Ο Σβιντέρσκι είναι καλύτερος από τον Πρίγιοβιτς του '17

Η άφιξη του Κάρολ Σβιντέρσκι στη Θεσσαλονίκη οριστικοποιεί την ένταξή του στον ΠΑΟΚ. Ο Πολωνός επιθετικός έρχεται δύο χρόνια μετά τον Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς για τον διαδεχθεί κουβαλώντας στην Τούμπα καλύτερα νούμερα από τα προ διετίας του Σέρβου.

Ο Σβιντέρσκι είναι καλύτερος από τον Πρίγιοβιτς του '17

Η ζωή συνεχίζεται, λένε. Αναπόφευκτα στον ΠΑΟΚ είναι υποχρεωμένοι να προχωρήσουν χωρίς τον Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς. Το πρώτο δείγμα, αυτό στην Τρίπολη, υπήρξε ενθαρρυντικό, μια και παρά την αμυντική ανεπάρκεια στο τρανζίσιον η νίκη επί του Αστέρα, κατακτήθηκε και με δεδομένο ότι υπογράφει ο Κάρολ Σβιντέρσκι η κατάσταση (μοιάζει να) ομαλοποιείται.

Στις 23 Ιανουαρίου ο Πολωνός επιθετικός συμπληρώνει 22 χρόνια από την ημέρα που γεννήθηκε στην πόλη Ράβιτς, στα δυτικά της χώρας, και η ένταξή του στους πρωτοπόρους της Super League θα μπορούσε να χαρακτηριστεί 'δώρο γενεθλίων'.

Η μεταγραφή του από τη Γιαγκελόνια εκτιμάται ότι κόστισε περί τα 2 εκατομμύρια ευρώ, ασχέτως αν χρηματιστηριακή αξία του δεν είχε ξεπεράσει ως σήμερα τις 750.000. Παρόλα αυτά ο συνδυασμός της ανάγκης του 'Δικεφάλου' για την απόκτηση φορ, των προοπτικών εξέλιξης του νεαρού ποδοσφαιριστή και το εν ισχύ συμβολαίου που έληγε στα τέλη Δεκεμβρίου (όχι το καλοκαίρι) αύξησε τις οικονομικές απαιτήσεις της ομάδας από το Μπιάλιστοκ. Με συνέπεια η συμφωνία να καθυστερήσει λίγες ημέρες.

Ο Σβιντέρσκι είναι καλύτερος από τον Πρίγιοβιτς του '17

η αγωνιστική προσφορά του Σβιντέρσκι από το footballdatabase

Η αναπόφευτη 'σύγκριση' με τον Πρίγιοβιτς

Τέτοιον καιρό πριν από 2 χρόνια ήταν που ο ΠΑΟΚ ανακοίνωνε την απόκτηση του Πρίγιοβιτς (έναντι 2.2 εκατ. ευρώ) και 732 ημέρες μετά έφερε στη Θεσσαλονίκη τον αντικαταστάτη του. Τότε ο Σέρβος ήταν 26 στα 27 και ερχόταν από τη Βαρσοβία ως ο ημι-βασικός φορ της πρωταθλήτριας Λέγκια. Στο πρώτο μισό της σεζόν 2016-17 είχε σκοράρει 5 φορές σε 14 παιχνίδια πρωταθλήματος και 8 σε συνολικά 25 όλων των διοργανώσεων, μετρώντας μάλιστα 5 συμμετοχές στο Champions League.

Ήταν ένας στράικερ που είχε ήδη αγωνιστεί σε άλλες 10 ομάδες και στον ΠΑΟΚ ερχόταν ως ένα στοίχημα με ρίσκο, αλλά υψηλή απόδοση. Το κέρδος της οποίας καρπώθηκαν οι 'ασπρόμαυροι' μετά από 24 μήνες.

Ο Σβιντέρσκι είχε παίξει ως τώρα 17 παιχνίδια στην Ekstraklasa και είχε 8 γκολ για 1 ασίστ. Ήταν βασικός στα 11 εξ αυτών και ο μέσος όρος συμμετοχής του ήταν 61 λεπτά ανά αγώνα. Η δε συχνότητα των τερμάτων του; 1 ανά 129 λεπτά παρουσίας στο χορτάρι. Το πιο πρόσφατο απ' αυτά ήταν στις 21 Δεκεμβρίου, στο τελευταίο ματς πριν από τη διακοπή διαμορφώνοντας το 1-1 με την Πιαστ στο Γκλίβιτσε.

Ο Σβιντέρσκι είναι καλύτερος από τον Πρίγιοβιτς του '17

transfermarkt

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 'sofascore', ο Πολωνός προτιμάει να χρησιμοποιεί το αριστερό πόδι του και να τελειώνει φάσεις με αυτό (έχει 6 εύστοχες εκτελέσεις). Αν και ψηλός (1μ84), δεν είναι μονάχα ένας κλασικός φορ περιοχής - όπως ο 'Πρίγιο' που βλέπει τον κόσμο από τα 1μ91. Μπορεί ν' ανταποκριθεί εξίσου στ' άκρα, κυρίως από τ' αριστερά, ή ν' αγωνιστεί ως δεύτερος επιθετικός ψάχνοντας να πατήσει περιοχή.

Το γράφημα του footballdatabase αυτό ακριβώς περιγράφει:

Ο Σβιντέρσκι είναι καλύτερος από τον Πρίγιοβιτς του '17

Από το 2014 που εντάχθηκε στη Γιαγκελόνια, προτού ενηλικιωθεί, έχει μετρήσει 129 παιχνίδια και συνολικά 25 γκολ εντός ή εκτός συνόρων. Πρωτόπαιξε σε ηλικία 17 ετών και 7 μηνών (23 Αυγούστου 2014, κόντρα στη Σλάσκ Βρότσλαβ) και 10 μήνες αργότερα βρήκε για πρώτη φορά δίχτυα (σε παιχνίδι με την Πογκόν).

Ακόμη διεθνής με την εθνική ανδρών δεν είναι. Ούτε όμως ο Πρίγιοβιτς ήταν με την εθνική Σερβίας. Ο ΠΑΟΚ τον 'έστειλε' στο Παγκόσμιο Κύπελλο, βοηθώντας τον να εξελιχθεί.

Photo credits: jagiellonia.pl

News 24/7

24MEDIA NETWORK