Η Μίλαν έχασε τον 19χρονο Ιγκουαΐν μέσα από τα χέρια της και τον πήρε με οκταπλάσια χρήματα

Η Μίλαν 'έψηνε' τον Γκονσάλο Ιγκουαΐν από τα μέσα του 2006, ωστόσο το calciopoli και η Ρεάλ Μαδρίτης απέτρεψαν το colpo grosso, που εν τέλει έγινε 12 χρόνια μετά με οκταπλάσιο ποσό.

Η Μίλαν έχασε τον 19χρονο Ιγκουαΐν μέσα από τα χέρια της και τον πήρε με οκταπλάσια χρήματα
AP PHOTO/DANIEL LUNA

Το 2006 δύο ονόματα μονοπωλούσαν το ποδόσφαιρο της Αργεντινής και κανένα εξ αυτών δεν ήταν το αυτονόητο. Ο Λιονέλ Μέσι ανήκε στην Μπαρτσελόνα και ελάχιστοι πίσω στην πατρίδα του ήξεραν πολλά πράγματα γι' αυτόν, αφού είχε φύγει από μικρή ηλικία από το Ροσάριο.

Οι Φερνάντο Γκάγκο και Γκονσάλο Ιγκουαΐν ήταν τα πιο 'καυτά' ονόματα της χώρας, έχοντας οδηγήσει την εθνική κ-20 στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2005. Σε ηλικία 19 ετών πλέον, ήταν έτοιμοι για το υπερατλαντικό ταξίδι, όμως το ερώτημα που ανέκυπτε ήταν προς τα πού;

Δύο ομάδες έδειχναν να τους παρακολουθούν πιο στενά από τις άλλες και ήταν έτοιμες να κονταροχτυπηθούν γι' αυτούς. Η μία ήταν η Ρεάλ, η οποία σε μία περίοδο που το πλάνο των galacticos δεν της καρποφορούσε, αναζήτησε νέα διέξοδο προς την επιστροφή στις επιτυχίες. Η άλλη ήταν η Μίλαν, η οποία βρισκόταν στην καλύτερη περίοδο της δεκαετίας, προερχόμενη από έναν τελικό Champions League και οδεύοντας προς νέες ευρωπαϊκές επιτυχίες.

Μεταξύ τέλη Απριλίου και αρχές Μαΐου, ο επικεφαλής του τμήματος σκάουτινγκ των 'ροσονέρι', Αριέντο Μπράιντα, νυν στέλεχος της Μπαρτσελόνα, έλαβε αναφορές από τους συνεργάτες του για τον Ιγκουαΐν. Επρόκειτο για έναν 19χρονο επιθετικό που έκανε σπουδαία πράγματα με τη Ρίβερ Πλέιτ και προωθήθηκε στον Μπράιντα ως 'βέβαιη αγορά'.

Ο τελευταίος κάλεσε ένα έμπιστο σκάουτ του, τον Αντρέα Βαλντινότσι, ο οποίος πλέον είναι υπεύθυνος σκάουτινγκ για τη Σασουόλο στη βόρεια Ιταλία. Η εντολή που πήρε ήταν να ταξιδέψει στη Βραζιλία, όπου η Ρίβερ αντιμετώπιζε την Κορίνθιανς για τη ρεβάνς της φάσης των 16 του Copa Libertadores. Στον αγώνα αυτόν θα έπαιζε ακόμα ένα επιθετικό ταλέντο που απασχολούσε την Ευρώπη εκείνη την περίοδο, ο Νιλμάρ, ωστόσο η Μίλαν δεν ασχολήθηκε μαζί του.

Ο τεχνικός της Ρίβερ, Ντανιέλ Πασαρέλα, κράτησε τον Ιγκουαΐν στον πάγκο μετά από τη νίκη 3-2 στο Μονουμεντάλ. Ο Νιλμάρ έβαλε μπροστά στο σκορ τους Βραζιλιάνους στο 39', ωστόσο ένα αυτογκόλ έφερε τα πράγματα στα ίσια στο 56'. Στο 65' ο Ιγκουαΐν πέρασε στον αγωνιστικό χώρο και σημείωσε δύο τέρματα μέσα σε 10 λεπτά, δίνοντας σπουδαία νίκη πρόκριση στους 'εκατομμυριούχους'.

Ο σκάουτ της Μίλαν τηλεφώνησε στον Μπράιντα και του είπε 'Αριέντο, πρέπει να πάρουμε τον Γκονσάλο'. Μερικές ημέρες αργότερα, όταν ενημερώθηκε και ο εκτελεστικός επικεφαλής του συλλόγου, ο Αντριάνο Γκαλιάνι, άρχισαν οι πρώτες επαφές, ωστόσο την ίδια περίοδο ξέσπασε το σκάνδαλο calciopoli, στο οποίο ενεπλάκη και η Μίλαν.

Ο σύλλογος δεν γνώριζε αρχικά σε ποια κατηγορία θα αγωνίζεται τη νέα σεζόν, στη συνέχεια αν θα αγωνίζεται στην Ευρώπη, ακολούθως σε ποια ευρωπαϊκή διοργάνωση, με συνέπεια τα πάντα να βρίσκονται στον 'αέρα', ακόμα και οι διαπραγματεύσεις για παίκτες.

Στις 15 Νοεμβρίου 2006, ο νέος πρόεδρος της Ρεάλ, Ραμόν Καλδερόν, που ουσιαστικά διαδέχθηκε τον Φλορεντίνο Πέρεθ, ανακοίνωσε την απόκτηση του Γκάγκο και του Ιγκουαΐν, στο πλαίσιο της αλλαγής μεταγραφικής πολιτικής του συλλόγου. Η ανακοίνωση αποδείχθηκε πρόωρη, τουλάχιστον για τον δεύτερο, αφού η Ρίβερ απέρριψε την πρόταση 10.000.000 ευρώ για τον παίκτη, υποστηρίζοντας ότι ήθελε να τον κρατήσει μέχρι τον Ιούνιο του 2007.

Ο Μπράιντα εμφανίστηκε ηττημένος και δήλωσε ότι οι δύο παίκτες 'θέλουν να πάνε μόνο στη Ρεάλ'. Ο Γκάγκο όντως υπέγραψε στους 'μερέγκες' στις 19 Δεκεμβρίου 2006 για 20.400.000 ευρώ, ωστόσο υπήρχε ακόμα η εκκρεμότητα του Ιγκουαΐν.

Σύμφωνα με το Milannews.it, η Μίλαν δεν είχε εγκαταλείψει αυτήν την υπόθεση, αντιθέτως υπήρχαν επαφές όλο αυτό το διάστημα και προσπαθούσε κι αυτή για μεταγραφή τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Μπράιντα τηλεφώνησε στον πατέρα του 19χρονου επιθετικού και πρώην ποδοσφαιριστή της Μπόκα, της Ρίβερ και της Μπρεστ, Χόρχε Ιγκουαΐν, καλώντας και τους δύο στο Μόντε Κάρλο τον Δεκέμβριο του 2006.

Η Μίλαν τα είχε βρει με τη Ρίβερ Πλέιτ στα 6.500.000 ευρώ συν 500.000 ευρώ ως μπόνους και ακολούθως τα βρήκε και με την πλευρά του παίκτη. Ωστόσο, κάπου εκεί εμφανίστηκε η Ρεάλ με βελτιωμένη προσφορά, στα 12.000.000 ευρώ, με συνέπεια να αρπάξει τον παίκτη και να καθυστερήσει κατά 12 χρόνια τη μετάβασή του στο Μιλάνο.

Ο 30χρονος διεθνής ποδοσφαιριστής αποκτήθηκε τελικά φέτος από τη Μίλαν, η οποία έδωσε 18.000.000 ευρώ στη Γιουβέντους για τον δανεισμό του και μπορεί να τον καταστήσει μόνιμα 'ροσονέρο', αν καταβάλλει 36.000.000 ευρώ σε δύο δόσεις στη συνέχεια.

Photo credits: AP Photo/Daniel Luna

News 24/7

24MEDIA NETWORK