Η κατάρα της Σεβίλλης δεν λύθηκε ούτε στο φετινό 'Μεστάγια'

Η Σεβίλλη έχει 7 χρόνια να νικήσει σε μεγάλη έδρα για το πρωτάθλημα. Δεν τα κατάφερε ούτε φέτος στη 15η Βαλένθια, ακόμα κι αν προηγείτο στο σκορ μέχρι το 94'.

Sevilla's Ever Banega gestures, left, during the Europa League group J soccer match between Standard Liege and Sevilla at the Maurice Dufrasne stadium in Liege, Belgium, Thursday, Nov. 29, 2018. Liege won 1-0. (AP Photo/Olivier Matthys)
Sevilla's Ever Banega gestures, left, during the Europa League group J soccer match between Standard Liege and Sevilla at the Maurice Dufrasne stadium in Liege, Belgium, Thursday, Nov. 29, 2018. Liege won 1-0. (AP Photo/Olivier Matthys) AP PHOTO/OLIVIER MATTHYS

Στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της Σεβίλλης, μία ημέρα μετά από το 1-1 με τη Βαλένθια στο 'Μεστάγια', αποφασίστηκε η αλλαγή σύνθεσης του διοικητικού συμβουλίου, με τον Χοσέ Μαρία ντελ Νίδο Καράσκο, τον γιο του επί σχεδόν δύο δεκαετίες επικεφαλής της ομάδας, Χοσέ Μαρία ντελ Νίδο Μπορέγο, να επανέρχεται στην ομάδα σε ρόλο αντιπροέδρου.

Τελευταία φορά που η Σεβίλλη νίκησε εκτός έδρας κάποια από τις 5 μεγάλες ομάδες της χώρας, ο υιός Ντελ Νίδο βρισκόταν στο διοικητικό συμβούλιο της ομάδας, ο πατέρας Ντελ Νίδο δεν είχε μπει φυλακή αλλά ήταν πρόεδρος των Ανδαλουσιάνων και στην τροπαιοθήκη υπήρχαν 3 Europa League λιγότερα.

Συγκεκριμένα, στις τελευταίες 7 σεζόν στην Primera Division, οι Σεβιγιάνοι έχουν κατακτήσει μηδέν βαθμούς στην έδρα της Ρεάλ Μαδρίτης, μηδέν βαθμούς στην έδρα της Μπαρτσελόνα, 2 βαθμούς στην έδρα της Ατλέτικο Μαδρίτης, 2 βαθμούς στην έδρα της Βαλένθια και μηδέν βαθμούς στην έδρα της Αθλέτικ Μπιλμπάο. Σύνολο, μόλις 4 από τους 96 διαθέσιμους βαθμούς...

Φέτος ήταν ευκαιρία να σπάσει αυτή η 'κατάρα' σε κάποια από τις έδρες. Η Αθλέτικ Μπιλμπάο μόλις έδιωξε τον προπονητή της, τον... πρώην της Σεβίλλης, Εντουάρντο Μπερίσο, αφού ο Αργεντινός δεν κατάφερε να μεταφέρει την εξαιρετική δουλειά του στη Χώρα των Βάσκων, αφήνοντας την ομάδα κάτω από τη ζώνη του υποβιβασμού.

Παρ' όλα αυτά, η αναζήτηση νίκης στο νέο 'Σαν Μαμές' θα γίνει στα μέσα Ιανουαρίου. Τώρα προηγείτο η αναζήτηση νίκης στο 'Μεστάγια', απέναντι σε μία Βαλένθια που από τη 15η θέση δεν θυμίζει σε τίποτα την περσινή ακατάβλητη ομάδα. Τυπικά, ακατάβλητη είναι και φέτος, με μόλις 3 ήττες, όσες έχει και η Σεβίλλη, αλλά δεν μπορεί να νικήσει αφού έχει άλλα τόσα 'τρίποντα'.

Ο Πάμπλο Ματσίν, παρότι βρίσκεται μόλις 1,5 σεζόν στην κατηγορία, νίκησε στο σκάκι των προπονητών τον πρώην τεχνικό της Σεβίλλης, Μαρθελίνο. Το καθιερωμένο 3-5-2 μετατράπηκε σε 5-3-2 για τους φιλοξενούμενους, με τον Κουίνσι Πρόμες να παίζει πιο πίσω από όσο συνήθως στα δεξιά, όπως και ο Σέρχιο Εσκουδέρο στα αριστερά. Το 'τείχος' που σχημάτισαν οι Ανδαλουσιάνοι ήταν αδιαπέραστο για ένα ημίχρονο, μέχρι να σπάσει η ψυχολογία των 'νυχτερίδων'.

Όταν ο Ματσίν είδε ότι ο Χοσέ Λουίς Γκαγιά έπαιζε άμυνα και για τον Γκονσάλο Γκέντες από αριστερά, έδωσε εντολή στον δημιουργό αυτής της ομάδας και δεύτερο σε ασίστ στο πρωτάθλημα πίσω μόνο από τον Λιονέλ Μέσι, Πάμπλο Σαράμπια, να στοχεύει δεξιά, στον Πρόμες που θα ανέβαινε περισσότερο. Η Σεβίλλη δημιούργησε ρήγματα και προηγήθηκε στο 54' με τον Σαράμπια.

Η Βαλένθια πανικοβλήθηκε, το παιχνίδι έφτανε στο τέλος και οι φίλοι της άρχισαν τα σφυρίγματα. Στα τελευταία λεπτά, ο διαιτητής δεν της έδωσε πέναλτι και στην εξέλιξη της φάσης, ο πρώτος σκόρερ της Σεβίλλη, που για 35.000.000 ευρώ από δανεικός θα γίνει μόνιμος σε μία... κλοπή από τη Μίλαν, Αντρέ Σίλβα, πέρασε τον τερματοφύλακα και σούταρε σε εστία με έναν αμυντικό μπροστά. Η μπάλα χτύπησε στο δοκάρι και χάθηκε η ευκαιρία για την πρώτη εκτός έδρας νίκη σε τέτοια έδρα.

Η τιμωρία ήταν αναπόφευκτη. Στο 4ο λεπτό των καθυστερήσεων, ο Μουκτάρ Ντιακαμπί που είχε περάσει στη θέση του τραυματία Γκαμπριέλ Παουλίστα έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Τόμας Βάτσλικ και επιβεβαίωσε την παράδοση. Ακόμα και αυτή η Βαλένθια δεν χάνει στην έδρα της από τη Σεβίλλη, δεν χάνει γενικώς, αφού έφτασε στις 9 ισοπαλίες σε 15 αγώνες.

Ακόμα κι έτσι, η Σεβίλλη βρίσκεται στη 2η θέση του βαθμολογικού πίνακα με 28 βαθμούς. Τα 27 γκολ που έχει πετύχει συνιστούν την πιο παραγωγική εκκίνηση σε σεζόν από το 1946, τη χρονιά του μοναδικού πρωταθλήματός της. Αν και δεν έχει τους περισσότερους βαθμούς (πέρυσι με τον Μπερίσο είχε επίσης 28 σε αυτό το σημείο, πρόπερσι με τον Χόρχε Σαμπαόλι είχε 30) βρίσκεται σε καλύτερη θέση για τη διεκδίκηση του τίτλου.

Εξάλλου, στο πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα της Ευρώπης, η Μπαρτσελόνα με 31 βαθμούς είναι η χειρότερη πρωτοπόρος από το 2001-2002, χρονιά κατά την οποία η Αλαβές είχε 27 βαθμούς μετά από 15 αγωνιστικές και τον τίτλο τον πήρε η Βαλένθια με μόλις 75 βαθμούς. Φέτος, σε μία χρονιά που ακόμα και η Αλαβές πάτησε στην κορυφή της βαθμολογίας (και παραμένει κοντά με 24 βαθμούς), η Σεβίλλη θεωρητικά πηγαίνει για το πρωτάθλημα.

'Το πρωτάθλημα δεν είναι ο στόχος μας', είχε δηλώσει ο πρόεδρος Πέπε Κάστρο, όταν πριν δύο εβδομάδες, ως πρωτοπόρος αντιμετώπισε την τότε δεύτερη Μπαρτσελόνα στο 'Καμπ Νόου' και φυσικά έχασε. 'Δεν περιμένω να παραμείνουμε εκεί', πρόσθεσε ο Ματσίν. Για μία ομάδα που άρχισε τη σεζόν από τον Ιούλιο και έχει δώσει ήδη 29 αγώνες, για μία ομάδα που στις πρώτες 4 αγωνιστικές του πρωταθλήματος είχε μόλις μία νίκη, στην πρεμιέρα κόντρα στη Ράγιο Βαγεκάνο, με συνέπεια ο Ματσίν να ακούσει από νωρίς σφυρίγματα από την κερκίδα, το πρωτάθλημα μοιάζει απατηλό όνειρο.

Τέσσερις εβδομάδες αργότερα, όμως, πάτησε κορυφή για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία (πλην της πρεμιέρας). Ο 43χρονος προπονητής δήλωσε ότι θα περιμένει να δει που βρίσκονται 8-10 αγωνιστικές πριν από το τέλος για να αντιληφθεί το πραγματικό επίπεδο των Ανδαλουσιάνων. Αν τελικά καταφέρει να κερδίσει αγώνα σε 'Σαν Μαμές' σε λίγες εβδομάδες ή στο 'Μετροπολιτάνο' την προτελευταία αγωνιστική, ίσως τελικά το επίπεδο να είναι πρωταθλητισμού...

Photo credits: AP Photo/Olivier Matthys

News 24/7

24MEDIA NETWORK