ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός παίρνουν νίκες μόνο με αίμα, δάκρυα και πολύ ιδρώτα

Ο Σισέ προσευχόταν, ο Πασχαλάκης αποκόμισε 'λαβωμένα' πλευρά, ο Λουτσέσκου πανηγύριζε έξαλλα, ο Μαρτίνς ήταν ανακουφισμένος. Οι δύο διεκδικητές του τίτλου, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός, βρέθηκαν στα σκοινιά από Παναιτωλικό και Λαμία, αλλά νίκησαν.

ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός παίρνουν νίκες μόνο με αίμα, δάκρυα και πολύ ιδρώτα
EUROKINISSI

Ο Βιεϊρίνια έσφιγγε τις γροθιές του, ο Αμρ Ουάρντα έτρεξε στην αγκαλιά του, την ώρα που οι Δημήτρης Πέλκας και Αλέξανδρος Πασχαλάκης προσπαθούσαν να τα βγάλουν πέρα με τα ball boys. Ο Φερνάντο Βαρέλα, ο 'χρυσός' σκόρερ, είχε γονατίσει εξουθενωμένος από την υπερπροσπάθεια μέχρι να πάρει τη νίκη ο ΠΑΟΚ κόντρα στη Λαμία με 1-0 για την 13η αγωνιστική της Super League.

Μισή ώρα αργότερα και 149 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά, παρόμοιες εικόνες λύτρωσης. Ο Ολυμπιακός έκαμψε με 2-1 την αντίσταση του Παναιτωλικού των 10 παικτών και το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή βρήκε τον Παπ Αμπού Σισέ στο έδαφος να προσεύχεται, τους Γιάγκος Βούγκοβιτς, Λεονάρντο Κούτρη, Μπίμπαρς Νάτχο και άλλους να χειροκροτούν την κερκίδα και στο τέλος όλους τους παίκτες να σχηματίζουν έναν κύκλο για να δώσουν όρκο για τη συνέχεια.

Πλέον έμειναν οι δυο τους. Από τη στιγμή που ο Ατρόμητος πέταξε βαθμούς στη Ριζούπολη κόντρα στον Απόλλωνα, οι 'ερυθρόλευκοι' κατέλαβαν τη 2η θέση και είναι η μοναδική ομάδα που καταδιώκει, με ρεαλιστικές πιθανότητες να προφτάσει, τον πρωτοπόρο ΠΑΟΚ. Το πόσες είναι αυτές, αναλύθηκαν στο podcast του Contra.gr το πρωί της Δευτέρας.

Δεν είναι πολλές, εξάλλου καμία από τις δύο ομάδες δεν έδειξε κάτι διαφορετικό στο παιχνίδι τους για να μεταβληθεί και η κατάσταση. Όχι μόνο ακολουθούν την ίδια συνταγή που τους έφερε μέχρι εδώ, αλλά η συνταγή μοιάζει και με εκείνη του αντιπάλου. Ακόμα και οι παθογένειες είναι ίδιες. Πεντακάθαρο χέρι του Βιεϊρίνια μέσα στην περιοχή, κανένα πέναλτι εις βάρος του ΠΑΟΚ. Γκολ οφσάιντ του Ολυμπιακού, μετράει κανονικά σύμφωνα με τους διαιτητές.

Τίποτα δεν δείχνει να χωρίζει την πορεία των δύο διεκδικητών του φετινού τίτλου. Σε αντίθεση με προηγούμενες σεζόν, όταν κάποια ομάδα που είχε ως στόχο το πρωτάθλημα ξέφευγε στη βαθμολογία, έπαιρνε... αέρα τέτοια παιχνίδια. Τώρα οι πιο αδύναμες ομάδες στυλώνουν τα πόδια και αντιστέκονται σθεναρά, σύμφωνα με τις δυνατότητές τους.

Η Λαμία είχε 4 σερί αγώνες δίχως να δεχθεί γκολ μέχρι να χάσει πριν από μία εβδομάδα από τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη με 0-1. Στηρίχθηκε ξανά στη στιβαρή αμυντική λειτουργία της και στην κακή μέρα ορισμένων παικτών του ΠΑΟΚ, όπως ο Δημήτρης Λημνιός που έχασε μεγάλο τετ α τετ και μάλιστα απείλησε με εκτέλεση φάουλ του Φακούντο Μπερτόγλιο στο 45', που κατέληξε σε Πασχαλάκη και δοκάρι.

Ο Παναιτωλικός από την πλευρά του δέχθηκε δύο γκολ στα πρώτα 25 λεπτά από τους Ντανιέλ Ποντένσε και Μιγκέλ Άνχελ Γκερέρο, ωστόσο δεν λύγισε και ανά διαστήματα πίεζε μέχρι τα αντίπαλα στόπερ με στόχο να τα οδηγήσει σε λάθη. Ο Αλχασάν Καμαρά, με το 3ο τέρμα του στο πρωτάθλημα, και αυτό σε ντέρμπι που έληξε 2-1 για τον γηπεδούχο (είχαν προηγηθεί τα γκολ κόντρα σε ΠΑΟΚ και ΑΕΚ) μείωσε για τους Αγρινιώτες που κοίταξαν στα μάτια τους αντιπάλους τους και τους έκλεισαν ακόμα και στην περιοχή στις καθυστερήσεις. Όλα αυτά παρότι έπαιζαν με παίκτη λιγότερο από το 53' λόγω δεύτερης κίτρινης κάρτας του Δημήτρη Χαντάκια.

Δέκα λεπτά αργότερα στον αγώνα του δέχθηκε κόκκινη κάρτα και ο ΠΑΟΚ, με τον Κάνιας να παίρνει την άγουσα για τα αποδυτήρια και τον 'δικέφαλο του βορρά' να πασχίζει πιο σκληρά για να κρατήσει το 'διπλό', μετά από το γκολ του Βαρέλα στο 55'. Ο Πασχαλάκης μοχθούσε ακόμη περισσότερο, αφού πλην των ευκαιριών της Λαμίας, έπρεπε να αντιμετωπίσει και την... καρατιά του Χερόνιμο Μπαράλες στο 74' σε σύγκρουσή που του προκάλεσε πληγή στα πλευρά.

ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός παίρνουν νίκες μόνο με αίμα, δάκρυα και πολύ ιδρώτα
EUROKINISSI

Ακόμα κι αν ο Μάκης Χάβος άλλαξε το σύστημα από 4-2-3-1 σε 4-4-2 για να κάνει πιο επιθετική την ομάδα του, ο ΠΑΟΚ κατάφερε να κρατήσει το 'τρίποντο'. 'Τεράστια νίκη σήμερα, τεράστιοι τρεις πόντοι. Ήμασταν τυχεροί, παλέψαμε πολύ', έλεγε με πρόδηλο αίσθημα ανακούφισης στην κάμερα της ΕΡΤ μετά από τον αγώνα ο Ραζβάν Λουτσέσκου.

Μισή ώρα αργότερα, ο ομόλογός του, Πέδρο Μαρτίνς, δεν έδειχνε ανήσυχος ούτε για τον νέο αποκλεισμό του Γιάγια Τουρέ από την αποστολή και το τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το κλίμα της ομάδας ούτε για ακόμα ένα παιχνίδι που οι Πειραιώτες δημιούργησαν τόσες τελικές για να σημειώσουν τόσα λίγα γκολ (στο 1ο ημίχρονο είχαν 12 τελικές, εκ των οποίων 10 εύστοχες). 'Φάνηκε η κούραση στο 2ο ημίχρονο. Έτσι, αν και είχαμε την υποχρέωση για περισσότερα γκολ λόγω του παίκτη παραπάνω, δεν την εκπληρώσαμε', δικαιολόγησε ο Πορτογάλος την πτώση της απόδοσης στο τέλος.

Κανένας αντίπαλος δεν τρέμει τους δύο διεκδικητές του τίτλου. Γι' αυτό και ο κόσμος της Λαμίας χειροκρότησε τον Βασίλη Πλιάτσικα, όταν πλησίασε τις κερκίδες. Αναγνώρισε την προσπάθεια των παικτών της ομάδας απέναντι σε έναν σύλλογο που στις πρώτες 13 αγωνιστικές έχει 12 νίκες και μία ισοπαλία.

Βάσει στατιστικών, ο ΠΑΟΚ είναι άφθαρτος. Βάσει απόδοσης, τόσο στην πρωτεύουσα της Φθιώτιδας όσο και στις προηγούμενες αναμετρήσεις του, ο πρωτοπόρος είναι τρωτός, αρκεί κάποια ομάδα να το πιστέψει λίγο παραπάνω και από νωρίς, όπως συνέβη με τη Βίντι στο Europa League.

Καμία διαφορά, δηλαδή, με τον Ολυμπιακό. Στα χαρτιά είναι η 2η καλύτερη ομάδα στη Super League, 6 πόντους πίσω από τον ΠΑΟΚ. Στην πράξη, είναι μία ομάδα που έχει διαρκώς 'λαβωμένους' επιθετικούς και όσες ευκαιρίες και να δημιουργήσει, δεν μπορεί να σκοράρει, με συνέπεια να είναι επιρρεπής στην γκέλα.

Η 'ψαλίδα' των διεκδικητών του τίτλου με τις υπόλοιπες ομάδες φέτος μοιάζει να έχει κλείσει. ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός, για να στεφθούν πρωταθλητές τον Μάιο, θα πρέπει να φτύσουν αίμα απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο, ανεξαρτήτως βαθμολογικής θέσης. Το αντιλήφθηκαν για ακόμα μία φορά τη Δευτέρα, φτάνοντας σχεδόν στα μισά του δρόμου.

Οι ψυχοφθόρες και κοπιαστικές νίκες θα είναι ο κανόνας, στην καλύτερη περίπτωση, ειδικά αν εξακολουθήσουν να λειτουργούν με τις παθογένειές τους. Το βέβαιο είναι ότι οι πανηγυρισμοί στο τέλος κάθε αγώνα που καταλήγει σε 3 βαθμούς θα είναι άκρως λυτρωτικοί και για τα δύο 'στρατόπεδα'.

Photo credits: Eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK