Μπαρτσελόνα - Ρεάλ: 4 φορές που στο clasico έπεσε ξύλο

Μπαρτσελόνα - Ρεάλ δεν σημαίνει μόνο οι ντρίμπλες του Λιονέλ Μέσι και τα γκολ του Κριστιάνο Ρονάλντο. Εν τη απουσία των δύο αστέρων, θυμόμαστε 4 φορές που στο clasico πρωταγωνίστησε το αγνό ξύλο.

Μπαρτσελόνα - Ρεάλ: 4 φορές που στο clasico έπεσε ξύλο
AP PHOTO/DANIEL OCHOA DE OLZA

Το Clasico μεταξύ Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης βρίσκεται προ των πυλών. Μπορεί να απουσιάζουν για πρώτη φορά μετά από το 2007 οι Λιονέλ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο, ωστόσο, όπως δήλωσε και ο Ερνέστο Βαλβέρδε στη συνέντευξη Τύπου, το ντέρμπι 'υπήρχε πριν από τον Μέσι και τον Ρονάλντο. Υπήρχαν ιπτάμενες γουρουνοκεφαλές, υπήρχε ένταση. Το clasico πάντα είναι clasico'.

Ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο, το Contra.gr θυμίζει 4 περιπτώσεις της τρέχουσας χιλιετίας που στάθηκαν στο ύψος των απαιτήσεων. Όχι για το ποιοτικό θέαμα ή για τα υπέροχα γκολ, αλλά για το ωμό ξύλο, για το αγνό μίσος, για την ξεκάθαρη κόντρα που εκπορεύεται από τις δύο ομάδες.

Η γουρουνοκεφαλή στον Φίγκο

Δεν πρόκειται για την επιστροφή του Λούις Φίγκο στο Καμπ Νόου. Το περίφημο ντέρμπι διεξήχθη δύο χρόνια αργότερα, στις 23 Νοεμβρίου 2002. Ήταν το δεύτερο παιχνίδι του Πορτογάλου στην έδρα της πάλαι ποτέ ομάδας του. Τον Οκτώβριο του 2000 ήταν το πρώτο και αποδοκιμαζόταν για 90 λεπτά. Απουσίασε από τα επόμενα δύο λόγω τραυματισμού και τιμωρίας και πλέον είχε την ευκαιρία να πάρει... εκδίκηση.

Ο Πορτογάλος ήταν ο εκτελεστής των στημένων για τους 'μερένγκες' και όταν ήρθε η ώρα του πρώτου κόρνερ, αντιλήφθηκε το... λάθος του. Αντικείμενα άρχισαν να πέφτουν σωρηδόν στον αγωνιστικό χώρο, με τους αστυνομικούς που πλησίασαν για να προστατεύσουν τον παίκτη, να καλύπτουν το κεφάλι τους.

Αναπτήρες, μπουκάλια, ακόμα και μία φιάλη ουίσκι, που απαθανατίστηκε από τον φωτογραφικό φακό. Το πιο χαρακτηριστικό 'αντικείμενο', όμως, ήταν η θρυλική γουρουνοκεφαλή. Μάλιστα, οι φίλαθλοι δεν κατάλαβαν τι ήταν αυτό το ροζ που βρισκόταν στο χορτάρι, μέχρι να το σηκώσει για να το μαζέψει ένας άνθρωπος του γηπέδου.

Μπαρτσελόνα - Ρεάλ: 4 φορές που στο clasico έπεσε ξύλο

Στο 2ο ημίχρονο τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα, όταν ο Φίγκο πήγε να εκτελέσει ένα κόρνερ από τη γωνία που είναι πιο κοντά στον αγωνιστικό χώρο και όπου κάθονταν οι σκληροπυρηνικοί της Μπαρτσελόνα, οι Boixos Nois. Ο διαιτητής έκανε έκκληση στους αρχηγούς, Φίλιπ Κοκού και Κάρλες Πουγιόλ, να βοηθήσουν ώστε να σταματήσουν οι ρίψεις αντικειμένων. Δεν εισακούστηκαν. Ο Φίγκο μάζευε προκλητικά τα μπουκάλια από κάτω και τα έβγαζε εκτός αγωνιστικού χώρου.

Εκτέλεσε με την 3η προσπάθεια και παραλίγο να κρεμάσει τον Ρομπέρτο Μπονάνο, που έδιωξε σε κόρνερ από την άλλη πλευρά. Ο Πορτογάλος πήγε με τζόγκιν να εκτελέσει. Τα αντικείμενα βροχή, με συνέπεια ο διαιτητής να διακόψει για 16 λεπτά τον αγώνα. Όταν άρχισε ξανά, η ένταση συνεχίστηκε, αλλά όχι σε τέτοιο επίπεδο. Το τέλος του παιχνιδιού βρήκε τον πρόεδρο της Μπαρτσελόνα, Τζουάν Γκασπάρ, να υποστηρίζει ότι ο Φίγκο προκαλούσε τους φιλάθλους, και τον προπονητή των γηπεδούχων, Λουίς φαν Χάαλ, να λέει ότι ο Πορτογάλος έπρεπε να αποβληθεί.

'Δεν είμαι βέβαιος αν ο Γκασπάρ αστειεύεται ή όχι. Και εκπλήσσομαι που ο Φαν Χάαλ αναφέρθηκε σε μένα στα ΜΜΕ, επειδή δεν το έκανε ποτέ στα 2,5 χρόνια που ήμασταν μαζί στην Μπαρτσελόνα και του έσωσα το τομάρι πάνω από μία φορά', ήταν η απάντηση του Φίγκο.

Η στιγμή που θα θυμόμαστε για πάντα: Ο πάντα μειλίχιος εκφωνητής του γηπέδου, Μανέλ Βιτς, ο οποίος εργαζόταν στον σύλλογο από το 1956 και άφησε την τελευταία πνοή του το 2016, αν και ήταν πάντα σωστός και ευγενικός στη δουλειά του, σε εκείνο το παιχνίδι, όταν διάβασε την ενδεκάδα της Ρεάλ από τα μεγάφωνα, άφησε επίτηδες ένα κενό μετά από το όνομα του Φίγκο. Οι αποδοκιμασίες κορυφώθηκαν και ακούστηκαν μέχρι τη... Μαδρίτη.

Το ξύλο Ζιντάν - Ενρίκε

Μέχρι πριν από δύο χρόνια, ήταν οι προπονητές των δύο ομάδων. Στην αρχή της χιλιετίας, όμως, ήταν παίκτες και μάλιστα εχθροί. Αμφότεροι οξύθυμοι, έβαλαν το στίγμα τους στα ντέρμπι με τον καυγά που είχαν το 2003, στο Σαντιάγο Μπερναμπέου.

Ο Ζινεντίν Ζιντάν χτύπησε τον Πουγιόλ που προσπαθούσε να τον μαρκάρει και ο Λουίς Ενρίκε πήγε να ζητήσει τα ρέστα. Ο Γάλλος έβαλε το χέρι του στο πρόσωπο του Ισπανού και τότε άρχισε η σύρραξη, στην οποία έλαβε μέρος μέχρι και ο Μπούντεβαϊν Ζέντεν.

Κομβική στιγμή, το άλμα του Ρομπέρτο Κάρλος στον Πουγιόλ, για να μην συνεχίσει τον καυγά. Όταν ο Ζιντάν ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Ρεάλ, ο Ενρίκε ρωτήθηκε για το περιστατικό και δήλωσε ότι δεν θυμόταν τίποτα.

Η στιγμή που θα θυμόμαστε για πάντα: Ο τερματοφύλακας της Μπαρτσελόνα ήταν ακόμα ο Ρομπέρτο Μπονάνο. Έπαιζε κι ο Ζέντεν...

Όταν ο Ράμος χτύπησε Μέσι, Πουγιόλ, Τσάβι

Η Μπαρτσελόνα υποδεχόταν τη Ρεάλ, με τον Ζοζέ Μουρίνιο στον πάγκο της. Το σκορ ήταν στο 2-0 μετά από το 1ο ημίχρονο και ήδη τα νεύρα ήταν πολλά. Όταν η μπάλα βγήκε πλάγιο κι έφτασε στον Πεπ Γκουαριδόλα, ο Κριστιάνο Ρονάλντο έτρεξε να την πάρει. Ο Καταλανός τεχνικός την πέταξε για να κάνει καθυστέρηση και ο Πορτογάλος τον έσπρωξε. Προκλήθηκε σύρραξη, με τον Ρονάλντο να ρωτάει τους παίκτες της Μπαρτσελόνα αν είδαν τι έκανε ο Γκουαρδιόλα. 'Ήρθαμε να παίξουμε ποδόσφαιρο', του έλεγε ο Πουγιόλ. Ο Τσάμπι Αλόνσο ζήτησε τον λόγο από τον Γκουαρδιόλα, δεν πείστηκε από την αντίδρασή του και ο προπονητής των 'μπλαουγκράνα' του φώναζε 'Τσάμπι, Τσάμπι, εγώ φταίω; Εγώ είμαι ο ένοχος;'.

Το παιχνίδι συνεχίστηκε, με την Μπαρτσελόνα να σκοράρει άλλες 3 φορές. Η manita ήταν γεγονός. Στο πρώτο clasico του Special One, η Μπαρτσελόνα τον φιλοδώρησε με 5 γκολ! Τσάβι, Πέδρο, Νταβίδ Βίγια (δύο φορές) και Χεφρέν Σουάρες νίκησαν τον Ίκερ Κασίγιας και οδήγησαν τους' μπλαουγκράνα' σε έναν ιστορικό θρίαμβο. Ο Σέρχιο Ράμος δεν το πήρε και πολύ καλά αυτό το αποτέλεσμα και βλέποντας τον Μέσι να τρέχει στην κόντρα κυνηγώντας 6ο γκολ, τον πρόφτασε και του έριξε μία ξεγυρισμένη κλοτσιά από πίσω.

Ο Αργεντινός έπεσε στο έδαφος σφαδάζοντας και αμέσως οι παίκτες των 'μπλαουγκράνα' έσπευσαν να ζητήσουν τον λόγο από τον κεντρικό αμυντικό των 'μερένγκες'. Εμφανώς εκτός εαυτού, ο Ράμος έπιασε από τον λαιμό τον Πουγιόλ και τον πέταξε στο έδαφος μπροστά στα μάτια του διαιτητή, ο οποίος του έδειξε κόκκινη κάρτα. Ο Ζεράρ Πικέ άρχισε να του φωνάζει καθώς ο παίκτης της Ρεάλ έβγαινε από τον αγωνιστικό χώρο, με τον Ράμος να απαντά σε ειρωνικό ύφος. Όταν έφτασε κοντά στη γραμμή του πλαγίου, δίπλα του στεκόταν ο Τσάβι που είχε πάει προς τον πάγκο της Μπαρτσελόνα να πιει νερό. Ο μέσος των Καταλανών κάτι του είπε και ο Ράμος τον έσπρωξε κι αυτόν.

Το σκορ αλλά και το meltdown του Ράμος οδήγησε σε αλλαγή φιλοσοφίας της Ρεάλ στα ντέρμπι, με συνέπεια να μην χάσει ποτέ ξανά επί Μουρίνιο τόσο εύκολα. Τουναντίον, ο Ράμος συνέχισε με την ίδια σκληρότητα, δεχόμενος κάρτες και γλιτώνοντας ακόμη περισσότερες, με συνέπεια να γίνει σύμβολο των clasico τα τελευταία χρόνια.

Μπαρτσελόνα - Ρεάλ: 4 φορές που στο clasico έπεσε ξύλο

Η στιγμή που θα θυμόμαστε για πάντα: Όταν ο Ράμος αποχώρησε και τα πάντα ηρέμησαν, ο Μέσι σηκώθηκε από το χορτάρι και κουτσαίνοντας, βγήκε από τον αγωνιστικό χώρο για να αρχίσει ξανά ο αγώνας και ακολούθως να επιστρέψει. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο ήταν εκεί και παρακολουθούσε την έξοδο του Αργεντινού με ένα βλέμμα που προϊδέαζε γι' αυτό που θα ακολουθούσε σε Primera Division και Champions League μεταξύ τους. It's on...

Ο Μουρίνιο έβγαλε το μάτι του Βιλανόβα

Clasico μεν, αλλά για το Supercopa δε, οπότε ουδείς μπορούσε να αντιληφθεί πόσο θα μπορούσε να κλιμακωθεί η κόντρα των δύο ομάδων. Ήταν Αύγουστος του 2011, όμως είχε προηγηθεί η σεζόν των 4 ντέρμπι σε 17 ημέρες και η ένταση παρέμεινε μεγάλη.

Στο πρώτο παιχνίδι, η Μπαρτσελόνα είχε αποσπάσει ισοπαλία 2-2 στη Μαδρίτη και στη ρεβάνς, ο Λιονέλ Μέσι έκανε το 3-2 στο 88ο λεπτό. Με το τρόπαιο, ακόμα ένα, να οδεύει προς τη Βαρκελόνη, ο εκνευρισμός των παικτών της Ρεάλ 'χτύπησε' κόκκινο.

Ο Μαρσέλο έκανε ένα δυνατό μαρκάρισμα στον Τσεσκ Φάμπρεγας κοντά στη γραμμή του πλαγίου. Αυτό ήταν. Οι παίκτες των δύο ομάδων έσπευσαν στο σημείο και άρχισαν να διαπληκτίζονται. Μέσα στον γενικό χαμό, ο Μουρίνιο... ελίχθηκε ανάμεσα στα σώματα και έβαλε τον δείκτη του δεξιού χεριού του στο... μάτι του βοηθού του προπονητή της Μπαρτσελόνα, του Τίτο Βιλανόβα.

Ο μετέπειτα πρώτος τεχνικός των 'μπλαουγκράνα', ο οποίος έχασε τη μάχη με τον καρκίνο το 2014, άργησε να καταλάβει τι συνέβη και όταν το έκανε, ο Πορτογάλος τεχνικός είχε γυρίσει και απομακρυνόταν από το σημείο. Ο Βιλανόβα τον έσπρωξε στην πλάτη και η σύρραξη συνεχίστηκε.

Ο αγώνας είχε 9 κίτρινες κάρτες μέχρι τότε και απέκτησε 3 κόκκινες, για τους Σάμι Κεντίρα, Μεσούτ Εζίλ και Βίγια, που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο. Μουρίνιο και Βιλανόβα τιμωρήθηκαν μόνο για αγώνες του θεσμού, αλλά στη συνέχεια η ποινή αναιρέθηκε.

Μάλιστα, ρίχνοντας 'λάδι στη φωτιά', στη συνέντευξη Τύπου μετά από το ντέρμπι, ρωτήθηκε για το περιστατικό και έκανε πως δεν ήξερε τον Βιλανόβα. 'Πίτο; Πίτο Βιλανόβα ποιος;', είπε με σαφή υπαινιγμό, αφού pito στα ισπανικά σημαίνει πέος.

Μπαρτσελόνα - Ρεάλ: 4 φορές που στο clasico έπεσε ξύλο

Η στιγμή που θα θυμόμαστε για πάντα: Στο ενσταντανέ που έμεινε στην ιστορία, το δευτερόλεπτο που ο Μουρίνιο βάζει το δάχτυλό του στο μάτι του Βιλανόβα, μία μορφή δεσπόζει στο παρασκήνιο. Ένας μυστακιοφόρος μεσήλικας παρακολουθεί τη σκηνή ατάραχος, χωρίς να παρεμβαίνει. Ο 'παρατηρητής' ή 'το μουστάκι', όπως ονομάστηκε, ήταν ο Φραντσέσκ Σατόρα, ο υπεύθυνος της Μπαρτσελόνα για τη φυσούνα και τις διαφημίσεις στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου για 30 χρόνια.

Το ξύλο στα clasico των τελευταίων ετών

Photo credits: AP Photo/Daniel Ochoa de Olza

News 24/7

24MEDIA NETWORK