H Μπαρτσελόνα δουλεύει για να επιτύχει τον 'άθραυστο' παίκτη

Ο 'Robocop' των αθλητών είναι ένα ρεαλιστικό σενάριο, με το 'εργαστήριο καινοτομίας και αθλητικής γνώσης' της Μπαρτσελόνα να εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση.

H Μπαρτσελόνα δουλεύει για να επιτύχει τον 'άθραυστο' παίκτη

Αν έχεις πάει στη Βαρκελώνη, έχεις πάει και στο Καμπ Νόου. Αν έχεις πάει στο Καμπ Νόου είναι no bet να έχεις φωτογραφηθεί μπροστά από το “Més Que Un Club” που αναγράφεται στις κερκίδες απέναντι από τα δημοσιογραφικά -από το σημείο που μπαίνει στα ενδότερα του γηπέδου, στη ξενάγηση.

Το “κάτι περισσότερο από ένα κλαμπ” είναι το moto του συλλόγου που αποτελεί σύμβολο της κουλτούρας της Καταλονίας. Έναν εκ των λίγων αθλητικών οργανισμών που ανήκει και διοικείται από τους φιλάθλους τους.

Η τρίτη πιο πολύτιμη αθλητική ομάδα του πλανήτη (αξίζει 4.07 δισεκατομμύρια δολάρια), είναι ο τρίτος πιο πλούσιος ποδοσφαιρικός οργανισμός της γης και αυτός που πληρώνει τους μεγαλύτερους μισθούς στους παίκτες του, όπως αποκάλυψε η τελευταία Global Sports Salaries Survey.

Είναι ο πρώτος σύλλογος που ξεπέρασε τα 10 εκατομμύρια ευρώ, σε μέσο όρο μισθού ανά παίκτη της πρώτης ομάδας.

Προφανώς και για να ζει τη μοναδικότητα που απολαμβάνει, σε διάφορα επίπεδα, κάτι κάνει καλά. Ή μάλλον κάνει πολλά 'κάτι' καλά. Είναι η πρώτη ομάδα που δημιούργησε Innovation Hub, δηλαδή κέντρο έρευνας επί της αθλητικής γνώσης και καινοτομίας “ ένα οικοσύστημα που στηρίζεται σε μοντέλο που προωθεί μια κουλτούρα αριστείας και συνεργασίας, μεταξύ εγνωσμένης αξίας brands, πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων, start-ups, επιχειρηματιών, μαθητών, αθλητών, επενδυτών και οραματιστών, από όλον τον κόσμο”. Τα κύρια ενδιαφέροντα είναι οι ιατρικές υπηρεσίες, η διατροφή, η απόδοση, τα ομαδικά σπορ, η τεχνολογία και οι κοινωνικές επιστήμες.

Οι άξονες είναι επτά. Και είναι όλοι εξόχως ενδιαφέροντες -μαζί και χρηστικοί για να μπορεί να ζει και να βασιλεύει ο οργανισμός.

Ομαδικά αθλήματα

Επιδιώκουμε να ενδυναμώσουμε την αυτοοργάνωση και την αυτονομία των παικτών με δημιουργική και ξεχωριστή δουλειά”, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι ασχολούνται

*με προπονήσεις επί αθλητικών ικανοτήτων, μέσω διερευνητικών δραστηριοτήτων για έναν παίκτη ή ομάδα,

*με το να ενημερώνουν τους προπονητές για τις νέες διδακτικές ευθύνες, για της νέες μεθόδους προπόνησης και τους νέους τρόπους κατανόησης και διδασκαλίας και

*με το ολιστικό διεπιστημονικό τρόπο καταστάσεων του παιχνιδιού, ώστε να μπορούν οι πρωταγωνιστές να βρίσκουν αμέσως λύσεις.

Αθλητική επίδοση

Βελτιώνουμε την προετοιμασία των αθλητών μας -σε φυσική κατάσταση-, χρησιμοποιώντας μια συστηματική και ενοποιητική προσέγγιση” που σε απλά ελληνικά σημαίνει η δημιουργία και βελτίωση μη παρεμβατικών συστημάτων τεχνολογίας, που παρακολουθούν τη μηχανική άσκηση (εξωγενές φορτίο), τη ψυχολογική ανταπόκριση (εσωγενές φορτίο) και την κούραση, ώστε να γίνονται οι απαραίτητες αναλύσεις και προσαρμογές στην προπόνηση και να ανακαλύπτονται νέοι τρόποι εκγύμνασης που να μειώνουν το ρίσκο τραυματισμού.

Ανάλυση και αθλητική τεχνολογία

Το πιο σημαντικό στοιχείο στην τεχνολογία της Barça είναι η μπάλα. Είναι στο επίκεντρο όλων των αποφάσεων μας. Για αυτό και δουλεύουμε να κάνουμε καλύτερο το μάτι του προπονητή, με ποσοτική και ενδελεχή ανάλυση της θέσης του παίκτη, σε σχέση με αυτήν της μπάλας και το συνδυασμό με άλλα δεδομένα -ατομικά γεγονότα κατά τη διάρκεια των ματς, ιατρικά, περιβαλλοντικά δεδομένα” που μεταφράζεται

*σε αλγόριθμους που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη,

*στο αυτόματο editing των video για την τακτική ανάλυση (τέρμα τα χειροκίνητα κόψε-ράψε), *σε συστήματα που αναγνωρίζουν νέες μεταβλητές όπως είναι τα συναισθήματα -σε παίκτες και σύνολο παικτών-,

*σε συστήματα αυξητικής πραγματικότητας -με την παρεμβολή στοιχείων μεταξύ αυτού που βλέπεις στην οθόνη και των ματιών σου.

Υγεία και ευεξία

Εξετάζουμε και αναπτύσσουμε λύσεις αιχμής για την πρόληψη, τη διάγνωση, τη θεραπεία και την επιστροφή των παικτών μας στο παιχνίδι”. Κάτι που αφορά

*νέους βιολογικούς δείκτες εσωγενούς φορτίου.

*δημιουργία εξατομικευμένων διατροφικών προϊόντων, για τη βελτίωση της απόδοσης σε κάθε συγκεκριμένη στιγμή της σεζόν.

*νέες τεχνικές και διαδικασίες ιατρικής ανίχνευσης, για τη διάγνωση και την πρόγνωση.

*νέες βιολογικές και αναγεννητικές θεραπείες, για την πιο γρήγορη αποθεραπεία και την ελαχιστοποίηση των υποτροπιών.

*τεχνολογία για εξατομικευμένη θεραπεία και αποθεραπεία.

*σύνθετα πρωτόκολλα για τον ακριβή υπολογισμό του χρόνου επιστροφής από τραυματισμό ή ασθένεια, στις προπονήσεις.

Βig data και εμπλοκή των φαν (“ προσπαθούμε να κατανοήσουμε τις ανάγκες κάθε οπαδού μας και να δημιουργήσουμε νέες, διαδραστικές και εξατομικευμένες εμπειρίες, που θα στηρίζονται πάνω σε αυτές τις πληροφορίες”)

Έξυπνες εγκαταστάσεις (“ παράλληλα με το Espai Barça, αναπτύσσουμε και ενσωματώνουμε μια ποικιλία νέων τεχνολογιών για την οικοδόμηση ενός συνδεδεμένου -ενεργειακά και λειτουργικά αποδοτικού- campus. Αναπτύξαμε σύστημα αναγνώρισης με βιομετρικές πληροφορίες και δουλεύουμε για τη δημιουργία εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας”) και

Κοινωνική επιρροή (“ χρησιμοποιούμε τον αθλητισμό ως εργαλείο για τη δημιουργία κοινοτήτων που κινδυνεύουν με κοινωνικό αποκλεισμό”).

Πάμε πίσω, στην ανάλυση και την αθλητική τεχνολογία, γιατί ένα από τα θέματα που απασχόλησε το -ας πούμε- εργαστήρι ήταν η εξής:

Είναι δυνατή η ανάπτυξη ενός 'άθραυστου' αθλητή;

Ακολούθησε την έρευνα που δημοσιεύτηκε στην British Journal of Sports Medicine και διενήργησαν ερευνητές και φυσικοθεραπευτές από την Αυστραλία, την Ευρώπη, τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική και το Ηνωμένο Βασίλειο. Είχε να κάνει με το κατά πόσο η διαχείριση του φορτίου κάθε αθλητή (πόσο επιβαρύνει το σώμα του μέσω συγκεκριμένων προπονήσεων κλπ) μπορεί να δημιουργήσει αθλητές ύψιστου επιπέδου, με το να μειώνει το ρίσκο των τραυματισμών.

Οι ειδικοί κατέληξαν στο ότι τα τελευταία χρόνια με την εξέλιξη της τεχνολογίας και των συστημάτων που 'χουν πια στη διάθεση τους ομάδες και σύλλογοι, ζητούμενο των καθ' ύλην αρμοδίων (γιατρών, γυμναστών και φυσικοθεραπευτών) δεν είναι να μην τραυματιστούν οι αθλητές. Είναι το πώς μπορούν να βοηθήσουν οι πληροφορίες που προκύπτουν διαρκώς, για το πώς θα τους κάνουν πιο ανθεκτικούς.

H Μπαρτσελόνα δουλεύει για να επιτύχει τον 'άθραυστο' παίκτη

Για αρχή, συμφώνησαν ότι το φορτίο πρέπει να αυξάνεται σταδιακά και με ασφάλεια. Όχι γρήγορα, καθώς ο 'χώρος' που υπάρχει εξαρτάται και από παράγοντες που έχουν να κάνουν με την υγεία (διάθεση, άγχος, τρόπος ζωής, ποιότητα ύπνου κλπ). Αυτό σημαίνει πως το φορτίο που είναι ΟΚ σήμερα, μπορεί αύριο να είναι πολύ. Για αυτό και κρίθηκαν απαραίτητοι οι βιοχημικοί έλεγχοι, πριν προχωρήσουν οι προπονητές/γυμναστές κλπ σε αύξηση φορτίου.

Έχει αποδειχθεί ότι το αυξημένο άγχος και η επιπλέον αγωνία προκαλούν αύξηση ρίσκου τραυματισμού, όπως και ότι αυτοί που κοιμούνται ανεπαρκώς έχουν διπλάσιες πιθανότητες να τραυματιστούν από εκείνους που κοιμούνται οκτώ ώρες κάθε βράδυ. Αν λοιπόν, μια τέτοια περίπτωση ζήσει και διπλασιασμό του φορτίου, τότε το πιθανότερο είναι να τραυματιστεί.

H Μπαρτσελόνα δουλεύει για να επιτύχει τον 'άθραυστο' παίκτη

Οι μελετητές του Innovation Hub της Barcelona εξήγησαν και ότι “ όσοι έχουν καλά αναπτυγμένη φυσική κατάσταση, έχουν μειωμένο ρίσκο τραυματισμού. Βέβαια, προκύπτει θέμα του τύπου 'η κότα έκανε το αβγό ή το αβγό την κότα;' αν σκεφτείτε πως για να αποκτήσεις καλή φυσική κατάσταση, αυξάνεις φορτίο στην προπόνηση”. Η απάντηση είναι στον έλεγχο πριν την επόμενη κίνηση.

Τελικά, είναι ρεαλιστική η δημιουργία 'άθικτων' αθλητών;

Είναι σίγουρα ένα ζήτημα, με το οποίο αξίζει να ασχοληθούν όλοι. Με όλο το σεβασμό στους παίκτες, οι γυμναστές θα γυμνάζουν, οι αθλητικοί επιστήμονες θα παρακολουθούν, οι φυσικοθεραπευτές θα φροντίζουν και τελικά, η συνεργασία όλων αυτών είναι που μπορεί να 'φτιάξει' ανθεκτικούς αθλητές. Χρειάζεται η παρακολούθηση και η συγκεκριμένη δομημένη χωρητικότητα φορτίου, που θα προσδιορίζεται από το ιατρικό τιμ”.

Photo: Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK