Ποιος Βούκοβιτς; Το παγκόσμιο ποδόσφαιρο άρχισε με ένα αυτογκόλ

Ο Jagoš Vuković άνοιξε το σκορ για τον ΠΑΟΚ, στην επίσκεψη του στο 'Γ. Καραϊσκάκης' και το Contra.gr θυμίζει τι έχει προηγηθεί σε αυτογκόλ που 'χουν μπει σε ντέρμπι της ελληνικής πραγματικότητας -και όχι μόνο.

Ποιος Βούκοβιτς; Το παγκόσμιο ποδόσφαιρο άρχισε με ένα αυτογκόλ
ΕUROKINISSI

Το ντέρμπι της 5ης αγωνιστικής στη Superleague, μεταξύ του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ κρίθηκε από φάση που είχε μυστήριο.

Στο replay φάνηκε πως ο Jagoš Vuković είχε βρει με τη μύτη του δεξιού ποδιού την μπάλα, για να καταλήξει εκείνη στην εστία των γηπεδούχων. Το Contra.gr σήκωσε το γάντι και βρήκε κάποια από τα αυτογκόλ που 'χουν διαμορφώσει ψυχολογία και μετά αποτέλεσμα, στην Ελλάδα. Κάποια -λίγα- δεν έκριναν την έκβαση. Δηλαδή, τα λάθη διορθώθηκαν στην εξέλιξη. Συνηθέστερα, έπαιξαν σημαντικό ρόλο.

Πριν αρχίσουμε την αφήγηση, να διευκρινίσουμε πως αυτογκόλ υπάρχουν από τότε που υπάρχουν πρωταθλήματα. Δηλαδή, από την πρώτη χρονιά της αγγλικής λίγκας. Ήταν Σάββατο 8/9 του 1888, όταν οι Wolverhampton Wanderers υποδέχθηκαν την Aston Villa, με το αποτέλσμα να είναι 1-1. Το πρώτο γκολ που σημειώθηκε ποτέ ήταν προϊόν λάθους (του Gershom Cox), στο 30ο λεπτό. Θέλω να πω ότι η απαρχή της ιστορίας αφορά αυτό που έκανε την Κυριακή 30/9 ο Vuković. Ας επιστρέψουμε τώρα, στο θέμα μας.

Ο τελικός Κυπέλλου του 1994, όταν η -πρωταθλήτρια- ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός παρουσιάστηκαν το βράδυ που ολοκληρώθηκε με απονομή τροπαίου, μνημονεύεται ακόμα ως "διαφήμιση του ποδοσφαίρου". Ήταν η περίοδος που η Ένωση είχε δυο νίκες επί των "πρασίνων" στο πρωτάθλημα. Το τριφύλλι άνοιξε το σκορ στο 31', πριν έλθει το αυτογκόλ του Μανωλά για το 2-0.

Η κανονική διάρκεια έληξε 2-2, η ΑΕΚ είχε προηγηθεί στην παράταση με τον Αλεξανδρή, με τον Μάρκου να κάνει επιτακτική τη διαδικασία των πέναλτι. Το τρόπαιο κατέκτησε ο Παναθηναϊκός.

Στις 29/8 του 1998, για τη δεύτερη αγωνιστική του πρωταθλήματος, ο ΠΑΟΚ υποδέχθηκε τον Άρη. Το αποτέλεσμα ήταν 1-4. Ο Γιώργος Κουλακιώτης ήταν εκείνος που διεύρυνε το σκορ, υπέρ των φιλοξενούμενων, στο 68ο λεπτό, όταν με αυτογκόλ "έγραψε" το 1-3. Για την ιστορία, ο Άγγελος Χαριστέας είχε σκοράρει τα δυο πρώτα τέρματα (15' και 54'), ο Καφές είχε μειώσει σε 1-2 (63'), μετά ήλθε το αυτογκόλ και το κερασάκι στην τούρτα ήταν το γκολ του Πανόπουλου, στο 73'.

Στις 6/11 του 1998 ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε τον Παναθηναϊκό, με τον Χάρη Μπανιώτη να δίνει το προβάδισμα στο τριφύλλι. Δεν διάβασες λάθος Θυμίσου πως το θέμα αφορά τα αυτογκόλ.

Στη συνέχεια ισοφάρισε ο Αλεξίου, με τον Σαραβάκο να διαμορφώνει το 2-1 για αποτέλεσμα.

Για τη συνέχεια, έχουμε το 3-2 του Παναθηναϊκού, επί του Ολυμπιακού, στη Λεωφόρο, για την αγωνιστική περίοδο 2002-03. Στα παράδοξα ανήκει το γεγονός ότι οι "πράσινοι" έβαλαν όλα τα γκολ της αναμέτρησης.

Το 0-1 έκανε ο Χένρικσεν, το 0-2 ο Κυργιάκος και τη συνέχεια την ανέλαβαν, με γκολ στη σωστή εστία, οι Ολισαντέμπε, Μπασινάς και Κόλκα.

Περνάμε στη σεζόν 2006-07 και το αυτογκόλ του Κωστούλα, στο 1-0 του Παναθηναϊκού επί του Ολυμπιακού

Χρόνια μετά, σε συνέντευξη του στο Contra.gr είχε πει ότι " αυτή ήταν μία από τις φάσεις που στιγμάτισε την καριέρα μου. Χάνοντας χρόνια στην Ευρώπη, εκτός έδρας, κάποιοι έπρεπε να πληρώσουν το μάρμαρο. Πρώτα έφυγα εγώ και μετά ο Καψής, ενώ ο κόσμος αποδοκίμαζε και τη διοίκηση".

Την ίδια αγωνιστική περίοδο, στο παιχνίδι της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό, στις 4/2, για την 20η αγωνιστική του πρωταθλήματος οι ομάδες πρόσφεραν τη χαρά του φίλου του ποδοσφαίρου, με γκολ που είχε γκολ, πάθος και μονομαχίες. Είχε και δυο αυτογκόλ.

Στο 27ο λεπτό έφυγε η μπάλα από τα χέρια του Νικοπολίδη, οι Τζόρτζεβιτς και Ριβάλντο διόρθωσαν το λάθος, με τον Κωνσταντίνου να στέλνει από λάθος την μπάλα στην εστία της ομάδας του. Ο Παπασταθόπουλος ισοφάρισε στο 47', με παρεμβολή του Κωνσταντίνου.

Ο Τοροσίδης έκανε το 2-3 στο 62' και ο Καμπάνταης το 3-3, στο 70' που έμεινε μέχρι τέλους.

Επτά χρόνια αργότερα, στις 22 Φεβρουαρίου του 2015, ο Ολυμπιακός πήγε στη Λεωφόρο, με τον Παναθηναϊκό να κάνει το 1-0... με τον Μαζουακού.

Ο Πέτριτς ήταν αυτός που στο 78' διασφάλισε τη νίκη των "πρασίνων" (ο Ντομίνγκες σκόραρε στο 6ο λεπτό των καθυστερήσεων) και έδωσε προς το παρόν νέα τροπή στο πρωτάθλημα, καθώς το τριφύλλι είχε πλησιάσει στους 3 βαθμούς τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό -που κατέκτησε ένα ακόμα πρωτάθλημα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK