Ο Μπενζεμά γλίτωσε απ' τον κρυπτονίτη Ρονάλντο και παίζει ξανά καλά

Ο Καρίμ Μπενζεμά σημείωσε ακόμα 2 γκολ κόντρα στην Εσπανιόλ, οδήγησε τη Ρεάλ στη νίκη και οι συμπαίκτες του τον θεωρούν το καλύτερο 9άρι του κόσμου. Δίχως τον Κριστιάνο Ρονάλντο, ίσως και να 'ναι.

Ο Μπενζεμά γλίτωσε απ' τον κρυπτονίτη Ρονάλντο και παίζει ξανά καλά
AP PHOTO/JOAN MONFORT

'Αλάνθαστος Μπενζεμά', υποστήριζε η 'AS'. 'Ο Μάγος Καρίμ', υπερθεμάτιζε η 'Marca'. Τέτοια σύμπνοια των δύο αντιμαχόμενων μαδριλένικων εφημερίδων σε αποθεωτικά πρωτοσέλιδά έχει να υπάρξει από την εποχή του... Κριστιάνο Ρονάλντο.

Ίσως ο Πορτογάλος να είναι και η αιτία που ο Γάλλος επιθετικός προσέφερε ακόμα μία παράσταση υψηλής κλάσης, με την οποία οδήγησε τη Ρεάλ Μαδρίτης στην καθιερωμένη νίκη επί της Εσπανιόλ (πέρυσι ηττήθηκε για πρώτη φορά από το 2007).

Δεν είναι καν κοινό μυστικό η απελευθέρωση του Μπενζεμά μετά από την αποχώρηση του Ρονάλντο για τη Γιουβέντους. Δεν είναι τυχαίο που σε αυτές τις 9 σεζόν που συνυπήρξαν, ο βασικός 'φουνταριστός' μιας ομάδας που σκοράρει τριψήφιο αριθμό τερμάτων κάθε σεζόν σε όλες τις διοργανώσεις, πέρασε μόλις 2 φορές το 'φράγμα' των 20 γκολ στην Primera Division.

Αντιθέτως, σχεδόν πάντα έχει διψήφιο αριθμό ασίστ στο πρωτάθλημα, αφού οι προπονητές που προηγήθηκαν του Σαντιάγο Σολάρι, τον αξιοποιούσαν ως... σπόντα για να δίνει μπάλες στον Ρονάλντο και στους άλλους επιθετικογενείς παίκτες των 'μερένγκες'.

Όσο ο Ρονάλντο μεγάλωνε και πλησίαζε πιο πολύ στη μεγάλη περιοχή, τόσο περιοριζόταν ο ρόλος του Μπενζεμά στην εκτέλεση, με αποκορύφωμα την περσινή τραγική σεζόν, με μόλις 5 γκολ σε 32 αγώνες πρωταθλήματος (αν και είχε 11 ασίστ).

Φέτος, σε μία εκ των πραγμάτων περίεργη σεζόν για την ομάδα, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Ο Μπενζεμά είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της γραμμής κρούσης της Ρεάλ και τόσο ο Τζούλεν Λοπετέγκι στην αρχή της σεζόν όσο και ο Σολάρι στη συνέχεια του συμπεριφέρονται ως τέτοιον. Ο ρόλος του δεν είναι να τροφοδοτεί κάποιον συμπαίκτη όπως ο Γκάρεθ Μπέιλ ή ο Βινίσιους, αλλά να εκτελεί. Και το κάνει με περίσσια επιτυχία...

Ο αγώνας στη Βαρκελώνη δεν ήταν η εξαίρεση, ήταν ο κανόνας. Μόλις στο 4ο λεπτό, ο 31χρονος φορ πήρε ριμπάουντ από σουτ του Λούκα Μόντριτς και άνοιξε το σκορ για τους φιλοξενούμενους. Ένα δεκάλεπτο αργότερα ο Σέρχιο Ράμος σημείωσε το 10ο φετινό τέρμα του και παρά τη μείωση του Λέο Μπαπτιστάο, ο Μπενζεμά με υπέροχο φαλτσαριστό, συρτό πλασέ έγραψε το 3-1 πριν από την ανάπαυλα.

Η φετινή ομάδα των 'μερένγκες' με τα τεράστια προβλήματα στην άμυνα δεν... κατόρθωσε να μετατρέψει σε ντέρμπι τον αγώνα απέναντι σε μία ομάδα που πριν από 10 αγωνιστικές βρισκόταν στη 2η θέση και τώρα μόλις 4 βαθμούς μακριά από τον υποβιβασμό.

Ο Μπενζεμά συνέχιζε να δημιουργεί (και οι συμπαίκτες του να αστοχούν), μέχρι που ο Μπέιλ έγραψε το 4-1 στο 67' και 'κλείδωσε' τη νίκη, παρά τη μείωση του σκορ στο 81' από τον Ρομπέρτο Ροσάλες.

'Ο Μπενζεμά δείχνει πόσο καλός είναι εδώ και λίγο καιρό. Οι παίκτες δεν είμαστε μηχανές. Όλοι γνωρίζουμε το επίπεδο που μπορεί να φτάσει και κόντρα στην Εσπανιόλ ήταν μία από τις καλύτερες εμφανίσεις του ως παίκτης', δήλωσε ο Ντάνι Καρβαχάλ μετά από το τέλος του αγώνα. 'Ο Μπενζεμά είναι το καλύτερο νο9 στον κόσμο', πρόσθεσε ο Λούκας Βάθκεθ.

Με τα 2 γκολ που σημείωσε κόντρα στους Καταλανούς έφτασε τα 300 στην καριέρα του, 207 εκ των οποίων με Ρεάλ, 66 με Λιόν και 27 με την εθνική Γαλλίας, με την οποία δύσκολα θα αγωνιστεί ξανά, λόγω της περίφημης υπόθεσης του φερόμενου εκβιασμού του Ματιέ Βαλμπιενά.

Ο Σολάρι ρωτήθηκε για τη φετινή απόδοση του παίκτη του και δεν ήταν φειδωλός στις δηλώσεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου: 'Ένας από τους συναδέλφους σας μου είπε κάτι για τον Καρίμ. Γενναιόδωρος. Νομίζω ότι είναι ένας παίκτης πολύ γενναιόδωρος. Στον τρόπο με τον οποίο αγωνίζεται, στις προσπάθειές του, στο ότι κάνει τους συμπαίκτες του καλύτερους μέσω αυτών. Είναι φανταστικός. Απόψε είχε ένα φανταστικό παιχνίδι. Ήταν απολαυστικός για τους φίλους της Ρεάλ αλλά και για όσους αγαπούν το ποδόσφαιρο γενικότερα'.

Η 10η σεζόν του στον σύλλογο μοιάζει και η καλύτερη, έστω κι αν δεν είναι πλέον... επιθετικός. 'Ο κόσμος μου ζητάει να βάζω πάντα γκολ, όμως σκέφτομαι ότι είμαι ένα 9άρι με την ψυχή 10αριού', δήλωσε και οι αριθμοί του τον επιβεβαιώνουν. Στον αγώνα κόντρα στην Εσπανιόλ επιχείρησε 58 μεταβιβάσεις και οι 54 βρήκαν στόχο.

Από τους παίκτες που αποκτήθηκαν το καλοκαίρι του 2009 μαζί του, δεν υπάρχει κανείς πλέον στο ρόστερ. Οι Κακά, Τσάμπι Αλόνσο, Άλβαρο Αρμπελόα έχουν σταματήσει το ποδόσφαιρο και οι Ραούλ Αλμπιόλ, Άλβαρο Νεγρέδο, Εστεμπάν Γκρανέρο, Αντόνιο Αδάν και Εσεκιέλ Γκαράι είχαν μετακομίσει σε άλλες πολιτείες πολύ πριν από τον Ρονάλντο.

Μόνο ο Μπενζεμά παραμένει στον σύλλογο, ο παίκτης που ήταν ξανά το εύκολο θύμα όταν σχηματίστηκαν οι BBC επί Κάρλο Αντσελότι, με συνέπεια να γίνεται πάντα πρώτος αλλαγή ( όταν δεν τραυματιζόταν ο Ουαλός). Και εξακολουθεί να τα δίνει όλα για τη Ρεάλ, παίζοντας ακόμα και τραυματίας, αφού εδώ και εβδομάδες αναβάλλει χειρουργείο στο σπασμένο δάχτυλο του δεξιού χεριού του. 'Προς στιγμήν, δεν θα εγχειριστώ. Είναι αλήθεια ότι το δάχτυλο με πονάει, όμως όταν είμαι στο γήπεδο, σκέφτομαι το ποδόσφαιρο και ο πόνος φεύγει'.

Photo credits: AP Photo/Joan Monfort

News 24/7

24MEDIA NETWORK