Ο Τόμας Βερμάλεν δεν είναι άτυχος

Ο Τόμας Βερμάλεν τραυματίστηκε εκ νέου στην αναμέτρηση του Βελγίου με την Ελβετία και θα μείνει εκτός δράση για αρκετές εβδομάδες. Συνολικά, τα τελευταία 11 χρόνια είναι τραυματίας τις 1.176 ημέρες και έχει απουσιάσει από 223 παιχνίδια!

Valencia forward Michy Batshuayi, left, duels for the ball with Barcelona defender Thomas Vermaelen, right , during the Spanish La Liga soccer match between Valencia and Barcelona, at the Mestalla stadium in Valencia, Spain, Sunday, Oct. 7, 2018. (AP Photo/Alberto Saiz)
Valencia forward Michy Batshuayi, left, duels for the ball with Barcelona defender Thomas Vermaelen, right , during the Spanish La Liga soccer match between Valencia and Barcelona, at the Mestalla stadium in Valencia, Spain, Sunday, Oct. 7, 2018. (AP Photo/Alberto Saiz) AP

Το Βέλγιο υποδέχθηκε την Ελβετία για την 3η αγωνιστική του Nations League το βράδυ της Παρασκευής (21/10) και με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Ρομελού Λουκακού επικράτησε με 2-1, αλλά το θέμα μας δεν είναι ούτε η νίκη, ούτε η μεταμόρφωση του θηριώδους φορ όταν αφήνει το Μάντσεστερ. Στο Βέλγιο υπάρχει ένας ποδοσφαιριστής που έχει σταθερή πορεία είτε αγωνίζεται με την Εθνική του ομάδα, είτε με τα χρώματα του συλλόγου του, αλλά είναι δεδομένο πλέον πως δεν θα κάνει σπουδαία τη σπουδαία ποδοσφαιρική καριέρα που υποσχόταν το ταλέντο του. Ο λόγος γίνεται για τον Τόμας Βερμάλεν που αντικαταστάθηκε στο 72ο λεπτό της αναμέτρησης με πρόβλημα στον ιγνυακό τένοντα (σ.σ. ο πίσω από το γόνατο) και πρόσθεσε ακόμα έναν τραυματισμό στο πλούσιο ιστορικό του.

Στην θεωρία, ο Βέλγος κεντρικός αμυντικός θα μπορούσε να διαγράψει μία τεράστια καριέρα σε υψηλό επίπεδο. Σέντερ μπακ της νέας εποχής, με 1.83 ύψος, με πολύ καλή τεχνική κατάρτιση, εξαιρετικός στην διαχείριση της μπάλας και με άψογο passing game. Τα στοιχεία του, συνθέτουν έναν ποδοσφαιριστή που ταιριάζει απόλυτα στο παιχνίδι κατοχής που παίζει για παράδειγμα το Βέλγιο, η Μπαρτσελόνα, η Άρσεναλ, ομάδες που έχουν επενδύσει στα προσόντα του αλλά όλες προδόθηκαν. Όχι από το ικανότητά του, καθώς ο Βερμάλεν είναι ένας από τους καλύτερους μυντικούς που έχουμε δει στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, αλλά από το γεγονός πως πρόκειται για ένα πρωταθλητή στους τραυματισμούς.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΣΤΑ ΒΑΣΑΝΑ

Η καριέρα του Τόμας Βερμάλεν ξεκίνησε σε έναν ποδοσφαιρικό παράδεισο για τους νεαρούς ποδοσφαιριστές. Εντάχθηκε από πολύ μικρός στις ακαδημίες του Άγιαξ και στην Ολλανδία δεν κάνουν λάθη με τα ταλέντα που έχουν στα χέρια τους. Στον Αίαντα βέβαια ξεκίνησε και η μακροσκελής πλέον λίστα με τα μυικά και όχι μόνο προβλήματα. Ο πρώτος επίσημος και καταγεγραμμένος τραυματισμός του Βερμάλεν ήρθε στις 8 Φεβρουαρίου του 2007 και τον κράτησε εκτός δράσης για 53 με αποτέλεσμα να χάσει και 10 παιχνίδια του Άγιαξ.

Η επόμενη χρονιά ξεκίνησε με τραυματισμό με την ατυχία να χτυπάει την πόρτα του Βερμάλεν. Ράγισμα επιγονατίδας τον Σεπτέμβριο του 2007 και ο Βέλγος κεντρικός αμυντικός χάνει 15 ματς στις 108 ημέρες απουσίας του. Επιστρέφει τον Ιανουάριο της ίδιας σεζόν και πριν την ολοκλήρωσή της, τραυματίζεται εκ νέου τον Απρίλιο με πρόβλημα στον προσαγωγό αυτή τη φορά. Στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο αξίζει να αναφέρουμε πως η επόμενη σεζόν (2008/09) είναι η μοναδική στα τελευταία 11 χρόνια που ο Βερμάλεν δεν έχει κανέναν τραυματισμό. Στο τέλος της αγωνιστικής σεζόν κάνει την πρώτη του μεγάλη μεταγραφή για την Άρσεναλ με τους κανονιέρηδες να σπαταλούν σχεδόν 12.000.000 ευρώ για έναν παικτή που περισσότερο έβλεπε ο γιατρός παρά ο Βενγκέρ.

ΚΑΝΟΝΙ ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥΣ

Στην πρώτη χρονιά στο Λονδίνο δίνει το στίγμα του στις 15 Απριλίου, όταν τραυματίζεται στη γάμπα και μένει εκτός για 25 ημέρες πριν έρθει ο επόμενος τραυματισμός και η 2η άτυχη στιγμή στην καριέρα του. Πρόβλημα στον αχίλλειο τένοντα στις αρχές Σεπτέμβρη και χάνει όλη την χρονιά καθώς επιστρέφει στις προπονήσεις της Άρσεναλ ύστερα από 230 ημέρες και συγκεκριμένα στις 28 Απριλίου. Οι κανονιέρηδες τον στηρίζουν αλλά το deja vu είναι πάλι εδώ, πάλι Σεπτέμβρη με νέο πρόβλημα στον αχίλλειο το οποίο τον οδηγεί στο χειρουργείο και μένει εκτός προπονήσεων για 49 ημέρες. Επιστρέφει τον Οκτώβριο και παθαίνει θλάση τον Ιανουάριο για να κλείσει τη χρονιά με σχεδόν 2 μήνες απουσίας από την αγωνιστική δράση.

ΑΣΤΡΑΓΑΛΟΣ, ΓΟΝΑΤΟ ΚΑΙ ΚΟΥΡΑΣΗ (!)

Σπάνιο φαινόμενο, αλλά η σεζόν 12/13 ξεκινάει χωρίς πρόβλημα για τον Βερμάλεν αλλά τον Ιανουάριο κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτοι τραυματισμοί στον αστράγαλο με αποτέλεσμα να χάσει περίπου 1 μήνα προπονήσεων. Η απάντηση του Βέλγου κεντρικού αμυντικού στην κακοδαιμονία και τους συνεχείς τραυματισμούς έρχεται το καλοκαίρι του 2012 όταν μένει εκτός προετοιμασίας για 63 ημέρες εξαιτίας κόπωσης. Απίστευτο και όμως αληθινό καθώς ο επίσημος λόγος της απουσίας ήταν το κουρασμένο κορμί του Βερμάλεν που διαπιστώθηκε στις 11 Ιουλίου! Η σεζόν ολοκληρώνεται με δύο ακόμα τραυματισμούς, στο γόνατο αυτή τη φορά, με τον Βέλγο αμυντικό να μένει εκτός για περίπου 1,5 μήνα, συν μία απουσία 10 ημερών λόγω κρυώματος!

ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ ΩΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ

Η Άρσεναλ καταφέρνει να ξεφορτωθεί τον Βερμάλεν το ερχόμενο καλοκαίρι παρά το γεγονός πως ο ίδιος τραυματίζεται στις 31 Ιουλίου του 2014. Η Μπαρτσελόνα δαπανάει σχεδόν 20.000.000 στις 9 Αυγούστου, για να πάρει έναν κεντρικό αμυντικό με ιστορικό τραυματισμών την εποχή που είναι εκτός δράση με θλάση στο μηρό. Ύστερα από 60 ημέρες επιστρέφει στη δράση στις 29 Σεπτεμβρίου και παθαίνει υποτροπή τον Οκτώβριο με αποτέλεσμα να χάσει 35 παιχνίδια των μπλαουκγράνα και να απουσιάσει για ακόμα 175 ημέρες. Ακόμα μία χαμένη χρονιά για τον Βερμάλεν ο οποίος δηλώνεται ως τραυματίας μέχρι το τέλος της σεζόν με επίσημη αιτιολογία την απουσία φυσικής κατάστασης.

Στο ξεκίνημα της σεζόν 2015/16 στην Μπαρτσελόνα περιμένουν να δουν το "νέο" μεταγραφικό απόκτημα μετά την "άτυχη" παρθενική του χρονιά αλλά ο Verminator τραυματίζεται ξανά στον μηρό, ξανά Σεπτέμβρη. Η χρονιά συνεχίζεται με πρόβλημα στη γάμπα (28 ημέρες εκτός) και μία μικρή θλάση, με τους μπλαουγκράνα να αποφασίζουν να δοθεί δανεικός στη Ρόμα ο παίκτης που αγόρασαν και ποτέ δεν είδαν. Στην αιώνια πόλη δίνει στίγμα από την αρχή με τραυματισμό τον Σεπτέμβρη (all time classic πλέον) στη βουβωνική χώρα (74 ημέρες) πριν ακολουθήσει ξανά θέμα με την γάμπα του και ατύχημα στο χέρι που τον κράτησε εκτός για μία εβδομάδα.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ

Η Ρόμα δεν δείχνει διατεθειμένη να κάνει την υπομονή που έκαναν η Άρσεναλ και η Μπαρτσελόνα και επιστρέφει τον δανεικό Βερμάλεν στην Καταλωνία. Φυσικά και η σεζόν ξεκινάει με πρόβλημα στο γόνατο τον Αύγουστο, συνεχίζεται με μυικό τραυματισμό τον Σεπτέμβρη και το 2017 ολοκληρώνεται με απουσία για θλάση στο μηρό (ξανά) τον Οκτώβρη. Το 2018 δεν θα μπορούσε να αλλάξει τίποτα στη ζωή του Βερμάλεν ο οποίος χάνει τις προπονήσεις για 27 ημέρες τον Ιανουάριο με νέο μυικό πρόβλημα και προσθέτει έναν τραυματισμό στον αστράγαλο τον Μάρτιο και κλείνει τη σεζόν με 38 ημέρες απουσίας (Μάιο-Ιούνιο) εξαιτίας ενός τραυματισμού στον ιγνυακό τένοντα. Ακριβώς ο ίδιος με αυτόν που είχε το βράδυ της Παρασκευής με την Εθνική του ομάδα απέναντι στην Ελβετία.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΑΠΟΡΙΕΣ

Συνολικά, ο Τόμας Βερμάλεν, έχει απουσιάσει από 223 παιχνίδια των ομάδων που έχει υπογράψει (Άγιαξ, Άρσεναλ Μπαρτσελόνα, Ρόμα), χωρίς σε αυτά να υπολογίζονται οι αναμετρήσεις της Εθνικής Βελγίου. Τα τελευταία 11 χρόνια που παίζει σε επαγγελματικό επίπεδο είχε παρουσία στο ιατρικό δελτίο τις 1.176 από τις 4.206 ημέρες, στατιστικό που θα μπορούσε να εκπλήξει ακόμα και τον Ντάνιελ Στάριτζ. Στα παραπάνω νούμερα που έτσι κι αλλιώς είναι εντυπωσιακά, σημειώστε πως πρόκειται μόνο για τους επίσημους τραυματισμούς και τις φορές που έχει δηλωθεί τραυματίας καθώς υπάρχουν αρκετοί μικροτραυματισμοί και στην διάρκεια της απουσίας δεν υπολογίζεται το διάστημα που χρειάζονταν κάθε φορά για να επανέλθει σε φουλ αγωνιστικούς ρυθμούς.

Σε ερώτηση που κάναμε σε γιατρό και φυσικοθεραπευτή, παρουσιάζοντας το ιστορικό του Βερμάλεν η αρχική απάντηση ήταν πως πρόκειται είτε για κακές προπονήσεις, είτε για κακές αποθεραπείες. Όταν όμως τονίσαμε πως όλα τα παραπάνω είναι σε διάστημα 11 ετών, σε 4 διαφορετικές ομάδες και μάλιστα του επιπέδου του Άγιαξ, της Άρσεναλ, της Ρόμα και της Μπαρτσελόνα η απάντηση άλλαξε.

Όλοι συμφώνησαν πως για τους επαναλαμβανόμενους μυϊκούς τραυματισμούς σε διάφορα σημεία του σώματος η προφανής αιτία είναι η αδιαφορία του ποδοσφαιριστή στις προπονήσεις και κατά τη διάρκεια της εκάστοτε αποθεραπείας. Πολλοί ποδοσφαιριστές έχουν χαρακτηριστεί άτυχοι εξαιτίας των πολλών τραυματισμών, αλλά ο Βερμάλεν δεν είναι ένας από αυτούς. Πιθανότατα η αιτία που δεν τον είδαμε ποτέ να φτάνει στο επίπεδο που θα θέλαμε είναι η έλλειψη επαγγελματισμού, η αδιαφορία και ίσως η τεμπελιά του.

photo credits: (AP Photo/Alberto Saiz)

News 24/7

24MEDIA NETWORK