Άρης - ΑΕΚ: Νίκη πεντάδας απέναντι σε μπλε φανέλες

Ο φανταστικός Άρης του Σάββα Παντελίδη διεύρυνε το αήττητο σερί με την πρώτη μεγάλη νίκη της τρέχουσας χρονιάς, απέναντι σε μία ομάδα που ούτε οι φανέλες θύμιζαν ότι πρόκειται για την ΑΕΚ.

Άρης - ΑΕΚ: Νίκη πεντάδας απέναντι σε μπλε φανέλες
MOTION TEAM

"Χρειαζόταν και μια νίκη σε ντέρμπι, όπως είναι αυτή απέναντι στην ΑΕΚ". Τα λόγια του Σάββα Παντελίδη, ελάχιστα λεπτά μετά από το θριαμβευτικό 2-0, δείχνουν την πραγματικότητα στον... πλανήτη Άρη. Οι Θεσσαλονικείς μετρούσαν 5 ματς αήττητοι, αλλά κανένα από αυτά δεν ήταν η μεγάλη νίκη. Ως τέτοια αντιμετωπίστηκε το 1-1 της περασμένης Κυριακής στην Τούμπα επί του αήττητου και επίδοξου πρωταθλητή, ΠΑΟΚ, αλλά νίκη σε ντέρμπι δεν είχε κάνει. Ούτε με ΠΑΟΚ ούτε με ΑΕΚ ούτε με Παναθηναϊκό ούτε με Ολυμπιακό.

Ο Άρης επέστρεψε στη Super League με μεγαλύτερη φόρα από τον ΟΦΗ, την έτερη ομάδα που ανέβηκε από τη Football League. Με μεταγραφές για πρώτη πεντάδα, με στόχο ακριβώς αυτή και όχι την υπομονή της προσαρμογής. Κατευθείαν στα βαθιά και ο πήχης ψηλά. Αυτό είχε, βέβαια και τα μειονεκτήματά του, αφού ο υψηλός στόχος προϋποθέτει και ανάλογη πορεία κι η αλήθεια είναι ότι ο Άρης αδίκησε τον εαυτό του σε πολλά ματς της τρέχουσας σεζόν. Όταν ορθοπόδησε και ο Παντελίδης βρήκε τα... πατήματά του, ένα σερί 5 αγώνων χωρίς ήττα (6 πλέον μετά από το 2-0 επί της ΑΕΚ), τον έφερε αγκαλιά με την 5η θέση, ούσα η ομάδα-φαβορί -σε σχέση με τον άμεσο ανταγωνιστή Παναθηναϊκό- για την ευρωπαϊκή έξοδο.

Όλα καλά, αλλά ο κόσμος θέλει και μία μεγάλη νίκη. Θέλει το αποτέλεσμα εκείνο που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς την τρέχουσα χρονιά. Μην ξεχνάτε πως οι 'κίτρινοι' έχουν... ξεμείνει από στόχους (αποκλείστηκαν νωρίς στο κύπελλο) και το μοναδικό κίνητρό τους ήταν η 5η θέση.

Στο ματς με την ΑΕΚ όλα ήταν υπέρ τους, όχι από τύχη, αλλά από επιλογή και πάθος. Η Ένωση μπήκε στο 'Κλεάνθης Βικελίδης' με νέες εμφανίσεις (μπλε φανέλες για πρώτη φορά εφέτος), αλλά ίδια τακτική. Το πρόσφατο ματς με τον Ατρόμητο αποδείχθηκε μία απλή παρένθεση, η Ένωση επέστρεψε στις κακές εμφανίσεις, την παθογένειά της και η συνολική εμφάνιση στην έδρα του Άρη θύμισε το β' μέρος κόντρα στον Ολυμπιακό. Αλλά σε όλη τη διάρκεια του αγώνα.

Απέναντι στο 3-5-2 της ΑΕΚ, οι γηπεδούχοι απάντησαν με γρήγορο passing game, παιχνίδι από τα πλάγια και κατοχή. Το 1ο ημίχρονο ήταν γεμάτο... Άρη. Δοκάρι, ένα ακυρωθέν γκολ (από τις αμήχανες στιγμές που διαπιστώνεις πως ο διαιτητής μπορεί να βλέπει και τα δύσκολα - όντως δύσκολη, αλλά ξεκάθαρη φάση, αφού ο Χαμζά Γιουνές επηρέαζε τη φάση) και ένα... κανονικό γκολ, με το σουτ του Ντάνιελ Λάρσον στο 32'.

Ο Μανόλο Χιμένεθ είδε την ομάδα του να πελαγοδρομεί και άλλαξε το σύστημα σε 4-4-2, φέρνοντας τον Πέτρο Μάνταλο στη μεσαία γραμμή. Δεν άλλαξε κάτι. Μπορεί να κόπηκε η ορμή του Άρη σε σχέση με το 1ο ημίχρονο, αλλά σε κανένα σημείο του αγώνα δεν αισθάνθηκε απειλή από τους φιλοξενούμενους, αφού το πρόβλημα στη μεσοεπιθετική γραμμή εξακολουθούσε να υπάρχει. Η ΑΕΚ δεν είχε δημιουργία, φαντασία και τους παίκτες να κάνουν τη διαφορά.

Ο τεχνικός της Ένωσης, όμως, το πήγε πάλι στο 3-5-2, λόγω του τραυματισμού του Μιχάλη Μπακάκη, φέρνοντας τον Στράτο Σβάρνα -στην πρώτη συμμετοχή του- αριστερό στόπερ. Ο Άρης έγινε ξανά ο... Άρης του 1ου μέρους και όλα... πήραν το δρόμο τους. Στην ανωτερότητα των γηπεδούχων που έφερε το 2-0 από τον Λίντσε Ροζ στο 69', ο Χιμένεθ βρήκε άλλοθι στο πλήγμα με τον Μπακάκη. "Δεν έχουμε αριστερό μπακ και αυτό ήταν μεγάλο πρόβλημα", είπε μετά από το τέλος του αγώνα, χωρίς να μειώσει τη νίκη του Άρη: "Μας νίκησαν δίκαια". Χωρίς άλλα άλλοθι, χωρίς άλλες δικαιολογίες. Μία από τις χειρότερες εμφανίσεις της ΑΕΚ την εφετινή χρονιά και σίγουρα η χειρότερη με τον Ισπανό στον πάγκο.

Το κέρδος για τους Θεσσαλονικείς πολλαπλό. Η εμφατική νίκη, η πρώτη επικράτηση σε ντέρμπι, η αποθέωση του κόσμου, το χειροκρότημα στον Παντελίδη. Μία μίνι φιέστα το βράδυ του Σαββάτου για μία ομάδα που επέστρεψε στη μεγάλη κατηγορία, θέλοντας να κερδίσει τη χαμένη αίγλη της. Και το κάνει -έστω κι αν στην πορεία έγιναν λάθη- με αφοσίωση στο αρχικό πλάνο. Είπαμε, ο Άρης πήρε τη νίκη που ήθελε περισσότερο αυτήν τη χρονιά. Γι' αυτό την πανηγύρισε ο κόσμος, όπως πανηγύρισε την επιστροφή στη Super League.



Photo credits: Motion Team

News 24/7

24MEDIA NETWORK