό μας. Αυτό που είχε θέσει ως στόχο το πέτυχε και η ομάδα κατέκτησε δίκαια το πρωτάθλημα. Πήρε κύπελλα, κατέκτησε πρωτάθλημα και έπεται συνέχεια".

Στην Τούμπα προβλέπουν ότι ο ΠΑΟΚ δεν θα ανέβει και πάλι στο ράφι, περιμένοντας για χρόνια έναν τίτλο πρωταθλητή. " Η ευχή μας είναι να συνεχίσει ανάλογα και να έχει μια ακόμη καλύτερη διάκριση του χρόνου. Και το πιστεύουμε ότι θα έχει", επεσήμανε. Δεν έκρυψε ότι εννοεί μια καλή πορεία στην Ευρώπη και όχι μόνο αυτό: "Ο κ. Σαββίδης θέλει να φτιάξει και το γήπεδο και έχει τη δύναμη να το καταφέρει".

Η 12η Μαΐου ξυπνά στους Θεσσαλονικείς ακόμη μια καλή ανάμνηση. Το 2001 είχαν κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδας με αντίπαλο τον Ολυμπιακό, τον οποίο είχαν νικήσει με 4-2.

Ο ΠΑΟΚ περίμενε 34 χρόνια χρόνια γι' αυτό το πρωτάθλημα. "Κι άλλες φορές θα μπορούσε να έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα", είπε και πρόσθεσε: "Γινόταν -αν θέλετε- και μία αδικία εις βάρος. Και σε άλλες χρονιές είχε καλή ομάδα και δυστυχώς διαρκώς κάτι συνέβαινε και δεν έπαιρνε το πρωτάθλημα".

Ερωτηθείς αν οι παίχτες δυσκολεύονταν να διαχειριστούν ψυχολογικά τη λαχτάρα για τον τίτλο κάθε φορά που τον προσέγγιζαν, απάντησε: "Δεν μπορούμε να πούμε κάτι τέτοιο. Η αδικία που έχει υποστεί σε καθοριστικά παιχνίδια ήταν μεγάλη. Βλέπαμε μια διαρκή κατάκτηση τίτλων από την πλευρά του Ολυμπιακού, λες και δεν υπήρχε άλλη ανταγωνιστική ομάδα στην Ελλάδα".

Κώστας Ιωσηφίδης: Ο Ιβάν Σαββίδης ήπιε το τσάι και ο "παππούς" το απόλαυσε
EUROKINISSI

Δεν παίρνει χάρες, πάντως, μόνο από την πρώτη ομάδα του ΠΑΟΚ! Οι πιτσιρικάδες της Κ19 του τραγουδούσαν "Γεια σου παππού, παππού! Θα πάμε και τσου λου", όταν στέφθηκαν πρωταθλητές και φέτος.

"Με τους προπονητές προσέχουμε πολύ τα παιδιά στις ακαδημίες, τα συμβουλεύουμε. Όλοι οι τεχνικοί και ο Πάμπλο Γκάρσια κάνουν καλή δουλειά. Πολλά από αυτά τα παιδιά θα παίξουν σε μεγάλη ομάδα. Είναι σημαντικό να έχουμε καλές ακαδημίες. Έχουν βελτιωθεί πολύ με την έλευση του κ. Σαββίδη και διαρκώς αναζητούμε ταλέντα σε όλη την Ελλάδα. Θα προοδεύσουν".

Μη χάσετε το νέο επεισόδιο του Pod-όσφαιρο! Οι δημοσιογράφοι του Contra.gr συζητούν για το αν η Μπαρτσελόνα έχει κλειδώσει ήδη το Champions League και αν ο Λουτσέσκου πρέπει να φύγει από φέτος στο εξωτερικό:

Photo credits: Eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK