Οδηγός επιβίωσης: Σωτηρία - υποβιβασμός, ένα μπαράζ δρόμος

Δύο στροφές πριν το φινάλε, η μάχη της ουράς μαίνεται για τα καλά στην Super League. Το Contra.gr συγκέντρωσε όλα τα στοιχεία (κριτήρια, ισοβαθμίες, πρόγραμμα) και μοιράζει πιθανότητες επιβίωσης και δεύτερης ευκαιρίας σε ΑΕΛ, Ξάνθη, Αστέρα, ΟΦΗ και ΠΑΣ Γιάννινα.

SUPERLEAGUE / ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΟΦΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΕΞΑΡΧΟΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΟΦΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΕΞΑΡΧΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Μετά και τα αποτελέσματα της 28ης αγωνιστικής στη Super League, η αγωνία για την έκβαση της μάχης στα χαμηλά πατώματα της βαθμολογίας κορυφώνεται. Με δύο παιχνίδια να απομένουν για την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος, είναι πέντε οι ομάδες που εμπλέκονται στα σενάρια του υποβιβασμού ή της 13ης θέσης που οδηγεί στο μπαράζ με τον 2ο της βαθμολογίας στην Football League. ΑΕΛ, Ξάνθη, Αστέρας, ΟΦΗ και ΠΑΣ Γιάννινα θα δώσουν αγώνα μέχρις εσχάτων για την επιβίωση, τις δύο τελευταίες αγωνιστικές. Το Contra.gr συγκέντρωσε όλα τα στοιχεία (κριτήρια, ισοβαθμίες, πρόγραμμα) και μοιράζει πιθανότητες επιβίωσης και... δεύτερης ευκαιρίας.

Η "μάχη" της ουράς μετά την 28η αγωνιστική

...

10. ΑΕΛ 31 (25-31)

11. Ξάνθη 29 (18-27)

12. Αστέρας 29 (21-29)

-----------------------

13. ΟΦΗ 28 (27-41)

-----------------------

14. ΠΑΣ Γιάννινα 27 (18-34)

15. Λεβαδειακός 21 (15-37) - υποβιβάστηκε

16. Απόλλων Σμύρνης 10 (11-50) - υποβιβάστηκε

Το αβαντάζ της Ξάνθης είναι "θηλιά" για τον ΠΑΣ

ΞΑΝΘΗ: Έχει κάνει ήδη την κίνηση... ματ για την παραμονή της, καθώς είναι από πάνω σε ΟΛΕΣ τις ισοβαθμίες! Ωστόσο για να είναι ήσυχη θα πρέπει να πάρει τον Απόλλωνα Σμύρνης στα Πηγάδια την επόμενη αγωνιστική. Παιχνίδι καθαρά στα δικά της πόδια, κόντρα σε μια ομάδα που μοιάζει παραδομένη και παρατημένη εδώ και καιρό. Τελευταίο ματς για τους Ακρίτες αυτό με τον -αδιάφορο βαθμολογικά- Άρη στο "Κλεάνθης Βικελίδης". Πιθανότητες παραμονής: 90% - Πιθανότητες μπαράζ: 5%.

ΑΣΤΕΡΑΣ: Έχει σίγουρα την ισοβαθμία με ΠΑΣ Γιάννινα και ΑΕΛ, ενώ αυτή με τον ΟΦΗ θα κριθεί από το ματς στο "Γεντί Κουλέ" την επόμενη αγωνιστική. Αναμένεται επική η "μάχη" στο Ηράκλειο, καθώς οι δύο ομάδες ακροβατούν ανάμεσα στην απειλή του υποβιβασμού, την "δεύτερη ευκαιρία" που δίνει η 13η θέση μέσω μπαράζ και της απευθείας σωτηρίας. Ο Αστέρας σίγουρα δεν θα έλεγε "όχι" και στο ενδεχόμενο της ισοπαλίας. Τελευταία υποχρέωση των Αρκάδων, αυτή με τον -αδιάφορο βαθμολογικά- Πανιώνιο στην Τρίπολη. Πιθανότητες παραμονής: 70% - Πιθανότητες μπαράζ: 20%.

ΑΕΛ: Έχει σίγουρα την ισοβαθμία με τον ΠΑΣ Γιάννινα και είναι καλύτερη από τον ΟΦΗ στο τρίτο κατά σειρά κριτήριο, αυτό της συνολικής διαφοράς τερμάτων. Βαθμολογικά είναι στην καλύτερη μοίρα από όλους τους εμπλεκόμενους στα σενάρια υποβιβασμού, καθώς βρίσκεται στο +2 από Ξάνθη και Αστέρα, στο +3 από τον ΟΦΗ και το +4 από τον ΠΑΣ Γιάννινα. Ωστόσο την ίδια στιγμή έχει -θεωρητικά τουλάχιστον- το πιο ζόρικο πρόγραμμα, αντιμετωπίζοντας δύο ομάδες που είναι μεν βαθμολογικά αδιάφορες, αλλά τυγχάνει να μιλάμε για την ΑΕΚ (εκτός) και τον Ολυμπιακό (AEL FC Arena). Πιθανότητες παραμονής: 70%. - Πιθανότητες μπαράζ: 20%.

ΟΦΗ: Έχει σίγουρα την ισοβαθμία με τον ΠΑΣ και "παίζεται" αυτή με τον Αστέρα στην τεράστια αναμέτρηση της Κυριακής! Η ομάδα του Ηρακλείου πάει την τελευταία αγωνιστική στο Περιστέρι για να αντιμετωπίσει τον -αδιάφορο βαθμολογικά- Ατρόμητο. Η εικόνα για τον ΟΦΗ είναι αρκετά θολή και θα ξεκαθαρίσει ανάλογα με το αποτέλεσμα κόντρα στους Αρκάδες. Αυτά όσον αφορά τα σενάρια για το γήπεδο, καθώς οι Κρητικοί δίνουν άλλη μια "μάχη" αποφυγής υποβιβασμού, αυτή τη φορά στις δικαστικές αίθουσες. Πιθανότητες παραμονής: 30% - Πιθανότητες μπαράζ: 50%.

ΠΑΣ: Δεν έχει καμία ισοβαθμία και θα πρέπει να "καβαλήσει" τους αντιπάλους του στη βαθμολογία για να σωθεί ή έστω να πάρει την ευκαιρία της 13ης θέσης. Παίζει με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη και τον ΠΑΟΚ στους "Ζωσιμάδες". Είναι στην πιο δύσκολη θέση από όλους στη βαθμολογία, η λογική λέει ότι ακόμη και το ενδεχόμενο νίκης επί του Πανιωνίου δεν μπορεί να είναι αρκετό. Με τη λογική επίσης, ο ΠΑΟΚ θα σφραγίσει και μαθηματικά τον τίτλο στο παιχνίδι με τον Λεβαδειακό και θα πάει πρωταθλητής στους "Ζωσιμάδες" την τελευταία αγωνιστική. Το ερώτημα είναι πόσο αδιάφορος μπορεί να παρουσιαστεί, καθώς αποφεύγοντας την ήττα σε εκείνο το ματς θα ολοκληρώσει αήττητος τις υποχρεώσεις του στην Super League... Πιθανότητες παραμονής: 10% - Πιθανότητες μπαράζ 20%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση ισοβαθμίας μεταξύ περισσοτέρων από δύο ομάδων, ουσιαστικά συντάσσεται ένας πίνακας κατάταξης με κριτήριο το σύνολο των βαθμών που συγκέντρωσε η καθεμιά στους μεταξύ τους αγώνες. Για παράδειγμα, εφόσον προέκυπτε τετραπλή ισοβαθμία στους 32 βαθμούς ανάμεσα σε Ξάνθη, ΑΕΛ, Αστέρα και ΟΦΗ, τότε η ειδική βαθμολογία θα διαμορφωνόταν ως εξής: 1) Ξάνθη 12, Αστέρας 7, ΑΕΛ 6, ΟΦΗ 6 - σε περίπτωση νίκης του ΟΦΗ επί του Αστέρα την Κυριακή και 2) Ξάνθη 12, Αστέρας 8, ΑΕΛ 6, ΟΦΗ 4 - σε περίπτωση ισοπαλίας ανάμεσα σε ΟΦΗ και Αστέρα την Κυριακή .

Τα κριτήρια κατάταξης στις ισοβαθμίες

- Σε περίπτωση που από τον ανωτέρω πίνακα προκύπτει ισοβαθμία ομάδων, τότε για τις ομάδες που ισοβαθμούν συντάσσεται νέος, βοηθητικός, πίνακας με κριτήριο το σύνολο των βαθμών που συγκέντρωσε η καθεμιά στους μεταξύ τους αγώνες.

- Αν, μετά τη σύνταξη και του παραπάνω βοηθητικού πίνακα, προκύπτει νέα ισοβάθμηση ομάδων, τότε για τις ομάδες που εκ νέου ισοβαθμούν, συντάσσεται νέος, βοηθητικός, πίνακας με κριτήριο τη διαφορά τερμάτων που έχει η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισοβαθμούντων ομάδων στους μεταξύ τους αγώνες.

- Αν, μετά τη σύνταξη και του παραπάνω βοηθητικού πίνακα, προκύπτει νέα ισοβάθμηση ομάδων, τότε για τις ομάδες που εκ νέου ισοβαθμούν, συντάσσεται νέος, βοηθητικός, πίνακας με κριτήριο τη διαφορά τερμάτων στο σύνολο των αγώνων του πρωταθλήματοςπου έχει η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισοβαθμούντων.

- Αν, μετά τη σύνταξη και του παραπάνω βοηθητικού πίνακα, προκύπτει νέα ισοβάθμηση ομάδων, τότε για τις ομάδες που εκ νέου ισοβαθμούν, συντάσσεται νέος, βοηθητικός, πίνακας με κριτήριο την καλύτερη επίθεση στο σύνολο των αγώνων του πρωταθλήματοςπου έχει η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισοβαθμούντων.

- Εάν και τότε προκύψει νέα ισοβαθμία ομάδων τότε συντάσσεται νέος, βοηθητικός, πίνακας με κριτήριο την καλύτερη άμυνα στο σύνολο των αγώνων του πρωταθλήματοςπου έχει η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισοβαθμούντων.

Το πρόγραμμα της 29ης & 30ης αγωνιστικής

Κυριακή 21/04, 19:00

ΟΦΗ - Αστέρας

Ξάνθη - Απόλλων

Πανιώνιος - ΠΑΣ Γιάννινα

ΑΕΚ - ΑΕΛ

Κυριακή 05/05, 19:00

Ατρόμητος - ΟΦΗ

Αστέρας - Πανιώνιος

Άρης - Ξάνθη

ΠΑΣ Γιάννινα - ΠΑΟΚ

ΑΕΛ - Ολυμπιακός

Τα μεταξύ τους αποτελέσματα

Αστέρας - ΠΑΣ Γιάννινα 1-0

ΠΑΣ - Αστέρας 0-0

* Ο Αστέρας έχει την ισοβαθμία

ΑΕΛ - ΠΑΣ 2-0

ΠΑΣ - ΑΕΛ 0-0

* Η ΑΕΛ έχει την ισοβαθμία

Ξάνθη - ΠΑΣ 2-1

ΠΑΣ - Ξάνθη 0-0

* Η Ξάνθη έχει την ισοβαθμία

Αστέρας - Ξάνθη 0-1

Ξάνθη - Αστέρας 0-0

* Η Ξάνθη έχει την ισοβαθμία

ΠΑΣ - ΟΦΗ 1-1

ΟΦΗ - ΠΑΣ 1-0

* Ο ΟΦΗ έχει την ισοβαθμία

Αστέρας - ΑΕΛ 2-0

ΑΕΛ - Αστέρας 2-1

* Ο Αστέρας έχει την ισοβαθμία

ΑΕΛ - ΟΦΗ 0-0

ΟΦΗ - ΑΕΛ 0-0

* Ισοβαθμούν στα τρία πρώτα κριτήρια και τη λύση θα δώσει η διαφορά τερμάτων στο σύνολο των αγώνων του πρωταθλήματος που έχει η κάθε ομάδα. Η ΑΕΛ μετά από 28 αγωνιστικές είναι στο -6 και ο ΟΦΗ στο -14. Διαφορά που δεν καλύπτεται -λογικά- σε δύο ματς, με την ΑΕΛ να έχει εδώ το πάνω χέρι.

Ξάνθη - ΑΕΛ 1-0

ΑΕΛ - Ξάνθη 1-1

* Η Ξάνθη έχει την ισοβαθμία

Ξάνθη - ΟΦΗ 3-0

ΟΦΗ - Ξάνθη 0-0

* Η Ξάνθη έχει την ισοβαθμία

Αστέρας - ΟΦΗ 2-1

ΟΦΗ - Αστέρας 21/04

* Η ισοβαθμία θα κριθεί στην αναμέτρηση του "Γεντί Κουλέ"

Photo credits: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK