Ranking: Βάλαμε τους 37 παίκτες του ΠΑΟΚ στη σειρά

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου πήρε 37 παίκτες στις αποστολές του νταμπλούχου ΠΑΟΚ τη φετινή σεζόν και τους βάλαμε σε μία σειρά με βάση την απόδοση και την προσφορά τους. Ο Βιεϊρίνια είναι μόλις στην 6η θέση.

CHAMPIONS LEAGUE / ΒΑΣΙΛΕΙΑ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / MOTION TEAM)
CHAMPIONS LEAGUE / ΒΑΣΙΛΕΙΑ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / MOTION TEAM) MOTION TEAM

Η σεζόν ολοκληρώθηκε με απόλυτο πρωταγωνιστή τον ΠΑΟΚ, που κατέκτησε το πρώτο νταμπλ της ιστορίας του.

Ο 'δικέφαλος του βορρά' ήταν η καλύτερη ομάδα στη χώρα και μετά από την αήττητη Super League, πήρε με σχετική άνεση και το Κύπελλο Ελλάδας, επικρατώντας 1-0 της ΑΕΚ στον επεισοδιακό τελικό του ΟΑΚΑ.

Για να συμβεί αυτό, ο Ραζβάν Λουτσέσκου και οι ποδοσφαιριστές του έπιασαν αρκετά υψηλές στροφές. Η απόδοση των περισσοτέρων εξ αυτών κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα. Υπήρχαν, πάντως, και ορισμένες 'παραφωνίες'.

Τι συμβαίνει, όμως, σε μία σύγκριση μεταξύ τους; Ποιος είναι ο καλύτερος και ποιος ο... 37ος σε ένα ranking των παικτών του ΠΑΟΚ τη φετινή χρονιά, σε όλες τις διοργανώσεις;

Η απάντηση βρίσκεται παρακάτω:

37. Γιώργος Τζοβάρας (επιθετικός)

Ο 19χρονος επιθετικός κάθισε στον πάγκο σε έναν αγώνα (χωρίς να αγωνιστεί), στην εκτός έδρας νίκη επί του Εργοτέλη με 2-1 για τη φάση ομίλων του Κυπέλλου Ελλάδας. Το μέλλον είναι μπροστά...

36. Παναγιώτης Γλύκος (τερματοφύλακας)

SUPERLEAGUE / ΠΑΟΚ - ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ / ΦΙΕΣΤΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM)
SUPERLEAGUE / ΠΑΟΚ - ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ / ΦΙΕΣΤΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM) MOTION TEAM

Εδώ και δύο σεζόν δεν υπολογίζεται από τον Λουτσέσκου. Δεν έπαιξε ούτε λεπτό φέτος και μπήκε στην αποστολή μόνο σε δύο αγώνες κυπέλλου, δύο μακρινά ταξίδια σε Σπάτα με Αήττητο και Ηράκλειο με Εργοτέλη.

35. Μάριος Σιαμπάνης (τερματοφύλακας)

Από τα μεγάλα ταλέντα της επόμενης μέρας, που δεν θα τον βρει στον ΠΑΟΚ. Ο 19χρονος διεθνής με την Κ21 δεν τα βρήκε με την ομάδα για νέο συμβόλαιο και το καλοκαίρι, όταν ολοκληρωθεί το υπάρχον, πιθανότατα θα καταλήξει στον Παναθηναϊκό. Εξ ου και οι μόλις 2 αγώνες κυπέλλου όπου βρέθηκε σε αποστολή (χωρίς να παίξει), με Άρη εντός και Παναχαϊκή εκτός.

34. Θεοχάρης Τσιγγάρας (μέσος)

Βασικός στην Κ19 ο Χαλκιδικιώτης κεντρικός μέσος, ωστόσο με την αντρική ομάδα ταξίδεψε μόνο 2 φορές σε αποστολή, στα εκτός έδρας παιχνίδια με Αήττητο Σπατών και Εργοτέλη για το κύπελλο.

33. Λάζαρος Λάμπρου (επιθετικός)

CHAMPIONS LEAGUE / ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ / ΠΑΟΚ - ΒΑΣΙΛΕΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / MOTION TEAM)
CHAMPIONS LEAGUE / ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ / ΠΑΟΚ - ΒΑΣΙΛΕΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / MOTION TEAM) MOTION TEAM

Ήταν παρών στις εναρκτήριες ευρωπαϊκές υποχρεώσεις του ΠΑΟΚ, αλλά δεν έπαιξε ούτε λεπτό στα 2 νικηφόρα παιχνίδια με τη Βασιλεία για τον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League. Στη συνέχεια, παραχωρήθηκε στη Φορτούνα Σίταρντ, όπου πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις και στα 21 του ετοιμάζεται να επαναπατριστεί για να διεκδικήσει θέση στο ρόστερ της νέας σεζόν.

32. Συμεών Παπαδόπουλος (τερματοφύλακας)

Πρωταθλητής Ελλάδας φέτος με την Κ19 του ΠΑΟΚ, παρακολούθησε από τον πάγκο 4 σημαντικά παιχνίδια κυπέλλου της αντρικής ομάδας. Τη ρεβάνς με τον Πανιώνιο στα προημιτελικά που κρίθηκε στην παράταση, τους δύο ημιτελικούς με τον Αστέρα Τρίπολης και τον τελικό κόντρα στην ΑΕΚ.

31. Λευτέρης Λύρατζης (αμυντικός)

Ο Καβαλιώτης δεξιός μπακ θεωρείται κι αυτός ένα μεγάλο ταλέντο των ακαδημιών του ΠΑΟΚ και συμμετείχε κυρίως στις υποχρεώσεις της Κ19. Με την πρώτη ομάδα έκανε ντεμπούτο κόντρα στον Αήττητο Σπατών εκτός έδρας για το Κύπελλο Ελλάδας τον Δεκέμβριο, έπαιξε ως αλλαγή και κόντρα στην Παναχαϊκή κι έβγαλε όλον τον αγώνα με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη. Στο πρωτάθλημα έκανε ντεμπούτο επίσης κόντρα στον Πανιώνιο, εντός έδρας, τον Ιανουάριο, παίζοντας για 12 λεπτά. Συνολικά βρέθηκε σε αποστολή σε 7 αναμετρήσεις.

30. Κώστας Μπαλογιάννης (μέσος)

Ο 20χρονος κεντρικός μέσος είχε υποχρεώσεις με την Κ19, ωστόσο σε 10 περιπτώσεις βρήκε τον χρόνο για να μπει στην αποστολή του ΠΑΟΚ. Μάλιστα, πήρε χρόνο συμμετοχής εκτός έδρας κόντρα στον Αήττητο Σπατών στο κύπελλο και έβγαλε και μία ασίστ στα 26 λεπτά του ντεμπούτου του.

29. Στέλιος Κίτσιου (αμυντικός)

CHAMPIONS LEAGUE / ΠΑΟΚ - ΣΠΑΡΤΑΚ ΜΟΣΧΑΣ(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM)
CHAMPIONS LEAGUE / ΠΑΟΚ - ΣΠΑΡΤΑΚ ΜΟΣΧΑΣ(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM) MOTION TEAM

Βρέθηκε στην αποστολή σε 13 αγώνες και έπαιξε μόλις σε 5, συνολικά 369 λεπτά, στο πρώτο μισό της σεζόν. Στη συνέχεια παραχωρήθηκε δανεικός στην Ανκαραγιουτζιού, όπου βρήκε περισσότερο χρόνο συμμετοχής. Ο 25χρονος δεξιός μπακ είχε ξανά μπροστά του έναν αναντικατάστατο Μάτος και κρίθηκε περιττός.

28. Ροντρίγκο Ρέι (τερματοφύλακας)

Έχασε μόνιμα τη θέση του από τον Πασχαλάκη και βρέθηκε στον πάγκο σε όλα τα παιχνίδια της Super League, του Champions League και του Europa League. Στο κύπελλο έπαιξε σε 3 αγώνες, αλλά κράτησε το μηδέν μόνο σε έναν (με Αήττητο Σπατών), αφού δέχθηκε γκολ και κόντρα στον Άρη και κόντρα στον Εργοτέλη. Έμεινε στον πάγκο κόντρα σε Παναχαϊκή στην Τούμπα και σε Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη και πλέον αναζητά τον επόμενο σταθμό στην καριέρα του.

27. Στέλιος Μαλεζάς (αμυντικός)

Μπορεί να αγωνίστηκε μόνο 264 λεπτά, εκ των οποίων μόλις τα 11 στο πρωτάθλημα, στη φιέστα τίτλου με τον Λεβαδειακό, όμως εξ αρχής ήταν ξεκάθαρο ότι ο ρόλος του 34χρονου κεντρικού αμυντικού ήταν διδακτικός και όχι αγωνιστικός. Ήταν εκεί για να συμβουλεύει τους νέους, να υπενθυμίζει στους παλιούς, να δείχνει σε όποιον το έχει ανάγκη τι εστί ΠΑΟΚ. Εκ του αποτελέσματος, το έκανε καλά.

26. Γεβγέν Χατσερίντι (αμυντικός)

Το απόλυτο παράδειγμα προς αποφυγήν. Μεταγραφή διοίκησης, ο 31χρονος Ουκρανός αποκτήθηκε για βασικός, με το υψηλότερο συμβόλαιο στο ρόστερ, έπαιξε σε μόλις 11 παιχνίδια (712 λεπτά), υπέπεσε σε γκάφες όπως αυτή κόντρα στην Τσέλσι και αποδείχθηκε πολλές ταχύτητες πιο πίσω από τις απαιτήσεις, με συνέπεια από το πρώτο... δίμηνο η ομάδα να προσπαθεί να λύσει τη συνεργασία μαζί του (δεν πήγε ούτε στη φιέστα).

25. Σβέριρ Ίνγκασον (αμυντικός)

Ranking: Βάλαμε τους 37 παίκτες του ΠΑΟΚ στη σειρά
EUROKINISSI

Αποκτήθηκε τον Ιανουάριο ως η πιο ακριβή μεταγραφή του ΠΑΟΚ, ωστόσο ο Ισλανδός στόπερ δεν κατάφερε να σπάσει το δίπολο των Βαρέλα - Κρέσπο, με συνέπεια να περιοριστεί σε μόλις 6 αγώνες και συνολικά 480 λεπτά, δείχνοντας ορισμένα καλά στοιχεία, αλλά κάνοντας και κάποια λάθη.

24. Γιόσιπ Μίσιτς (μέσος)

Ακόμα ένας κεντρικός μέσος στο έμψυχο δυναμικό του ΠΑΟΚ, ο 24χρονος Κροάτης έπαιξε σε 10 παιχνίδια για 365 λεπτά και σημείωσε γκολ στο κύπελλο με αντίπαλο την Παναχαϊκή. Ο δανεισμός του από τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας ολοκληρώνεται το επόμενο καλοκαίρι και ίσως πάρει περισσότερες ευκαιρίες του χρόνου.

23. Νίκος Καρέλης (επιθετικός)

Στο πρωτάθλημα έπαιξε μόλις 135 λεπτά, μοιρασμένα σε 5 αγώνες, χωρίς να σκοράρει. Στο κύπελλο έπαιξε σχεδόν τα διπλάσια και πέτυχε 3 εκτός έδρας γκολ κόντρα σε Παναχαϊκή και Αήττητο Σπατών (2). Ουσιαστικά, όμως, η προσφορά του ήταν μηδαμινή, αφού ο ΠΑΟΚ ποτέ δεν τον εμπιστεύτηκε και γι' αυτό αγόρασε τον Κάρολ Σβιντέρσκι.

22. Αμρ Ουάρντα (μέσος)

SUPERLEAGUE / ËÅÂÁÄÅÉÁÊÏÓ - ÐÁÏÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ËÅÂÁÄÅÉÁÊÏÓ - ÐÁÏÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Επέστρεψε από τον δανεισμό του στον Ατρόμητο ως ο MVP της Super League. Δεν αγωνίστηκε ως τέτοιος και σε 22 αγώνες είχε μόλις 987 λεπτά συμμετοχής, ένα γκολ (στο 1-1 με την Μπενφίκα στην Πορτογαλία) και μία ασίστ. Ο Λουτσέσκου δεν πείστηκε ούτε τώρα από τον Αιγύπτιο μεσοεπιθετικό, που τον έστειλε πίσω στο Περιστέρι τον Ιανουάριο.

21. Πέντρο Ενρίκε (επιθετικός)

Ο 28χρονος εξτρέμ επέστρεψε από τον δανεισμό του στην Αστανά, χωρίς να βρίσκεται στα πλάνα του Λουτσέσκου. Αποδείχθηκε από τα μόλις 444 λεπτά συμμετοχής που πήρε σε μισό γύρο, τα περισσότερα εκ των οποίων σε εύκολα παιχνίδια, στα οποία πέτυχε και 3 τέρματα.

20. Πόντους Βερνμπλουμ (μέσος)

Περίπου έναν μήνα χρειάστηκε για να ολοκληρωθεί το θρίλερ της μεταγραφής του, άλλο τόσο για να εγκλιματιστεί και να αρχίσει να παίρνει λεπτά συμμετοχής, άλλο τόσο μέχρι να γίνει βασικός και άλλο τόσο μέχρι να τελειώσει η σεζόν του. Ο 32χρονος Σουηδός αμυντικός μέσος έβρισκε ρυθμό και άρχισε να δείχνει ποιότητα όταν στο 16ο παιχνίδι του με τον ΠΑΟΚ, υπέστη ρήξη αχιλλείου τένοντα και αποχαιρέτησε τη χρονιά.

19. Αλίν Τόσκα (αμυντικός)

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: KOSTAS VILLA / EUROKINISSI)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: KOSTAS VILLA / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο 27χρονος Ρουμάνος αποτελούσε το μοναδικό αριστερό μπακ του ρόστερ στην αρχή της σεζόν, αλλά βρέθηκε στη σκιά του Βιεϊρίνια, χωρίς ποτέ να πάρει φανέλα βασικού. Με τον αρχηγό του ΠΑΟΚ να μην αφήνει πολλές ευκαιρίες, ο Τόσκα έπαιξε σε 16 αγώνες και έβγαλε δύο ασίστ, χωρίς να πείσει ότι πρέπει να μετατραπεί σε αγορά ο δανεισμός του από την Μπέτις.

18. Δημήτρης Γιαννούλης (αμυντικός)

Μετά από ένα εξαιρετικό πρώτο μισό της σεζόν ως δανεικός στον Ατρόμητο, επέστρεψε στον ΠΑΟΚ με σκοπό να αρχίσει να παίρνει παραστάσεις και σε τέτοιου επιπέδου ομάδα. Δεν συνέβη άμεσα κάτι τέτοιο, αφού στο πρωτάθλημα, μέχρι να τραυματιστεί ο Βιεϊρίνια, περιορίστηκε σε ρόλο αλλαγής. Υποσκέλισε τον Αλίν Τόσκα, πάντως, και στο τέλος έδειξε καλά στοιχεία.

17. Ομάρ ελ Καντουρί (μέσος)

Πήρε περισσότερο χρόνο συμμετοχής από άλλες χρονιές, κατάφερε να προσαρμοστεί είτε στον άξονα είτε στα άκρα και να κάνει ορισμένα πολύ καλά παιχνίδια, δεν σταμάτησε να είναι οξύθυμος και να δέχεται κάρτες, ωστόσο 'έδεσε' στο φετινό παιχνίδι του ΠΑΟΚ και συνεισέφερε με 2 γκολ και 3 ασίστ.

16. Κάρολ Σβιντέρσκι (επιθετικός)

Ranking: Βάλαμε τους 37 παίκτες του ΠΑΟΚ στη σειρά
EUROKINISSI

Αγωνίστηκε 600 λεπτά, πέτυχε 6 γκολ και μοίρασε 2 ασίστ σε μισή σεζόν. Ο Πολωνός επιθετικός ήδη βρίσκεται σε μπλοκάκια σκάουτς, ωστόσο ο ΠΑΟΚ τον έχει 'κλειδωμένο' και περιμένει περισσότερα από εκείνον τη νέα χρονιά, αφού φέτος δεν κατάφερε να αμφισβητήσει τον Άκπομ.

15. Χοσέ Κάνιας (μέσος)

Αν και φέτος αποκτήθηκαν αρκετοί ποδοσφαιριστές στη θέση του, είτε το καλοκαίρι είτε τον χειμώνα, ο 31χρονος Ισπανός πρόλαβε να βγει παίκτης του μήνα τον Οκτώβριο, όταν ακόμα ήταν βασικός και έπαιζε με... φόρα από πέρυσι. Σταδιακά έχασε τη θέση του και περιορίστηκε σε ρόλο αναπληρωματικού, με συνέπεια να ετοιμάζεται να κλείσει τον κύκλο του το καλοκαίρι.

14. Λέο Μάτος (αμυντικός)

Σταθερή παρουσία στην ενδεκάδα του ΠΑΟΚ, αλλά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ο 33χρονος Βραζιλιάνος δεν έπιασε την ίδια πολύ υψηλή απόδοση. Αν και παρέμεινε επιθετικός, απειλητικός και δυναμικός δεξιός μπακ, δεν είχε την αποτελεσματικότητα άλλων χρόνων, με τον τρόπο ανάπτυξης της ομάδας ούτως ή άλλως να έχει αλλάξει.

13. Σέρζιο Ολιβέιρα (μέσος)

Ο δανεισμός του τον Ιανουάριο ήρθε αναπάντεχα και ο Πορτογάλος μέσος πρόλαβε να δείξει ψήγματα των ικανοτήτων του. Με ρήτρα αποδέσμευσης από την Πόρτο στα 7.000.000 ευρώ είναι εμφανής η ποιότητα του παίκτη, την οποία πρόλαβε να δείξει όχι στα 1.027 λεπτά συμμετοχής ή στα 3 γκολ που πέτυχε, αλλά στον τρόπο με τον οποίο ρύθμιζε το τέμπο του παιχνιδιού.

12. Εβγέν Σάκχοβ (μέσος)

Αγωνίστηκε σε 40 αναμετρήσεις, ωστόσο ήταν ξανά η απόλυτη 'χρυσή' αλλαγή του Λουτσέσκου. Έκανε πάντα αυτό για το οποίο βρισκόταν στον αγωνιστικό χώρο, ακολουθούσε πιστά τις εντολές του προπονητή του και όταν πατούσε από το πουθενά στην αντίπαλη περιοχή, είτε σκόραρε (5 γκολ) είτε ετοίμαζε γκολ (2 ασίστ).

11. Δημήτρης Λημνιός (επιθετικός)

Ranking: Βάλαμε τους 37 παίκτες του ΠΑΟΚ στη σειρά
MOTION TEAM

Αύξησε εμφανώς τον χρόνο και τον ρόλο του στην ομάδα σε σχέση με πέρυσι και αγωνίστηκε σε 37 παιχνίδια, παρότι είναι μόλις 20 ετών. Ο διεθνής δεξιός εξτρέμ έκανε συχνά άνω κάτω τις αντίπαλες άμυνες και έμεινε στα 3 γκολ μόνο λόγω αδυναμίας στο τελείωμα των φάσεων. Οι 5 ασίστ κι η γενικότερη προσφορά του ήταν αρκετά σημαντικές όλη τη σεζόν.

10. Δημήτρης Πέλκας (μέσος)

Περίεργη χρονιά για τον 25χρονο μέσο, που παρότι σημείωσε 6 γκολ και έδωσε 9 ασίστ σε 2.540 λεπτά, δεν βρέθηκε στα πλάνα του Λουτσέσκου στα περισσότερα σημαντικά παιχνίδια της σεζόν. Με εξαίρεση τα δύο με την Μπενφίκα, όπου αγωνίστηκε 90λεπτα, στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο έπαιξε μόλις 58 λεπτά, 5 περισσότερα από όσο αγωνίστηκε κόντρα στον Παναθηναϊκό στην Τούμπα. Στον 2ο γύρο έπαιξε μόλις 6 λεπτά κόντρα σε ΑΕΚ και Ολυμπιακό, σε δύο παιχνίδια που εν πολλοίς έκριναν τον τίτλο, ενώ απουσίασε και στα παιχνίδια κόντρα σε Παναθηναϊκό και Ατρόμητο, λόγω τραυματισμού. Ακόμα και στο κύπελλο, έμεινε εκτός βασικής ενδεκάδας στις ρεβάνς με Παναχαϊκή και Πανιώνιο και στα δύο παιχνίδια με Αστέρα Τρίπολης.

9. Αλεκσάνταρ Πρίγιοβιτς (επιθετικός)

Ranking: Βάλαμε τους 37 παίκτες του ΠΑΟΚ στη σειρά
MOTION TEAM

Ο πρωταγωνιστής του 1ου γύρου, με 18 τέρματα σε 27 αγώνες. Ο Σέρβος επιθετικός καθόριζε όλο τον ΠΑΟΚ, αφού το παιχνίδι της ομάδας κατέληγε σε εκείνον. Η συνταγή ήταν επιτυχημένη, αλλά όταν ο 29χρονος διεθνής προσέφερε 10.000.000 ευρώ στην ομάδα, παίρνοντας μεταγραφή στην Αλ Ιτιχάντ, ο Λουτσέσκου βρήκε μία ακόμα πιο επιτυχημένη συνταγή.

8. Λέο Ζαμπά (επιθετικός)

Άρχισε αρκετά επεισοδιακά στην ομάδα, όντας και η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία της εκείνη τη στιγμή. Αλλαγές σε προκριματικά, αντιδράσεις, έντονοι διάλογοι με Λουτσέσκου. Γενικότερα, ένας ατίθασος 20χρονος Βραζιλιάνος, που είχε ταλέντο, αλλά χρειαζόταν καθοδήγηση. Όταν την έλαβε, άρχισε να λάμπει, με συνέπεια να σημειώσει 7 γκολ και να μοιράσει 11 ασίστ σε 39 αγώνες, εκτοξεύοντας την αξία του. Μεγάλος πονοκέφαλος για κάθε αντίπαλο προπονητή ο τρόπος να σταματήσει, σχεδόν κανείς δεν τα κατάφερε.

7. Τσούμπα Άκπομ (επιθετικός)

Η καινούργια συνταγή επιτυχίας του Λουτσέσκου, αφού ο Άγγλος επιθετικός βοήθησε ώστε ο ΠΑΟΚ να γίνει πιο ομάδα, από ομάδα του... ενός. Ο 23χρονος ποδοσφαιριστής είχε βρεθεί στη 'σκιά' του Πρίγιοβιτς στον 1ο γύρο, εξ ου και τα δάκρυα μετά από το νικητήριο γκολ που πέτυχε στον τελικό κυπέλλου. Ο 2ος γύρος ήταν δικός του, με 8 γκολ και 5 ασίστ, αλλά και πολλές προσπάθειες που κατέληξαν στα δίχτυα όμως ακυρώθηκαν ή άλλες που... έπρεπε να καταλήξουν στα δίχτυα.

6. Βιεϊρίνια (αμυντικός)

Αν εξεταζόταν μόνο το 2ο μισό της σεζόν, θα ήταν με διαφορά ο MVP του φετινού ΠΑΟΚ. Δυστυχώς για τον 33χρονο Πορτογάλο, στο πρώτο μισό της σεζόν ήταν μέχρι και αρνητικός σε ορισμένα παιχνίδια, με συνέπεια να του λείπει η διάρκεια, σε σχέση με πέρυσι. Τα 5 γκολ και οι 3 ασίστ στον 2ο γύρο, κόντρα σε ομάδες όπως ο Ολυμπιακός, ο Άρης και ο Παναθηναϊκός, έπαιξαν τον ρόλο τους, όπως και η εξωαγωνιστική προσφορά του, ως αρχηγός, ακόμα και μετά από τον τραυματισμό του.

5. Μαουρίσιο (μέσος)

Η αθόρυβη δουλειά παικτών όπως ο Μαουρίσιο συνήθως δεν χαίρει της εκτίμησης που θα έπρεπε. Ο Βραζιλιάνος ήταν πάντα εκεί, παρότι δίπλα του άλλαζαν διαρκώς οι παρτενέρ, από την αρχή της χρονιάς. Ήταν εκεί για να κόβει, να ράβει, να μαρκάρει, να κλέβει, να μοιράζει, ακόμα και να εκτελεί, αφού ολοκλήρωσε τη σεζόν με 5 γκολ σε 20 αγώνες πρωταθλήματος. Ο πολύ άσχημος τραυματισμός του ήρθε στα μέσα Μαρτίου, όταν πια είχαν κριθεί πολλά για τον ΠΑΟΚ κι έτσι η συνολική προσφορά του στη σεζόν δεν μειώθηκε ιδιαίτερα.

4. Ντιέγκο Μπίσεσβαρ (μέσος)

Ήταν ο άνθρωπος για όλες τις (επιθετικές) δουλειές φέτος. Σε 40 αγώνες είχε 10 γκολ και 10 ασίστ, αλλά το κυριότερο, αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης σχεδόν για κάθε τελική του ΠΑΟΚ. Ο Ολλανδός μεσοεπιθετικός μπορούσε να δώσει πάσα με οποιονδήποτε τρόπο και να εκτελέσει με οποιεσδήποτε συνθήκες, με συνέπεια να καθίσταται... αμαρκάριστος. Γι' αυτόν τον λόγο ο ΠΑΟΚ επέμεινε τόσο πολύ, ώστε τον Ιανουάριο να υπογράψει νέο συμβόλαιο, με ρήτρα 3.000.000 ευρώ.

3. Αλέξανδρος Πασχαλάκης (τερματοφύλακας)

Ranking: Βάλαμε τους 37 παίκτες του ΠΑΟΚ στη σειρά
EUROKINISSI

Στο πρωτάθλημα και στην Ευρώπη δεν έλειψε λεπτό. Στο κύπελλο δεν επελέγη μόνο σε ένα παιχνίδι, κόντρα στον Αήττητο Σπατών, αν και απουσίασε από 3. Το πρώτο, κόντρα στον Άρη, ήταν λόγω τιμωρίας, το επόμενο, κόντρα στον Εργοτέλη, λόγω διεθνών υποχρεώσεων. Ήταν πάντα εκεί, με τις γνωστές εντυπωσιακές επεμβάσεις, με τη γνωστή δυναμική έξοδό του στα στημένα, με τις γνωστές τάχιστες εκτινάξεις. Οι γνωστές γκάφες συρρικνώθηκαν και εκ του αποτελέσματος, δεν κόστισαν κάτι στον φετινό ΠΑΟΚ. Ίσως οι... μη γκάφες του 29χρονου διεθνή κοστίσουν στον σύλλογο, αν τελικά αποχωρήσει με μεταγραφή.

2. Φερνάντο Βαρέλα (αμυντικός)

Αν ο Βιεϊρίνια ήταν ο αδιαμφισβήτητος αρχηγός της ομάδας, ο 31χρονος στόπερ ήταν ο ηγέτης χωρίς περιβραχιόνιο. Ο Βαρέλα υπήρξε για ακόμα μία φορά εξαιρετικός στα ανασταλτικά καθήκοντά του μέσα στη σεζόν, πρόσφερε ακόμα και επιθετικά με 3 γκολ και 4 ασίστ, ωστόσο εξίσου μεγάλη ήταν η συνεισφορά του στα αποδυτήρια, όπως φάνηκε και από πρόσφατο βίντεο που δημοσίευσε η ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Ήταν ο εμψυχωτής, ήταν αυτός που βοηθούσε τους συμπαίκτες του να σηκωθούν όταν ήταν πεσμένοι, να αντέξουν όταν έρχονταν τα δύσκολα. Γι' αυτό και αν τελικά δεν ανανεώσει, θα κοστίσει πάρα πολύ στην ομάδα.

1. Χοσέ Κρέσπο (αμυντικός)

Ranking: Βάλαμε τους 37 παίκτες του ΠΑΟΚ στη σειρά
EUROKINISSI

Ο παίκτης με τα περισσότερα λεπτά συμμετοχής (4.249), αν εξαιρεθεί ο Πασχαλάκης. Ο βιονικός 32χρονος στόπερ ξεπέρασε ακόμα και τον Βαρέλα σε αγωνιστική προσφορά, κάνοντας όλη τη βρώμικη δουλειά. 'Καθάριζε' ό,τι υπήρχε μέσα και κοντά στη μεγάλη περιοχή του ΠΑΟΚ και μάλιστα με καθόλα νόμιμο τρόπο, αφού δέχθηκε μόλις 3 κίτρινες κάρτες όλη τη σεζόν. Ο καλύτερος αμυντικός στην Ελλάδα τη σεζόν που ολοκληρώθηκε και ο σοβαρότερος λόγος που οι νταμπλούχοι είχαν την καλύτερη αμυντική λειτουργία.

(Πρέπει ο κύριος με τα ερυθρόλευκα αμέσως πιο πάνω, να φύγει φέτος για το εξωτερικό; Το Pod-όσφαιρο του Contra.gr έχει την καυτή απάντηση)

Photo credits: Eurokinissi, Motion Team

News 24/7

24MEDIA NETWORK