5 λόγοι που η φετινή Ρεάλ Μαδρίτης είναι καλύτερη από την περσινή

Η Ρεάλ Μαδρίτης δεν διαθέτει Ρονάλντο, δεν έχει τον περσινό Μόντριτς, δεν οργανώνεται από τον Ζιντάν, δεν αξιοποιεί Ίσκο-Ασένσιο, έχει κόντρα διαιτησία και έχει καταφέρει να είναι σε καλύτερη μοίρα από πέρυσι!

5 λόγοι που η φετινή Ρεάλ Μαδρίτης είναι καλύτερη από την περσινή
AP PHOTO/ALBERTO SAIZ

Η ήττα της Ρεάλ Μαδρίτης από τη Ρεάλ Σοθιεδάδ και μάλιστα μέσα στο 'Σαντιάγο Μπερναμπέου' προκάλεσε σάλο στην Ισπανία, αφού για δεύτερη διαδοχική σεζόν οι 'μερένγκες' ουσιαστικά βγαίνουν εκτός μάχης τίτλου τόσο νωρίς. Στο -10 πλέον, δίχως τα περσινά 'υπερόπλα' στη διάθεσή τους, μοιάζει απίθανο να καλύψουν το χαμένο έδαφος.

Τι συνέβαινε, όμως, όταν είχε τον Κριστιάνο Ρονάλντο ή και τον περσινό... οσκαρικό Λούκα Μόντριτς; Τι συνέβαινε όταν η ομάδα δεν αδικείτο από τη διαιτησία, έπαιζε καλύτερη άμυνα και είχε σταθερότητα και σχέδιο από τον πάγκο. Η απάντηση είναι μία: τα πήγαινε χειρότερα!

Οι αριθμοί το αποτυπώνουν, οι καταστάσεις το τεκμηριώνουν. Η περσινή Ρεάλ, με όλα τα πλεονεκτήματα που είχε σε σχέση με τη φετινή, τα πήγε χειρότερα στο πρώτο μισό της σεζόν. Γι' αυτόν τον λόγο, η φετινή Ρεάλ αξίζει ειδικής μνείας για το επίπεδο στο οποίο αποδίδει, παρά τα προβλήματα που προϋπήρχαν του καλοκαιριού και σίγουρα θα συνεχίσουν να υπάρχουν και στο μέλλον.

5 λόγοι που η φετινή Ρεάλ Μαδρίτης είναι καλύτερη από την περσινή
AP PHOTO/JOAN MONFORT

Βρίσκεται πιο κοντά στην κορυφή από πέρυσι

Μία αγωνιστική πριν από την ολοκλήρωση του 1ου γύρου, στο περσινό πρωτάθλημα η Ρεάλ βρισκόταν 16 βαθμούς μακριά από την κορυφή, με έναν αγώνα λιγότερο λόγω των υποχρεώσεών της στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων. Ακόμα κι αν προστεθούν οι βαθμοί της νίκης από το εξ αναβολής 3-1 στη Λεγανές, οι 'μερένγκες' θα είχαν συγκεντρώσει 35 πόντους έναντι 48 της Μπαρτσελόνα, 39 της Ατλέτικο και 37 της Βαλένθια.

Ήτοι, σε σχέση με τους πρωτοπόρους 'μπλαουγκράνα' θα ήταν ακόμα πιο πίσω σε σχέση με φέτος (13 έναντι 10 βαθμών), ενώ η διαφορά από τη 2η και την 3η θέση θα ήταν πάνω κάτω στα ίδια επίπεδα με φέτος.

Ακόμα και τα αποτελέσματα είναι παρεμφερή. Στις πρώτες 18 αγωνιστικές φέτος έχει συγκεντρώσει 30 βαθμούς. Αν ανατρέξουμε στα περσινά αποτελέσματα κόντρα στις ίδιες ομάδες και στις αντίστοιχες έδρες (στη θέση των 'νεοφώτιστων' μπαίνουν οι ομάδες που υποβιβάστηκαν πέρυσι), τότε το άθροισμα των βαθμών δεν απέχει από την περσινή συγκομιδή.

Στα αντίστοιχα παιχνίδια πέρυσι η Ρεάλ είχε συγκεντρώσει 34 βαθμούς, κατά συνέπεια η διαφορά ουσιαστικά προέκυψε από την ήττα της Κυριακής κόντρα στη Ρεάλ Σοθιεδάδ. Μάλιστα, στα ντέρμπι η φετινή Ρεάλ παρόμοιες επιδόσεις, αφού όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος δεν νίκησε Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο, Αθλέτικ, Βιγιαρεάλ και Σεβίλλη (μοναδική διαφορά με πέρυσι σε ντέρμπι είναι η νίκη επί της Βαλένθια).

Βρήκε καλύτερο επιθετικό από τον Ρονάλντο

Η αποχώρηση του Κριστιάνο Ρονάλντο προκάλεσε σοκ στην ομάδα, η οποία έχανε τον πρώτο σκόρερ της ιστορίας της και αρχισκόρερ σε κάθε μία από τις προηγούμενες 9 σεζόν. Είναι έτσι στην πραγματικότητα όμως;

Την περσινή σεζόν, ο Πορτογάλος έχασε τους πρώτους αγώνες λόγω τιμωρίας για τα νεύρα του στο Supercopa. Μέχρι τη 18η αγωνιστική είχε καταφέρει να σκοράρει μόλις 4 φορές στο πρωτάθλημα. Μπορεί στους ομίλους του Champions League να ήταν ασταμάτητος με 9 τέρματα, ωστόσο στο πρωτάθλημα είχε 'μπλοκάρει' και δεν βοηθούσε με την παρουσία του.

Atletico's Diego Godin, left, challenges Real Madrid's Cristiano Ronaldo during the Champions League final soccer match between Real Madrid and Atletico Madrid at the San Siro stadium in Milan, Italy, Saturday, May 28, 2016.  (AP Photo/Manu Fernandez)
Atletico's Diego Godin, left, challenges Real Madrid's Cristiano Ronaldo during the Champions League final soccer match between Real Madrid and Atletico Madrid at the San Siro stadium in Milan, Italy, Saturday, May 28, 2016. (AP Photo/Manu Fernandez) AP PHOTO/MANU FERNANDEZ

Ο άνθρωπος που πήρε τη θέση του στη φετινή ενδεκάδα, ο Γκάρεθ Μπέιλ, παρότι παραμένει μόνιμα τραυματίας, στο ίδιο χρονικό διάστημα φέτος έχει σημειώσει τον ίδιο αριθμό τερμάτων και μάλιστα έχει και τον ίδιο αριθμό ασίστ (2).

Η απουσία του Ρονάλντο, όμως, βελτίωσε τους αριθμούς του μέχρι πρότινος παρτενέρ του στην επίθεση, ο οποίος τόσα χρόνια λειτουργούσε υπέρ του Πορτογάλου και εις βάρος του εαυτού του. Μπορεί ο Καρίμ Μπενζεμά να συνεχίζει να χάνει τα εύκολα (αλλά και τα δύσκολα), όμως σε 18 αγωνιστικές έχει 7 γκολ και 3 ασίστ, ενώ στο ίδιο χρονικό σημείο πέρυσι είχε 2 γκολ και 3 ασίστ.

Μία Ρεάλ χωρίς προπονητή

Σε 2,5 χρόνια ο Ζινεντίν Ζιντάν κατέκτησε 3 Champions League, ένα πρωτάθλημα, δύο Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων, δύο Ευρωπαϊκά Super Cup και ένα Supercopa. Ο Γάλλος απέδειξε ότι είναι προπονητής επιπέδου, βρήκε το 'κουμπί' πολλών παικτών, 'δάμασε' ακόμα και τον Ρονάλντο, βοηθώντας ώστε να εκτοξεύεται η απόδοσή του στο τέλος της σεζόν και αποχώρησε μόνος του, με πολύ ψηλά το κεφάλι.

5 λόγοι που η φετινή Ρεάλ Μαδρίτης είναι καλύτερη από την περσινή
AP PHOTO/PAVEL GOLOVKIN

Αυτός ο άνθρωπος δεν βρίσκεται φέτος στο οργανόγραμμα της ομάδας. Τη θέση του πήρε αρχικά ένας προπονητής που θεωρητικά είχε τα φόντα να κρατήσει ενωμένο το σύνολο, λόγω της τριβής του με τους Ισπανούς παίκτες του ρόστερ, όμως ο Τζούλεν Λοπετέγκι απέτυχε παταγωδώς. Τον διαδέχθηκε ο προπονητής της δεύτερης ομάδας, ο Σαντιάγκο Σολάρι, ωστόσο το 'πείραμα' του Ζιντάν μέχρι στιγμής δεν δείχνει να επαναλαμβάνεται.

Ως εκ τούτου, η Ρεάλ καλείται να διανύσει τη μετά-Ρονάλντο εποχή χωρίς καταξιωμένο προπονητή, χωρίς έναν άνθρωπο εγνωσμένης αξίας και αντάξιο των απαιτήσεων του συλλόγου. Και παρ' όλα αυτά, βρίσκεται περίπου στο ίδιο επίπεδο με την περσινή χρονιά.

Παίζει χωρίς τον περσινό Μόντριτς

Η σεζόν 2017-2018 ήταν η καλύτερη στην καριέρα του Λούκα Μόντριτς και κατέληξε στην κατάκτηση όλων των ατομικών βραβείων για τη σεζόν. Σημαντικό ρόλο έπαιξε η ηγετική παρουσία του στο Παγκόσμιο Κύπελλο, φτάνοντας με την Κροατία μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης, ωστόσο και τα πεπραγμένα του με τη Ρεάλ οδήγησαν στην αποκαθήλωση του Ρονάλντο και του Λιονέλ Μέσι.

Φέτος, η εικόνα του Κροάτη μέσου μόνο ίδια δεν είναι. Δεν είναι μόνο η κούραση από τα γήπεδα της Ρωσίας και τις μειωμένες διακοπές, δεν είναι μόνο η ηλικία του, αφού πλέον έφτασε αισίως στα 33, είναι και οι αλλαγές στην ομάδα, που πλέον δεν ευνοούν το παιχνίδι του.

5 λόγοι που η φετινή Ρεάλ Μαδρίτης είναι καλύτερη από την περσινή
AP PHOTO/PAVEL GOLOVKIN

Το αποτέλεσμα είναι οι φετινοί αριθμοί του να διαφέρουν από τους περσινούς. Από 59,5 μεταβιβάσεις ανά αγώνα πρωταθλήματος έπεσε στις 51,4, οι πάσες κλειδιά μειώθηκαν από 1,5 σε 1,1, οι ντρίμπλες μειώθηκαν από 1,8 σε 1,4 και οι απώλειες κατοχής μπάλας αυξήθηκαν από 0,8 σε 1,1.

Η Ρεάλ δεν έχει στη διάθεσή της τον περσινό Μόντριτς, αλλά μία χειρότερη έκδοση. Ο Κροάτης παραμένει υψίστου επιπέδου ποδοσφαιριστής, ωστόσο η απόδοσή του στο πρωτάθλημα φθίνει και παρ' όλα αυτά η φετινή Ρεάλ έχει υπερκεράσει και αυτό το πρόβλημα.

Αγωνίζεται και με κόντρα διαιτησία

Η αναμέτρηση κόντρα στη Ρεάλ Σοθιεδάδ ξεσήκωσε ασυνήθιστο κύμα διαμαρτυριών από πλευράς Ρεάλ. Οι Μαδριλένοι διαμαρτύρονται για τη διαιτησία του αγώνα, ζητώντας δύο πέναλτι τα οποία δεν καταλόγισε ο διαιτητής.

Τη φετινή σεζόν, με το VAR σε ισχύ για πρώτη φορά, οι 'μερένγκες' ανησυχούν ότι χάνουν τα κεκτημένα όσον αφορά στην εύνοια της διαιτησίας και οι αριθμοί δεν τη διαψεύδουν. Πέρυσι είχαν 10 πέναλτι υπέρ στο πρωτάθλημα (η Μπαρτσελόνα είχε 5), ενώ φέτος έχουν 6. Τα εις βάρος της πέναλτι, όμως, είναι 4 τόσο πέρυσι σε 38 αγώνες όσο και φέτος σε 18, κάτι που προκαλεί αναστάτωση.

5 λόγοι που η φετινή Ρεάλ Μαδρίτης είναι καλύτερη από την περσινή
AP PHOTO/ANDREA COMAS

Μπορεί παίκτες όπως ο Καζεμίρο και ο Σέρχιο Ράμος να αποφεύγουν τις κάρτες (έχουν από 2 έκαστος φέτος, ενώ κανείς τους δεν έχει αποβληθεί παρά το σκληρό παιχνίδι τους), ωστόσο για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια η Ρεάλ διαμαρτύρεται για διαιτησία τόσο έντονα για παιχνίδι που δεν έχει να κάνει με την Μπαρτσελόνα. Και για πρώτη φορά έχει και δίκιο!

Ο φετινός άθλος της Ρεάλ

Στα χαρτιά, μία ομάδα που χάνει τον κορυφαίο παίκτη της σύγχρονης ιστορίας της, έναν τέτοιο προπονητή και δεν έχει πλέον παίκτη εφάμιλλο του νικητή της Χρυσής Μπάλας, δεν μπορεί να βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με μία ομάδα που έχει αυτές τις πολυτέλειες.

Πόσο μάλλον όταν πέρυσι είχε ανώτερη αμυντική λειτουργία, με τον Ράμος να μην είναι 'σκιά' του εαυτού του και τον Ραφαέλ Βαράν να θυμίζει τον καλύτερο αμυντικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018. Ο Μαρσέλο ποτέ δεν ήταν καλός αμυντικός, οπότε η φετινή εικόνα δεν συνιστά μεταβολή, ενώ ο Ντάνι Καρβαχάλ 'πληρώνει' φέτος τα προβλήματα τραυματισμού.

Σε αυτές τις αλλαγές θα πρέπει να προστεθεί ο ανεξήγητος εξοστρακισμός του Ίσκο σε σχέση με την περσινή σεζόν και η πτώση στην απόδοση του Μάρκο Ασένσιο, που έχει επηρεάσει σε μεσοεπιθετικό επίπεδο τη Ρεάλ και συνάμα την απόδοση του Μόντριτς, ο οποίος έχασε τις συνεργασίες του στην επίθεση.

Με όλα αυτά τα δεδομένα και ορισμένες σταθερές (οι 'χαμηλές πτήσεις' του Τόνι Κρόος, οι τραυματισμοί του Μπέιλ κλπ.), η πορεία της φετινής Ρεάλ μοιάζει με θαύμα. Όλα αυτά τα προβλήματα δεν την έχουν επηρεάσει στον βαθμό που θα περίμενε κανείς. Αντιθέτως, βρίσκεται πιο κοντά στον τίτλο σε σχέση με πέρυσι, παραμένει εντός στόχου Champions League και στο Copa del Rey βρίσκεται ακριβώς στο ίδιο σημείο με την περσινή σεζόν. Τον Ιανουάριο του 2018 είχε αποκλειστεί στη φάση των 16 από τη Λεγανές, φέτος αντιμετωπίζει το ίδιο χρονικό διάστημα στον ίδιο γύρο ξανά την ομάδα του Δημήτρη Σιόβα.

Η ουσιαστική διαφορά σε σχέση με πέρυσι δεν βρίσκεται εντός συνόρων, αλλά εκτός. Οι 'μερένγκες' το 2017-2018 έφτασαν μέχρι την 3η σερί κατάκτηση του Champions League, ωστόσο μέχρι στιγμής φέτος δεν έχουν τεθεί εκτός του συγκεκριμένου στόχου. Όπως και πέρυσι δεν έπειθαν ότι θα έφτασαν μέχρι αυτήν την επιτυχία, το ίδιο ισχύει και φέτος.

Μάλιστα, την περσινή σεζόν, σε ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι που έδωσαν στα νοκ άουτ του Champions League, γνώρισαν εντός έδρας συντριβή, επιβεβαιώνοντας ότι ακόμα και στην 'καλή' διοργάνωσή τους, δεν βρίσκονταν σε ιδανική κατάσταση. Μέχρι το 7ο λεπτό των καθυστερήσεων, η Ρεάλ έχανε με 0-3 από τη Γιουβέντους και ένα πέναλτι του Ρονάλντο 'ξελάσπωσε' την ισπανική ομάδα, η οποία ούτε στα ημιτελικά νίκησε στη Μαδρίτη (2-2 με Μπάγερν), αλλά τελικά προκρίθηκε στον τελικό.

5 λόγοι που η φετινή Ρεάλ Μαδρίτης είναι καλύτερη από την περσινή
AP PHOTO/HASSAN AMMAR

Σε σχέση συνολικά με την περσινή σεζόν, η διαφορά της φετινής Ρεάλ είναι 3 εκτός έδρας νίκες σε νοκ άουτ του Champions League (Παρί, Γιουβέντους, Μπάγερν) και η νίκη στον τελικό κόντρα στη Λίβερπουλ, όπου μεγάλο ρόλο έπαιξαν και συγκυρίες που δεν θα ξανασυμβούν (γρήγορος τραυματισμός του αστεριού της αντίπαλης ομάδας, Μοχάμεντ Σαλάχ, δύο γκάφες του τερματοφύλακα της αντίπαλης ομάδας, Λόρις Κάριους).

Φέτος, η ομάδα με χειρότερες συνθήκες, χειρότερο έμψυχο υλικό, χειρότερο προπονητή, μεγαλύτερη πίεση από τους φιλάθλους και τον Τύπο βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο που βρισκόταν την περσινή σεζόν στο αντίστοιχο χρονικό σημείο. Αυτό από μόνο του συνιστά επιτυχία μεγαλύτερη από ό,τι πέτυχε η περσινή Ρεάλ στο πρώτο μισό του 2017-2018.

Επιπροσθέτως, αποδεικνύει ότι τα προβλήματα της ομάδας δεν γεννήθηκαν το καλοκαίρι του 2018, αλλά προϋπήρχαν. Γι' αυτό η πρωταθλήτρια Ευρώπης τερμάτισε 17 πόντους μακριά από την κορυφή πέρυσι στο πρωτάθλημα και μόλις 3 πάνω από την 4η Βαλένθια. Ακόμα κι αν κατέκτησε το Champions League, στο πρωτάθλημα δεν κατάφερε να κρύψει τα προβλήματα που είχε, έστω κι αν διέθετε Ρονάλντο, Ζιντάν ή άριστο Μόντριτς στο δυναμικό της.

Στο φετινό πρωτάθλημα όλα δείχνουν ότι θα έχει αντίστοιχη πορεία με την περσινή, τερματίζοντας αρκετούς βαθμούς πίσω από την Μπαρτσελόνα. Στο κύπελλο πιθανότατα θα τα πάει καλύτερα και στο Champions League μοιάζει απίθανο να επαναλάβει τα κατορθώματα των τελευταίων 3 ετών. Δεν έχει σημασία αν δεν καταφέρει να φτάσει τα 13 τρόπαια. Βάσει συνθηκών και προβλημάτων, η φετινή Ρεάλ αποδίδει καλύτερα από την περσινή.

Photo credits: AP Photo/Manu Fernandez, Pavel Golovkin, Joan Monfort, Andrea Comas, Hassan Ammar

News 24/7

24MEDIA NETWORK