Super League, το πρωτάθλημα της... Αναστάσεως

Με αφορμή την ημέρα του Πάσχα και την συμβολική σημασία του αριθμού 7, το Contra.gr καταγράφει ισάριθμες περιπτώσεις παικτών που "αναστήθηκαν" στην Ελλάδα.

Super League, το πρωτάθλημα της... Αναστάσεως
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Οι δοξασίες γύρω από τον αριθμό 7 κυριάρχησαν στους περισσότερους λαούς της αρχαιότητας. Ο αριθμός 7 θεωρείται ιερός και συμβολικός, μοιάζει να περικλείει δύναμη και μυστήριο. Μάλλον θα χρειαζόταν ένα ολόκληρο βιβλίο για να συμπεριλάβει κανείς όλα όσα περιστρέφονται γύρω από αυτόν τον αριθμό.

Για παράδειγμα, η αρχαία Ελλάδα είχε 7 σοφούς (Θαλής, Βίας, Κλεόβουλος, Περίανδρος, Πιττακός, Σόλων και Χίλων) οι ελεύθερες τέχνες εκείνα τα χρόνια ήταν 7 (γραμματική, ρητορική, διαλεκτική, αριθμητική, γεωμετρία, μουσική, αστρονομία), όσα και τα θαύματα του αρχαίου κόσμου (Κολοσσός Ρόδου, πυραμίδα Χέοπος, Μαυσωλείο Αλικαρνασσού, Φάρος Αλεξάνδρειας, κρεμαστοί κήποι Βαβυλώνας, Άγαλμα του Δία στην Ολυμπία και Ναός της Αρτέμιδας στην Έφεσο).

Ήταν 7 οι ήρωες (Ετεοκλής – Πολυφόντας – Μελάνιππος – Μεγαρέας – Ύπερος – Λασθένης – Άκτορας) που υπερασπίστηκαν τις 7 πύλες της Θήβας.

Οι Αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν το 7 ως μυστηριώδη αριθμό και για τις γεωμετρικές του ιδιότητες, επειδή 7 σημεία δε μπορούν να δημιουργήσουν συμμετρία σε ένα κύκλο.

Η Ρώμη χτίστηκε πάνω σε επτά λόφους, όπως και η Κωνσταντινούπολη, που είχε και επτά ονόματα (Βυζάντιο, Νέα Ρώμη, Αντωνία, Θησαυρός του Ισλάμ, Διαχωριστής του Κόσμου, Ινσταμπούλ, και Κωνσταντινούπολη.), πολιορκήθηκε από τους Μωαμεθανούς 7 φορές και αλώθηκε μετά από 7 εβδομάδες από τον έβδομο Σουλτάνο των Οσμανιδών.

Για τους Πυθαγόρειους ο αριθμός 7 είναι «αμήτωρ», αφού δεν είναι γινόμενο παραγόντων. Ακόμη είναι το σύμβολο της τελειότητας, γιατί είναι άθροισμα του 3 και του 4, που εκφράζουν τα δύο τέλεια γεωμετρικά σχήματα, το ισόπλευρο τρίγωνο και το τετράγωνο.

Ο αριθμός 7 έχει ξεχωριστή θέση και στην Παλαιά διαθήκη. Οι μέρες της Δημιουργίας ήταν 7, την 7η ημέρα έπλασε ο θεός τον άνθρωπο και η 7η ημέρα της Δημιουργίας είναι ημέρα ανάπαυσης και αργίας και συμβολίζει την ολοκλήρωση και την τελειότητα.

Το Πάσχα διαρκούσε 7 ημέρες. Ο Νώε έβαλε στην κιβωτό 7 ζεύγη ζώων και πτηνών, ενώ ο Κατακλυσμός άρχισε 7 μέρες μετά την είσοδο του Νώε στην κιβωτό. Την 7η μέρα μετά τον Κατακλυσμό έστειλε ο Νώε το περιστέρι έξω και 7 ημέρες και 7 νύκτες ταξίδεψε το περιστέρι μέχρι να επιστρέψει στην Κιβωτό.

Ο Φαραώ ονειρεύτηκε 7 παχιές και 7 αδύνατες αγελάδες, καθώς και 7 καρποφόρα και 7 άκαρπα στάχια. Η λυχνία του Μωυσή ήταν επτάφωτη. Ο βασιλιάς Δαβίδ 7 φορές την ημέρα υμνούσε το Θεό και 7 πλεξίδες είχαν τα μαλλιά του Σαμψών, που του έδιναν τη δύναμή.

Και ο κατάλογος μοιάζει ατελείωτος... Με αφορμή την ημέρα και τον αριθμό 7, ας δούμε ισάριθμες χαρακτηριστικές περιπτώσεις παικτών που 'ανέστησαν' την καριέρα τους παίζοντας για πρώτη φορά ή επιστρέφοντας στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ρομπέρτο Χιμένεθ Γκάγκο

Ξεκίνησε από την Ακαδημία της Ατλέτικο για να αγωνιστεί δανεικός στην Ταραγόνα (28 συμ.), πριν πάει στην Ουέλβα, για να επιστρέψει στους "ροχιμπλάνκος" και να φύγει με προορισμό την Σαραγόσα (88 συμ.). Ακολούθησε η Μπενφίκα (41 συμ.), η νέα επιστροφή στην Ατλέτικο και ο δανεισμός του στον Ολυμπιακό.

Στους "ερυθρόλευκους" πραγματοποίησε εκπληκτικές εμφανίσεις και κέρδισε την μεταγραφή του αντί 3,5 εκατ. ευρώ. Τον Σεπτέμβρη του 2015 "χτύπησε" limit up στις μετοχές του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο, με 9 εκατ. ευρώ.

Στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη παρέμεινε για μια τριετία, όταν και θέλησε να επιστρέψει στην Ισπανία τον Ιούλιο του 2016 για να δοκιμάσει ξανά στην La Liga, αυτή τη φορά με τη φανέλα της Εσπανιόλ, στην οποία παραχωρήθηκε αντί 3 εκατ. ευρώ.

Super League, το πρωτάθλημα της... Αναστάσεως
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως τα περίμενε, ακολούθησε ο δανεισμός του στη Μάλαγα (34 συμ.) το καλοκαίρι του 2017 και η επιστροφή του στην ομάδα της Βαρκελώνης (12 συμ.) έναν χρόνο μετά. Το όνομα του Ρομπέρτο Χιμένεθ Γκάγκο φιγουράρει ξανά στο ρεπορτάζ του Ολυμπιακού, ως υποψήφιου γκολκίπερ να αντικαταστήσει τον Ζοζέ Σα, εφόσον ο Πορτογάλος δεν συνεχίσει στο Λιμάνι και τη νέα σεζόν.

Τζιμπρίλ Σισέ

Από τα τμήματα υποδομής της Αρλ σε αυτά της Νιμ και από εκεί μεταγραφή στην Οσέρ το 1998. Τα 87 γκολ σε 164 συμμετοχές με τη φανέλα της γαλλικής ομάδας, του χάρισαν το όνειρο της Λίβερπουλ (79 συμ., 24 γκολ) το 2004. Στο Anfield έμεινε μια τριετία, πριν πάρει μεταγραφή για την Μαρσέιγ και παραχωρηθεί δανεικός στη Σάντερλαντ (38 συμ., 11 γκολ) τον Αύγουστο του 2008.

Οι σοβαροί τραυματισμοί ήταν πάντα απρόσκλητοι σύντροφοι στην καριέρα του, που είχε αρχίσει να παίρνει την κατιούσα, όταν το καλοκαίρι του 2009 εμφανίστηκε η προοπτική της Ελλάδας και του Παναθηναϊκού, που απέκτησε τον Γάλλο φορ αντί 8 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής.

Super League, το πρωτάθλημα της... Αναστάσεως

Με τους "πράσινους" επέστρεψε στον... αφρό, βρίσκοντας για τα καλά την επαφή του με τα δίχτυα αλλά και τους τίτλους. Το πέρασμα του από την Super League με το "τριφύλλι" (89 συμ., 55 γκολ) τον έβαλε ξανά στον στόχο ομάδων από κορυφαία πρωταθλήματα, έτσι ήρθε η μεταγραφή του στη Λάτσιο (27 συμ., 5 γκολ) αντί 5 εκατ. ευρώ το καλοκαίρι του 2011.

Ακολούθησαν οι Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς, Αλ Γκαράφα και Μπαστιά, πριν "χαθεί" στις χαμηλές κατηγορίες του γαλλικού και ελβετικού πρωταθλήματος.

Τραϊανός Δέλλας

Ξεκίνησε την καριέρα του -ως εξτρέμ!- από τα τμήματα υποδομής του Άρη (22 συμ., 4 γκολ), έφτασε στην πρώτη ομάδα και τον Ιούλιο του 1997 έφυγε με προορισμό την Αγγλία και την Σέφιλντ Γιουνάιτεντ σε ηλικία 21 ετών! Η μεταγραφή του στοίχισε 3 εκατ. ευρώ.

Στη Σέφιλντ έμεινε μια διετία, αλλά χωρίς να εντυπωσιάσει (26 συμ., 3 γκολ), έμεινε εκτός πλάνων της αγγλικής ομάδας και επέστρεψε στην Ελλάδα ως ελεύθερος το καλοκαίρι του 1999, για λογαριασμό της ΑΕΚ.

Με τον "Δικέφαλο" έβαλε ξανά την καριέρα του σε ράγες και κέρδισε μια μεταγραφή στην Ιταλία. Αρχικά στην Περούτζια και από εκεί στη Ρόμα, με την φανέλα της οποίας ο άλλοτε διεθνής στόπερ αγωνίστηκε και στο Champions League.

Super League, το πρωτάθλημα της... Αναστάσεως
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Στους "τζαλορόσι" έπαιξε μέχρι και το 2005 (67 συμ., 4 γκολ), όταν και επέστρεψε στην ΑΕΚ. Το καλοκαίρι του 2008 έφυγε για την Ανόρθωση (31 συμ., 1 γκολ) και αυτό του 2010 επέστρεψε ξανά στον "Δικέφαλο" (166 συμ., 11 γκολ), όπου έκλεισε την καριέρα του το 2012.

Κώστας Φορτούνης

Έφυγε το 2008 ως ελεύθερος από την Κ-20 του Ολυμπιακού, για να παίξει στα Τρίκαλα. Οι εμφανίσεις του εκεί ήταν εντυπωσιακές, έτσι ο Αστέρας Τρίπολης δεν έχασε την ευκαιρία να εντάξει στο δυναμικό του ένα γνήσιο ταλέντο, με αντίτιμο μόλις 50.000 ευρώ, το καλοκαίρι του 2010.

Μετά από μόλις μια σεζόν με τους Αρκάδες, ο Κώστας Φορτούνης πήρε μεταγραφή στην Καϊζερσλάουτερν αντί 300.000 ευρώ. Στην Γερμανία έμεινε τρία χρόνια. Την πρώτη του σεζόν, είχε 28 συμμετοχές και 5 ασίστ, αφήνοντας πολύ καλές εντυπώσεις. Η ομάδα του υποβιβάστηκε στην Τσβάιτελιγκα και την επόμενη σεζόν, ο Φορτούνης έκανε 26 συμμετοχές με 3 γκολ και 4 ασίστ.

SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: KOSTAS VILLA / EUROKINISSI)
Ο Κώστας Φορτούνης σε πανηγυρικό στιγμιότυπο από αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ (4-1, 17/02/2019) EUROKINISSI

Την 3η του χρονιά αγωνίστηκε μόλις 697 λεπτά και το όνειρο της καριέρας στο εξωτερικό είχε πάρει την κάτω βόλτα. Το καλοκαίρι του 2014 ο Ολυμπιακός πλήρωσε 400.000 ευρώ για τον επαναπατρισμό του διεθνή μεσοεπιθετικού και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Με 67 γκολ και 60 ασίστ σε 195 εμφανίσεις μέχρι σήμερα, ο Φορτούνης είναι ο ηγέτης των "ερυθρολεύκων", έχει στη συλλογή του μια σειρά από τρόπαια και προσωπικές διακρίσεις, εκτοξεύοντας την αξία του στην αγορά στα 12 εκατ. ευρώ.

Μάρκους Μπεργκ

Από τα τμήματα υποδομής της Γκέτεμποργκ έφτασε ως την πρώτη ομάδα και σε ηλικία 21 ετών πωλήθηκε στην Χρόνινχεν αντί σχεδόν 4 εκατ. ευρώ.

Οι εμφανίσεις του στην Eredivisie γρήγορα προσέλκυσαν το ενδοαφέρον ομάδων της Bundesliga και το Αμβούργο πλήρωσε 10 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει το καλοκαίρι του 2009.

Ακολούθησε ένας δανεισμός στην Αϊντχόφεν, η επιστροφή του στο Αμβούργο και στον δρόμο του εμφανίστηκε ο Παναθηναϊκός το καλοκαίρι του 2013. Όπως και στην περίπτωση του Τζιμπρίλ Σισέ, έτσι και σε αυτή του Σουηδού φορ, οι τραυματισμοί δεν του επέτρεψαν να κάνει την καριέρα που θα μπορούσε σε πρωταθλήματα καλύτερα από το ελληνικό.

SUPERLEAGUE / ÁÅÊ - ÐÁÏ (ÂÁÓÉËÇÓ ÌÁÑÏÕÊÁÓ / Eurokinissi Sports)
SUPERLEAGUE / ÁÅÊ - ÐÁÏ (ÂÁÓÉËÇÓ ÌÁÑÏÕÊÁÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Ωστόσο στην Super League ο Μπεργκ βρήκε ξανά τον εαυτό του, κέρδισε την θέση του ξανά στην εθνική Σουηδίας, αλλά και ένα τρομερό συμβόλαιο με την Αλ Αΐν, ομάδα στην οποία παραχωρήθηκε αντί 3 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2017.

Το φετινό καλοκαίρι το συμβόλαιο του Μπεργκ με την ομάδα των ΗΑΕ ολοκληρώνεται και υπάρχουν σενάρια επιστροφής του στην Super League, αν και τουλάχιστον ο Ολυμπιακός πρόσφατα διέψευσε το φημολογούμενο ενδιαφέρον του για τον 33χρονο φορ.

Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος

Από την Ακαδημία του ΠΑΟΚ ως την πρώτη ομάδα (63 συμ., 10 γκολ), από εκεί στον Παναθηναϊκό (131 συμ., 25 γκολ) αντί 2,5 εκατ. ευρώ το 2008, μέχρι να φύγει ως ελεύθερος τον Ιανουάριο του 2013 για την Μπολόνια (41 συμ., 3 γκολ).

Το καλοκαίρι του 2014, η Βερόνα πλήρωσε 1,3 εκατ. ευρώ και απέκτησε τα δικαιώματα του. Ακολούθησε ένας δανεισμός του στην Σαμπντόρια (11 συμ., 1 γκολ) και η επιστροφή του στην Βερόνα (24 συμ., 2 γκολ).

Μετά από 4 χρόνια στο πρωτάθλημα της Ιταλίας, η καριέρα του Χριστοδουλόπουλου έμοιαζε να έχει ολοκληρωθεί στα γήπεδα της χώρας και κάπου εκεί ο πολύπειρος μεσοεπιθετικός αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα για λογαριασμό της ΑΕΚ, τον Αύγουστο του 2016.

ÐÁÃÊÏÓÌÉÏ ÊÕÐÅËËÏ / ÐÑÏÊÑÉÌÁÔÉÊÁ / ÅËËÁÄÁ - ÊÑÏÁÔÉÁ / WORLD CUP / PRELIMINARY / GREECE - CROATIA  / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
ÐÁÃÊÏÓÌÉÏ ÊÕÐÅËËÏ / ÐÑÏÊÑÉÌÁÔÉÊÁ / ÅËËÁÄÁ - ÊÑÏÁÔÉÁ / WORLD CUP / PRELIMINARY / GREECE - CROATIA / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Επιλογή που αποδείχθηκε 100% σωστή, καθώς ο Χριστοδουλόπουλος βρήκε τον χώρο να πρωταγωνιστήσει, να βρει πάλι φόρμα αλλά και να κατακτήσει την Super League με τον "Δικέφαλο" (83 συμ., 24 γκολ).

Παράλληλα, κέρδισε και την μεταγραφή του στον Ολυμπιακό και από το καλοκαίρι του 2018 αγωνίζεται με τα ερυθρόλευκα (26 συμ., 9 γκολ). Σήμερα αναρρώνει από έναν σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο (ρήξη χιαστού).

Ριβάλντο Βίτορ Μπόρμπα Φερέιρα

Εδώ τα λόγια είναι μάλλον περιττά. Η Λα Κορούνια (41 συμ., 21 γκολ) το καλοκαίρι του 1996 έφερε από την Παλμέιρας τον Ριβάλντο, πληρώνοντας 12 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του.

Χρειάστηκε μόλις μια σεζόν στην Ισπανία για να πείσει την Μπαρτσελόνα να δώσει 25 εκατ. ευρώ στην Λα Κορούνια και να τον κάνει δικό της. Για μια πενταετία έκανε "παπάδες" στην Βαρκελώνη (235 συμ., 130 γκολ), μέχρι που το καλοκαίρι του 2002 αποφάσισε να φύγει για τη Μίλαν.

Ήταν όμως η περίοδος που η καριέρα του είχε πάρει την κάτω βόλτα. Δεν έπεισε στο Μιλάνο 940 συμ., 8 γκολ) και ενάμιση χρόνο μετά επέστρεψε στην Βραζιλία και την Κρουζέιρο. Τον Ιούλιο του 2004, αφού είχε φάει "άκυρα" από Μπόλτον (!) και Σέλτικ, ο Ριβάλντι βρήκε καταφύγιο στην Ελλάδα και τον Ολυμπιακό.

Με τα ερυθρόλευκα έκανε ξανά τον κόσμο να θυμηθεί την σπουδαία κλάση του, που του απέφερε κάθε λογής τρόπαιο, ατομικές διακρίσεις, πολλά χρήματα και στιγμές σπάνιας ποδοσφαιρικής ομορφιάς.

Super League, το πρωτάθλημα της... Αναστάσεως
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Μετά τον Ολυμπιακό (101 συμ, 43 γκολ) έπαιξε για μια σεζόν και στην ΑΕΚ (44 συμ., 15 γκολ), ενώ ακολούθησαν οι Μπουνιότκορ, Μότζι Μίριμ, Σάο Πάουλο, Κάμπουσκορπ και Σάο Καετάνο, ομάδες που του πρόσφεραν τα τελευταία του χρήματα στο ποδόσφαιρο.

Photo credits: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK