Η κούρσα των ευρωπαϊκών 'εισιτηρίων' θα είναι μακρά και με εκπλήξεις

Ο Ατρόμητος μοιάζει το απόλυτο φαβορί, με τον Άρη να κυνηγάει, όμως οι 'κίτρινοι' υποστηρίζουν τον... ΠΑΟΚ για να βγουν Ευρώπη. Τι ελπίζει ο Παναθηναϊκός και ποιες οι πιθανότητες Παναιτωλικού και Λαμίας.

Η κούρσα των ευρωπαϊκών 'εισιτηρίων' θα είναι μακρά και με εκπλήξεις
MOTION TEAM

Πέντε αγωνιστικές πριν πέσει η 'αυλαία' της Super League και υπάρχουν ανοιχτά αρκετά 'μέτωπα' στο πρωτάθλημα, έστω κι αν αυτά δεν αφορούν την κορυφή ή την ουρά του βαθμολογικού πίνακα.

Μετά από τη μεγάλη μάχη για την αποφυγή του υποβιβασμού, το Contra.gr στρέφει το 'μικροσκόπιό' του στη μάχη που δίνουν Ατρόμητος, Άρης, Παναιτωλικός, Λαμία και Παναθηναϊκός για την κατάληξη των τελευταίων ευρωπαϊκών 'εισιτηρίων', που προσφέρει η 4η θέση και υπό προϋποθέσεις η 5η ή η 6η.

Συγκεκριμένα, ο 4ος της βαθμολογίας παίρνει το έσχατο 'εισιτήριο' για το Europa League μέσω πρωταθλήματος, ωστόσο ενδέχεται να παρέχει το ίδιο προνόμιο και η 5η θέση, αν κάποιος εκ των ΠΑΟΚ ή ΑΕΚ κατακτήσουν το Κύπελλο Ελλάδας.

Στην τελευταία περίπτωση, επειδή αμφότερες θα έχουν εξασφαλίσει ήδη ευρωπαϊκό 'εισιτήριο' (ο ΠΑΟΚ στο Champions League, η ΑΕΚ στο Europa League) μέσω πρωταθλήματος, θα προκύψει ακόμα ένα για τον 5ο της βαθμολογίας. Τουναντίον, αν ο Αστέρας Τρίπολης ή η Λαμία κάνουν την έκπληξη και κατακτήσουν το τρόπαιο, θα πάρουν το ευρωπαϊκό 'εισιτήριο' από τον δεύτερο τη τάξει θεσμό.

Ακόμα και η 6η θέση μπορεί να στείλει στην Ευρώπη κάποια ομάδα. Αυτό προϋποθέτει ο Παναθηναϊκός να τερματίσει στην πρώτη 5άδα και εφόσον τελεί υπό τιμωρία από την UEFA και δεν μπορεί να αγωνιστεί του χρόνου σε διεθνή διοργάνωση, τότε το 'εισιτήριό' του θα μεταβιβαστεί στην επόμενη ομάδα στη βαθμολογία.

Ας δούμε ποιες είναι οι διεκδικήτριες ομάδες και τι μπορούν να κάνουν μέχρι το τέλος της χρονιάς:

4. Ατρόμητος 43 βαθμοί

Το πρόγραμμα: Ολυμπιακός (Ε), Απόλλων (Μ), Άρης (Ε), Παναθηναϊκός (Μ), ΟΦΗ (Μ)

Τι έκανε: Για πολύ καιρό 'φλέρταρε' ακόμα και με το 'εισιτήριο' του Champions League, αφού για αρκετά μεγάλο διάστημα βρισκόταν ακόμα και στη 2η θέση της βαθμολογίας. Σταδιακά τον προσπέρασε ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ, όμως άντεξε στα... ψηλά, μέχρι το τελευταίο διάστημα. Σε 4 (δύσκολους) αγώνες τις τελευταίες εβδομάδες έχει μόλις μία νίκη, με συνέπεια να δώσει δικαιώματα στους αντιπάλους του.

Η κούρσα των ευρωπαϊκών 'εισιτηρίων' θα είναι μακρά και με εκπλήξεις
EUROKINISSI

Ποιος θα τον βγάλει Ευρώπη: Το πρόγραμμα δεν είναι ευνοϊκό, αφού στα τελευταία 5 παιχνίδια καλείται να αντιμετωπίσει Ολυμπιακό, Άρη και Παναθηναϊκό. Ουσιαστικά, αν δεν χάσει κόντρα στους τελευταίους δύο αντιπάλους, τότε μοιάζει απίθανο να χάσει την 5η θέση και πιθανότατα και την 4η.

Αξία ρόστερ Transfermarkt: 17.750.000 ευρώ / 634.000 ευρώ μ.ό. παίκτη

Πιθανότητες κατάκτησης 'εισιτηρίου': 100%

5. Άρης 40 βαθμοί

Το πρόγραμμα: ΟΦΗ (Μ), Παναθηναϊκός (Ε), Ατρόμητος (Μ), Παναιτωλικός (Ε), Ξάνθη (Μ)

Τι έκανε: Μετά από μία καλή εκκίνηση και μία κάμψη όταν ανέλαβε ο Σάββας Παντελίδης, ο Άρης πραγματοποιεί ένα εντυπωσιακό ντεμαράζ στη σεζόν, συνδυάζοντας αποτελέσματα με καλό ποδόσφαιρο. Μετά από την ήττα από τον Λεβαδειακό στα τέλη Γενάρη, ακολούθησαν 5 νίκες, 2 ισοπαλίες και η ήττα από τον Ολυμπιακό, με συνέπεια να κλείσει την 'ψαλίδα'.

Η κούρσα των ευρωπαϊκών 'εισιτηρίων' θα είναι μακρά και με εκπλήξεις
EUROKINISSI

Ποιος θα τον βγάλει Ευρώπη: Έχοντας βρει στα πρόσωπα των Ματέο Γκαρσία, Ντάνιελ Λάρσον, Νικολά Ντιγκινί, Φραν Βέλεθ και Γιώργου Βαλεριάνου τους ηγέτες για το φινάλε της σεζόν, υπάρχουν αρκετοί υποψήφιοι... ήρωες για τους 'κίτρινους' σε αυτήν την προσπάθεια για την 5άδα. Το βέβαιο είναι ότι ο Χαμζά Γιουνές δεν θα είναι τελικά αυτό το πρόσωπο.

Αξία ρόστερ Transfermarkt: 14.800.000 ευρώ / 493.000 ευρώ μ.ό. παίκτη

Πιθανότητες κατάκτησης 'εισιτηρίου': 90%

6. Παναιτωλικός 33 βαθμοί

Το πρόγραμμα: ΑΕΚ (Ε), Ολυμπιακός (Μ), Απόλλων (Ε), Άρης (Μ), Παναθηναϊκός (Ε)

Τι έκανε: Μία καλή πορεία στο τέλος του 1ου γύρου τον ανέβασε επίπεδο και από ομάδα που κοιτάζει από κάτω της, έγινε ομάδα που κοιτάζει τι συμβαίνει από πάνω της. Αν και ποτέ δεν έπιασε εντυπωσιακό ρυθμό, το 'κάστρο' στο Αγρίνιο, όπου μέχρι την ήττα από τον ΠΑΟΚ προηγούμενη αγωνιστική, είχε μόλις μία ήττα μετά από την πρεμιέρα, συνέβαλε ώστε να 'αναρριχηθεί' στον βαθμολογικό πίνακα.

Η κούρσα των ευρωπαϊκών 'εισιτηρίων' θα είναι μακρά και με εκπλήξεις
EUROKINISSI

Ποιος θα τον βγάλει Ευρώπη: Ο Άντμιρ Μπάιροβιτς αποκτήθηκε τον Ιανουάριο ως ελεύθερος από τη σουηδική Γκέφλε και έχει εξελιχθεί σε λίρα εκατό. Ο 23χρονος Σουηδός επιθετικός έχει 4 γκολ στη Super League, όλα μέσα στον τελευταίο 1,5 μήνα. Αν συνεχίσει με αυτόν τον ρυθμό, τότε μπορεί να εξελιχθεί στον κομβικό παίκτη για το φινάλε της σεζόν.

Αξία ρόστερ Transfermarkt: 9.800.000 ευρώ / 392.000 ευρώ μ.ό. παίκτη

Πιθανότητες κατάκτησης 'εισιτηρίου': 5%

7. Λαμία 33 βαθμοί

Το πρόγραμμα: ΠΑΟΚ (Ε), ΑΕΚ (Μ), Ολυμπιακός (Μ), Απόλλων (Ε)

Τι έκανε: Πριν από 5 αγωνιστικές βρισκόταν στη λίστα με τις υποψήφιες προς υποβιβασμό ομάδες. Ανέβηκε επίπεδο, ωστόσο στη συγκεκριμένη λίστα βρίσκεται για... τυπικούς λόγους, αφού έχει τους ίδιους βαθμούς με τον Παναιτωλικό, αλλά με παιχνίδι περισσότερο. Έχοντας μία ήττα στις τελευταίες 11 αγωνιστικές, η φόρμα της προϊδεάζει για κάτι καλό, αλλά το καλεντάρι όχι. Τις επόμενες 3 αγωνιστικές αντιμετωπίζει τους 3 πρωτοπόρους, ενώ στο φινάλε αντιμετωπίζει τον ουραγό.

SUPERLEAGUE / ΛΑΜΙΑ - ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΛΑΜΙΑ - ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ποιος θα τον βγάλει Ευρώπη: Υπάρχει μια διέξοδος, όμως. Αν κάνει την 4η σερί μεγάλη έκπληξη στον θεσμό των... εκπλήξεων και μετά από Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, αποκλείσει την ΑΕΚ στα ημιτελικά του κυπέλλου και στον τελικό κατακτήσει το τρόπαιο, τότε θα βγει Ευρώπη με τον πλέον απίθανο τρόπο.

Αξία ρόστερ Transfermarkt: 7.950.000 ευρώ / 284.000 ευρώ μ.ό. παίκτη

Πιθανότητες κατάκτησης 'εισιτηρίου': 0%

8. Παναθηναϊκός 29 (*) βαθμοί

Το πρόγραμμα: Απόλλων (Ε), Άρης (Μ), ΟΦΗ (Μ), Ατρόμητος (Ε), Παναιτωλικός (Μ) + Ολυμπιακός (Μ)

Τι έκανε: Πολλά και τίποτα. Είχε σχεδόν... βέβαιο ένα 'εισιτήριο' με βάση την εικόνα του 1ου γύρου, ωστόσο μία κάμψη μέσα στο 2019 έβαλε και τον Άρη στο παιχνίδι της διεκδίκησης. Ακόμα κι έτσι, θα κρατούσε την τύχη στα χέρια του, αν τα πάντα παίζονταν εντός αγωνιστικού χώρου. Το -6 με το οποίο άρχισε τη σεζόν για οικονομικούς λόγους και το -3 που του επιβλήθηκε προ ημερών για τα επεισόδια με τον Ολυμπιακό έφεραν τους 'πράσινους' στο -11 από την 5η θέση (αν και η υπόθεση του ντέρμπι ακόμα δεν έχει τελεσιδικήσει λόγω της έφεσης των Πειραιωτών).

Η κούρσα των ευρωπαϊκών 'εισιτηρίων' θα είναι μακρά και με εκπλήξεις
EUROKINISSI

Ποιος θα τον βγάλει Ευρώπη: Η μοναδική... σανίδα σωτηρίας που εμφανίζεται αυτήν τη στιγμή για τους 'πράσινους', είναι το πρόγραμμα της συνέχειας, αφού αντιμετωπίζει 3 συνδιεκδικητές και έχει και ένα παιχνίδι λιγότερο (20 λεπτά για την ακρίβεια, αυτά του ντέρμπι που θα συνεχιστεί). Αν νικήσει τον Άρη και τον Παναιτωλικό στο ΟΑΚΑ και πάρει αποτέλεσμα στο Περιστέρι, ευελπιστεί σε μερικές γκέλες ακόμα των αντιπάλων του για να προλάβει το 'τρένο' της 5ης θέσης.

Σημειώνεται, πάντως, ότι ακόμα και να κατακτήσει τελικά αυτήν τη θέση, δεν θα αγωνιστεί του χρόνου στην Ευρώπη, λόγω της τιμωρίας ενός χρόνου αποκλεισμού που εκτίει λόγω των οφειλών του. Παρ' όλα αυτά, αν κατακτήσει το πολυπόθητο 'εισιτήριο' θα εκτίσει την ποινή που του έχει επιβληθεί και του χρόνου θα μπορεί να διεκδικήσει κανονικά ευρωπαϊκή έξοδο (το 'εισιτήριο' θα καταλήξει στην επόμενη ομάδα της βαθμολογίας). Ειδάλλως, και του χρόνου μια θέση στην 5άδα δεν θα έχει ουσιαστικό αντίκρυσμα, αφού ακόμα θα πρέπει να 'σβήσει' την ποινή.

Αξία ρόστερ Transfermarkt: 16.700.000 ευρώ / 522.000 ευρώ μ.ό. παίκτη

Πιθανότητες κατάκτησης 'εισιτηρίου': 5%

Photo credits: Eurokinissi, Motion Team

News 24/7

24MEDIA NETWORK