Ο αντιπρόεδρος της Μπαρτσελόνα ντύθηκε σερβιτόρος για να υπογράψει τον Ρονάλντο

Μια φοβερή ιστορία παρασκηνίου είδε το φως της δημοσιότητας μετά από συνέντευξη του Ζοάν Γκασπάρ στο Goal.com. Ο 19χρονος Ρονάλντο υπέγραψε στην Μπαρτσελόνα χάρη στην αυταπάρνηση του τότε αντιπροέδρου των Καταλανών, ο οποίος δεν δίστασε να μεταμφιεστεί για χάρη του.

Ο αντιπρόεδρος της Μπαρτσελόνα ντύθηκε σερβιτόρος για να υπογράψει τον Ρονάλντο

Ο διακαής πόθος των ανθρώπων της Μπαρτσελόνα το καλοκαίρι του 1996 λεγόταν Άλαν Σίρερ. Όταν η μεταγραφή του Άγγλου στράικερ ναυάγησε, οι Καταλανοί έδωσαν ό,τι είχαν και δεν είχαν για να κάνουν δικό τους τον 19χρονο Ρονάλντο, ο οποίος έπαιζε στην Αϊντχόφεν και ήταν απλά θέμα χρόνου μέχρι να βάλει το όνομά του στην παγκόσμια ελίτ του ποδοσφαίρου.

Για να αποκτήσουν το 'Φαινόμενο', οι άνθρωπος της Μπαρτσελόνα έκαναν στην κυριολεξία τα πάντα. Δεν υπάρχει πιο ενδεικτικό παράδειγμα απ' το γεγονός ότι ο αντιπρόεδρος της ομάδας μεταμφιέστηκε σε σερβιτόρο, στο πλαίσιο της προσπάθειας να αποκτηθεί ο Βραζιλιάνος.

Ο Ρονάλντο είχε πετύχει 54 γκολ σε 57 ματς στην Ολλανδία, ενώ ήταν μέλος (μόλις στα 17 του) της Βραζιλίας που σήκωσε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994, στις Η.Π.Α. Ο σερ Μπόμπι Ρόμπσον, τότε προπονητής της Μπαρτσελόνα, είχε τα μάτια του στραμμένα πάνω του προ πολλού.

"Ήταν μόλις 19, αλλά είπα στη διοίκηση ότι πρέπει να τον κάνουμε δικό μας, γιατί δεν θα αγοράζαμε μόνο έναν σπουδαίο παίκτη, αλλά κάτι πολύ σημαντικό για το μέλλον", φέρεται να έχει πει ο Ρόμπσον, σύμφωνα με το βιβλίο 'Barca: A People's Passion'. "Ήταν πολύ διαφορετικός από τους άλλους σέντερ φορ εκείνης της εποχής. Ήταν σπάνιος, είχε απίστευτη ντρίμπλα. Ντρίμπλαρε σαν τον Τζορτζ Μπεστ, σαν τον Κρις Γουόντλ".

Παρ' όλ' αυτά, αν ο Ρόμπσον είχε καταφέρει να ντύσει τον Σίρερ στα χρώματα της Μπάρτσα, οι δρόμοι του Ρονάλντο και των Καταλανών θα ήταν εντελώς διαφορετικοί. "Δεν θα πω ψέματα. Ήθελα πολύ να φέρω Άγγλους στην ομάδα. Παραλίγο να πάρουμε τον Σίρερ", πρόσθεσε ο Ρόμπσον μερικά χρόνια μετά στο Four Four Two.

"Θέλαμε έναν σέντερ φορ και ο πρόεδρος με ρώτησε αν έχω κανέναν υπόψιν. Του ζήτησα να με εμπιστευτεί σχετικά με τον Σίρερ, αλλά δυστυχώς μια εβδομάδα μετά η Μπλάκμπερν τον πούλησε στη Νιουκάστλ".

H Αϊντχόφεν που το μετάνιωσε και ο καταλύτης-'σερβιτόρος' Γκασπάρ

Former England soccer coach Bobby Robson of F.C. Barcelona takes a break from training Friday Jan. 10, 1997 in Barcelona. Robson dismmissed rumors Jan.10 that he is considering moving to English club Newcastle. In background is Brazilian and Barcelona striker Ronaldo.(AP Photo/Cesar Rangel)
Former England soccer coach Bobby Robson of F.C. Barcelona takes a break from training Friday Jan. 10, 1997 in Barcelona. Robson dismmissed rumors Jan.10 that he is considering moving to English club Newcastle. In background is Brazilian and Barcelona striker Ronaldo.(AP Photo/Cesar Rangel) ASSOCIATED PRESS

Παρότι η Μπαρτσελόνα δεν είχε κανένα (οικονομικό) πρόβλημα να αγοράσει τον Ρονάλντο, η μεταγραφή του αποδείχτηκε πολύ πιο περίπλοκη, απ' όσο θα φανταζόταν κανείς. Κι αυτό οφείλεται στην Αϊντχόφεν που ουσιαστικά άλλαξε γνώμη, παρά το deal των (σημερινών) 15 εκατομμυρίων ευρώ που είχε κάνει με την Μπαρτσελόνα για τον Βραζιλιάνο.

Όπως αποκάλυψε ο τότε αντιπρόεδρος της ομάδας, Ζοάν Γκασπάρ, στο Goal.com, "χρειάστηκε ακόμα και να μεταμφιεστώ για να αποσπάσω την υπογραφή του. Όταν η PSV κατάλαβε ότι δεν θέλει να χάσει έναν τέτοιο παίκτη, προσπάθησε να αποτρέψει τον Ρονάλντο απ' το να υπογράψει".

Ταξιδεύοντας στη Βραζιλία για να πάρει την υπογραφή του παίκτη, ο Γκασπάρ δεν είχε την παραμικρή ιδέα για την αλλαγή στάσης της Αϊντχόφεν.

"Υπήρχαν δύο φύλακες έξω από το ξενοδοχείο που βρισκόταν ο Ρονάλντο, οι οποίοι δεν άφηναν κανέναν να περάσει και να συναντήσει αυτόν ή κάποιον άλλο παίκτη. Τότε συνάντησα έναν Ισπανό σερβιτόρο, ο οποίος μου δάνεισε τα ρούχα της δουλειάς, και μου έδωσε έναν δίσκο και μια κόκα κόλα.

Μεταμφιέστηκα σε σερβιτόρο, πλησίασα πάλι τους φύλακες και τους είπα ότι ένας καλεσμένος ζήτησε αναψυκτικό. Και με άφησαν να περάσω. Χτύπησα την πόρτα, άνοιξε ο ίδιος και υπέγραψε επιτόπου το συμβόλαιο, πάνω στο κρεβάτι".

Για την ιστορία, ο Ρονάλντο έπαιξε μόνο για μία σεζόν στο Καμπ Νόου, σκοράροντας 47 γκολ σε 49 παιχνίδια.

(Φωτογραφίες: AP Images)

News 24/7

24MEDIA NETWORK