ΠΑΟΚ: Έφτασε... άοπλος στην κατάκτηση του τίτλου

Το περσινό πάθημα και μια υπογραφή, οδήγησαν τον ΠΑΟΚ στην πρώτη θέση της Super League. Ο παρεξηγημένος... αφάνας, η απογοήτευση της σεζόν και το ματς που μοιάζει να όρισε την μοίρα του μετέπειτα πρωταθλητή.

SUPERLEAGUE / ΠΑΟΚ - ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ / ΦΙΕΣΤΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM)
SUPERLEAGUE / ΠΑΟΚ - ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ / ΦΙΕΣΤΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM) EUROKINISSI SPORTS

Το τρίτο πρωτάθλημα της ιστορίας του και το πρώτο μετά από 34 χρόνια κατέκτησε ο ΠΑΟΚ, κόβοντας πρώτος το νήμα στην κούρσα της Super League 2018-2019. Ο "Δικέφαλος" έχει την ευκαιρία να ολοκληρώσει αήττητος την πορεία του στην φετινή διοργάνωση, εφόσον φύγει με θετικό αποτέλεσμα από τους "Ζωσιμάδες" την τελευταία αγωνιστική, με αντίπαλο τον ΠΑΣ Γιάννινα. Θα έχει και την δυνατότητα να πανηγυρίσει και το νταμπλ αν καταφέρει να επιβληθεί της ΑΕΚ στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, κάτι που έχει πετύχει τις αμέσως δύο προηγούμενες χρονιές.

Σε μια σεζόν που ολοκληρώνεται, δίχως να λείψει η κουβέντα για την διαιτησία και το παρασκήνιο. Αυτό συνέβη στην περίοδο κυριαρχίας του Ολυμπιακού, στους δύο τίτλους που κατέκτησε ο Παναθηναϊκός το 2004 και το 2010, στον περσινό πρωτάθλημα που κατέληξε στα χέρια της ΑΕΚ, στο φετινό που πήρε ο ΠΑΟΚ. Καλώς ή κακώς, δικαίως ή αδίκως, μοιάζει ως απαραίτητο συνοδευτικό της κουλτούρας του ελληνικού ποδοσφαίρου και το ίδιο πιθανότατα θα συμβεί και του χρόνου, όποιος κι αν κάτσει στον θρόνο του πρωταθλητή.

Από εκεί και πέρα, για την φετινή προσπάθεια του ΠΑΟΚ είναι πολλά αυτά που μπορούν να γραφτούν αναφορικά με το αγωνιστικό κομμάτι. Υπάρχουν πάντως δύο σημεία - κλειδιά, που ίσως έχουν την μερίδια του λέοντος σε αυτή την επιτυχία. Το ένα αφορά την διοίκηση του "Δικεφάλου", που μαθαίνοντας από το περσινό πάθημα, φέτος ήξερε. Την προηγούμενη σεζόν ήταν ξανά ο ΠΑΟΚ που έμοιαζε ως το απόλυτο φαβορί για τον τίτλο, ωστόσο οι λάθος χειρισμοί στα δύο ντέρμπι της Τούμπας με τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ του στοίχισαν ένα πρωτάθλημα.

ΦΙΕΣΤΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ / ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΟΠΑΔΩΝ ΤΟΥ ΔΙΚΕΦΑΛΟΥ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ ΠΥΡΓΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM)
ΦΙΕΣΤΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ / ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΟΠΑΔΩΝ ΤΟΥ ΔΙΚΕΦΑΛΟΥ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ ΠΥΡΓΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM) EUROKINISSI SPORTS

Μια ο τραυματισμός του Όσκαρ Γκαρθία και μια η είσοδος του Ιβάν Σαββίδη στο γήπεδο με το όπλο στη ζώνη, ακύρωσαν τις προσπάθειες των παικτών του "Δικεφάλου" όλη τη σεζόν. Και μπορεί για τους φίλους της ομάδας της Θεσσαλονίκης να έφταιγαν τρίτοι, ωστόσο η καλύτερη διάψευση ήταν αυτή που ήρθε φέτος μέσα από τον τρόπο που αντιμετώπισε ο οργανισμός ΠΑΟΚ τα αντίστοιχα ματς. Επιπλέον μέτρα ασφαλείας στην Τούμπα, δίχως διοικητικές "εκρήξεις" με εξοντωτικές για την ομάδα συνέπειες, έξι βαθμοί στο γήπεδο και πρωτάθλημα.

Το δεύτερο σημείο - κλειδί, ήταν μια υπογραφή: αυτή του Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς τον Δεκέμβρη στην Ίτιχαντ. Αυτή τη φορά ο ΠΑΟΚ αποχωριζόταν ένα άλλο "όπλο", από αυτά που σκοράρουν κατά ριπάς στην αντίπαλη εστία. Η πώληση του Σέρβου φορ έμοιαζε με πλήγμα για τις πιθανότητες του ΠΑΟΚ στην μάχη του τίτλου, ωστόσο αποδείχθηκε το ισχυρότερο κίνητρο που χρειάστηκαν οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές του "Δικεφάλου" για να συνεχίσουν την μάχη.

SUPERLEAGUE / ÐÁÏÊ - ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM)
SUPERLEAGUE / ÐÁÏÊ - ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM) MOTIONTEAM

Στο πρώτο μισό της περιόδου, με τον Πρίγιοβιτς στην κορυφή της επίθεσης, ο ΠΑΟΚ πέτυχε 24 γκολ στο πρωτάθλημα. Ο Σέρβος φορ πέτυχε τα 9 από αυτά, οι Μπίσεβαρ, Άκπομ, Μαουρίσιο από 2 και οι Καντουρί, Μάτος, Ζαμπά, Λημνιός, Βαρέλα, Κρέσπο από 1, συν 3 αυτογκόλ. Σύνολο, 10 διαφορετικοί σκόρερ.

Στο δεύτερο μισό της περιόδου, χωρίς τον Πίργιοβιτς, ο ΠΑΟΚ πέτυχε στο πρωτάθλημα 40 γκολ. Ο Μπίσεσβαρ είχε 6, ο Βιεϊρίνια 5, οι Σάκχοφ και Σβιντέρσκι από 4, οι Μαουρίσιο, Άκπομ, Πέλκας, Ολιβέιρα, Ενρίκε από 3, οι Μάτος, Ζαμπά από 2, ο Βαρέλα 1, συν 1 αυτογκόλ. Σύνολο, 12 διαφορετικοί σκόρερ.

Με τον Πρίγιοβιτς στην ενδεκάδα, ο ΠΑΟΚ πέτυχε μόλις μια φορά πάνω από δύο γκολ σε παιχνίδι, στο 3-1 επί του ΟΦΗ. Χωρίς τον Σέρβο, σκόραρε 3+ γκολ σε οκτώ ματς πρωταθλήματος (σ.σ. μένει και το παιχνίδι με τον ΠΑΣ στους "Ζωσιμάδες"). Μοιάζει λίγο οξύμωρο αλλά την ίδια στιγμή είναι και ξεκάθαρο μέσα από τους αριθμούς, πως -ξέχωρα από την δεδομένη αξία του- η αποχώρηση του Πρίγιοβιτς απελευθέρωσε αγωνιστικά πολλούς από τους συμπαίκτες του.

Κάνοντας έναν συνδυασμό των δύο παραπάνω σημείων - κλειδιά, θα μπορούσε κανείς σε μια μεταφορά του λόγου να υποστηρίξει πως ο ΠΑΟΚ έφτασε τελικά... άοπλος στην κατάκτηση του τίτλου. Και από τη στιγμή που η κατάκτηση ή μη του Κυπέλλου δεν μπορεί να υποσκελίσει ή να ξεπεράσει το επίτευγμα της πρωτιάς στην Super League, μπορεί να γίνει και ο απολογισμός της σεζόν, από την οποία ο ΠΑΟΚ θα θέλει να ξεχάσει μόνο την κακή ευρωπαϊκή του παρουσία.

Το αστέρι: Βιεϊρίνια

Όσο υπάρχει ο Πορτογάλος μπακ-χαφ στην Τούμπα, δύσκολα θα μπορέσει άλλος να πάρει τη θέση στην καρδιά των φίλων του ΠΑΟΚ. Είναι ο φυσικός ηγέτης του "Δικεφάλου", η ποιότητα του είναι επίσης δεδομένη, όπως και η συμβολή του εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου. Αν και αγωνίστηκε κατά βάση ως αριστερός μπακ, ο Βιεϊρίνια είχε πολύτιμη συνεισφορά στο επιθετικό παιχνίδι της ομάδας του, με 5 γκολ και 4 ασίστ, ενώ με εξαίρεση το ματς του "Γ. Καραϊσκάκης" κόντρα στον συμπατριώτη του, Ντανιέλ Ποντένσε, σπανίως αντιμετώπισε πρόβλημα στα ανασταλτικά του καθήκοντα.

Ο πολυτιμότερος: Ντιέγκο Μπίσεσβαρ

Αν και λίγο παρεξηγημένος τύπος ο... αφάνας του ΠΑΟΚ από το Άμστερνταμ, ήταν αυτός που έδωσε φέτος λύσεις σε κάθε πρόβλημα που αφορούσε το γκολ ή την δημιουργία. Ο Μπίσεσβαρ μετράει 8 τέρματα και 7 ασίστ σε 26 ματς πρωταθλήματος (37 συμ., 10 γκολ, 10 ασίστ συνολικά μέσα στη σεζόν), αριθμοί που μαρτυρούν πως υπήρξε καταλυτικός παράγοντας στο σπριντ του "Δικεφάλου" μέχρι την γραμμή του τερματισμού. Έχει συμβόλαιο με τον ΠΑΟΚ ως το 2022 και αναμένεται να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενδεκάδα και την επόμενη σεζόν.

Ο πιο βελτιωμένος: Αλέξανδρος Πασχαλάκης

Η αλήθεια είναι πως με τον τρόπο που είναι καταρτισμένο το ρόστερ του ΠΑΟΚ, οι επιλογές σε αυτή την κατηγορία δεν ήταν εύκολο να προκύψουν σε αφθονία. Ο Πασχαλάκης αγωνίστηκε πέρσι σε 17 παιχνίδια της Super League, δέχθηκε 9 τέρματα και κράτησε απαραβίαστη την εστία του 12 φορές. Φέτος, ο γκολκίπερ του "Δικεφάλου" έχει αγωνιστεί και στα 29 ματς της διοργάνωσης, έχει δεχθεί μόλις 14 γκολ και σε 15 περιπτώσεις ολοκλήρωσε το ματς με clean sheet. Δεν εξάλειψε, αλλά περιόρισε τα λάθη του σε σχέση με πέρσι και πιθανότατα θα είναι το Νο1 του ΠΑΟΚ και τη νέα σεζόν.

Απογοήτευση: Εβγέν Χατσερίντι

Δεν χρειάζεται και ιδιαίτερη ανάλυση. Μιλάμε για έναν παίκτη που προσπάθησε πολύ για να αποκτήσει ο ΠΑΟΚ, του έδωσε συμβόλαιο κοντά στο 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως μέχρι το 2021 και τελικά ο Ουκρανός στόπερ αποδείχθηκε ένας πανάκριβος... θεατής των προσπαθειών της ομάδας του. Σε τέσσερις διοργανώσεις είναι 11 συνολικά συμμετοχές, με 712 λεπτά παρουσίας στον αγωνιστικό χώρο. Δεν τίθεται θέμα για το αν θα φύγει, αλλά πώς.

Το ματς της σεζόν: Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ 0-1

Με ήρωα τον Πασχαλάκη και χωρίς να κάνει τελική στο δεύτερο ημίχρονο, ο ΠΑΟΚ βρήκε τον τρόπο να φύγει με το "διπλό" από το "Γεώργιος Καραϊσκάκης" τον περασμένο Σεπτέμβρη. Σε ένα παιχνίδι που υπέφερε για 90 λεπτά, ήταν χειρότερος του αντιπάλου του αλλά χάρη στο λάθος του Γιαννιώτη, το αυτογκόλ του Βούκοβιτς και τον μοιραίο Χάσαν, κατάφερε να αποδράσει με ένα τεράστιο... εξάποντο στις αποσκευές του. Εκείνο το παιχνίδι μοιάζει να όρισε την μοίρα του μετέπειτα πρωταθλητή.

Προπονητής

Τον Αύγουστο του 2017 ανέλαβε τον ΠΑΟΚ, υπογράφοντας συμβόλαιο ως το 2020. Πολλές φορές έχασε το μέτρο στις δηλώσεις του και η προσπάθεια του να υπερασπιστεί την ομάδα του, είχε αντίθετα αποτελέσματα. Προφανώς και έχει το δικό του μερίδιο στην επιτυχία, έχοντας πλέον μπει στο στόχαστρο ομάδων της Τουρκίας. Κατάφερε να χειριστεί σωστά την απώλεια του Πρίγιοβιτς, φέρνοντας σε πρωταγωνιστικό ρόλο παίκτες όπως οι Μπίσεσβαρ, Άκπομ, Σβιντέρσκι, Ζαμπά. Αναμένεται να βρίσκεται στον πάγκο του ΠΑΟΚ και τη νέα σεζόν.

Αξία transfermarkt: 63,75 εκατ. ευρώ

Βαθμολογία σεζόν: 9

Photo credits: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK