Όλα τα "άπλυτα" της εθνικής Κροατίας!

H FIFA έβαλε στο στόχαστρο την Εθνική Ελλάδας μέσω του Μανωλά όμως... άλλη είναι εκείνη που έχει δώσει ΠΟΛΛΑ δικαιώματα τα τελευταία χρόνια. Το Contra.gr θυμίζει τις αμαρτίες της Κροατίας με τα ναζιστικά σύμβολα και συνθήματα, τη σύνδεση του Λούκα Μόντριτς με τον κόσμο της διαφθοράς στο ποδόσφαιρο αλλά και το ατόπημα του Νταβόρ Σούκερ!

Players of Croatia line up for a team photo prior to the Euro 2016 round of 16 soccer match between Croatia and Portugal at the Bollaert stadium in Lens, France, Saturday, June 25, 2016. (AP Photo/Darko Vojinovic)
Players of Croatia line up for a team photo prior to the Euro 2016 round of 16 soccer match between Croatia and Portugal at the Bollaert stadium in Lens, France, Saturday, June 25, 2016. (AP Photo/Darko Vojinovic) AP PHOTO/DARKO VOJINOVIC

Η Εθνική Ελλάδας έκανε μίνι υπέρβαση στα προκριματικά αφήνοντας πίσω της τους Βόσνιους και παίρνοντας εκείνη (ως δεύτερη του ομίλου πίσω από το εκπληκτικό Βέλγιο) το εισιτήριο για τα μπαράζ και τώρα καλείται απέναντι σε μία ακόμα εκπρόσωπο της πρώην γιουγκοσλαβικής σχολής να δείξει το μέταλλό της και να προκριθεί για τρίτη συνεχόμενη φορά σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Το έργο της πάντως θα είναι αρκετά δύσκολο αφού πέρα από τις απουσίες των Μάνταλου και Δώνη λόγω τραυματισμού θα έχει τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο να παίζει -όπως όλα δείχνουν- από την αρχή αλλά προερχόμενο (άρα και επηρεασμένο) από τον τραυματισμό του κατά τη διάρκεια του Ντόρτμουντ-Μπάγερν το περασμένο Σάββατο ενώ υπέστη σοκ και με τον... Κώστα Μανωλά.

Ο στόπερ της Ρόμα θα δηλώσει "παρών" στον αγώνα ρεβάνς της ερχόμενης Κυριακής (12/11) στο "Καραϊσκάκης" όμως θα απουσιάσει από το πρώτο ματς στο Ζάγκρεμπ με το "έτσι θέλω". Και αυτό γιατί η παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία πήρε μία απόφαση που προκάλεσε τεράστιο ντόρο, τιμωρώντας τον με μία αγωνιστική αποκλεισμό (μη εφέσιμη η ποινή) για παραβίαση του Fair Play στον αγώνα με την Κύπρο στο "ΓΣΠ".

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ / ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ / ΚΥΠΡΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ / WORLD CUP / PRELIMINARY / CYPRUS - GREECE / ΜΑΝΩΛΑΣ / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ / ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ / ΚΥΠΡΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ / WORLD CUP / PRELIMINARY / CYPRUS - GREECE / ΜΑΝΩΛΑΣ / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI

Η ενέργειά του να κάνει καθυστερήσεις στο φινάλε για να πάρει κίτρινη και να "σβήσει" την τιμωρία του στον αγώνα με το Γιβραλτάρ ήταν κάτι το συνηθισμένο που βλέπουμε για... δεκαετίες στα γήπεδα όμως η FIFA εξάντλησε την αυστηρότητά της και αποφάσισε να τον πετάξει στην... εξέδρα, κάνοντας τους Έλληνες φιλάθλους να σκέφτονται πως κάποιοι προτιμούν τους Κροάτες και όχι τους παίκτες του Σκίμπε στα γήπεδα της Ρωσίας σε επτά μήνες από τώρα.

Το εντυπωσιακό πάντως είναι πως σε αντίθεση με την Ελλάδα που δεν έχει δώσει δικαιώματα για τέτοιες αυστηρές ποινές, η Κροατία έχει να επιδείξει ούκ ολίγες παραβατικές συμπεριφορές τα τελευταία χρόνια και είναι εκείνη που έχει χρειαστεί να απολογηθεί!

Πριν δύο χρόνια άλλωστε οι άνθρωποι της κροατικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας είχαν βρεθεί σε εξαιρετικά άβολη θέση από τα καμώματα των σκληροπυρηνικών οπαδών τους και έτρεχαν να συμμαζέψουν τα... ασυμμάζευτα. Αναφερόμαστε στον αγώνα Κροατία-Ιταλία για τα προκριματικά του Euro 2016, αγώνας που έγινε τον Ιούνιο του 2015 με κλειστές τις πόρτες εξαιτίας ρατσιστικών συνθημάτων που είχαν ακουστεί από μερίδα οπαδών στον αγώνα με την Νορβηγία τον Μάρτιο του ίδιου έτους.

Όλα τα "άπλυτα" της εθνικής Κροατίας!
© SKY SPORTS 5

Στο ματς με τους Ιταλούς λοιπόν που έλαβε χώρα στο "Poljud Stadium" ελάχιστοι θυμούνται το αγωνιστικό κομμάτι του ματς (τελικό σκορ 1-1 ) καθώς αυτό στιγματίστηκε από ενέργεια οπαδών να χαράξουν σύμβολο των ναζί (σβάστικα) στον αγωνιστικό χώρο, με τους εμπνευστές αυτής της κίνησης να χρησιμοποιούν χημικό συστατικό ώστε να μην μπορεί ουδείς να το σβήσει παρά την τεράστια προσπάθεια που έγινε στην ανάπαυλα.

"Ζητούμε συγγνώμη από τους τηλεθεατές, τους καλεσμένους μας από την Ιταλία και από τους παίκτες και των δύο ομάδων για το σύμβολο των ναζί στο χορτάρι του Poljud Stadium", τόνισε ο υπεύθυνος Τύπου της κροατικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Τόμισλαβ Πάτσακ, και πρόσθεσε:

"Πρόκειται για εγκληματική ενέργεια και σαμποτάζ. Το καταδικάζουμε και ζητούμε από την αστυνομία να βρει τους υπεύθυνους που έκαναν κάτι ντροπιαστικό για το ποδόσφαιρο της Κροατίας και τη χώρα".

Για εκείνη την... παλινωδία η Κροατία είδε να της αφαιρείται ένας πόντος και ταυτόχρονα να της επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ ενώ συν τοις άλλοις υποχρεώθηκε να δώσει τον ερχόμενο αγώνα με την Βουλγαρία μακριά από το Stadion Poljud του Σπλιτ που είχε εμφανιστεί ο αγκυλωτός σταυρός.

Αυτό πάντως δεν ήταν το μοναδικό "φάουλ" των Κροατών σε ό,τι έχει να κάνει με νοσταλγία για το ναζιστικό καθεστώς... Υπάρχει επίσης η περίπτωση του Γιόζιπ Σίμουνιτς που είχε τεθεί εκτός του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας για ναζιστικό σύνθημα που είχε τραγουδήσει μαζί με την εξέδρα μετά από τη νίκη της Κροατίας επί της Ισλανδίας (πλέι οφ Μουντιάλ 2014), με τον Κροάτη να τιμωρείται με 10 αγωνιστικές αποκλεισμό!

Ο ίδιος πάντως υπεραμύνθηκε της ενέργειάς του ( "δεν έκανα κάτι λάθος, υποστηρίζω την Κροατία, την πατρίδα μου. Εάν κάποιος έχει πρόβλημα με αυτό, πρόβλημά του") και λίγο αργότερα βρήκε δουλειά στο προπονητικό τιμ. Ενώ μάλιστα αρχικά ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Νταβόρ Σούκερ χαρακτήρισε "μη επιτρεπτή την κίνησή του" όταν αργότερα προσελήφθη στο πλευρό του Άντε Τσάτσιτς, ο Σούκερ προσπάθησε να τα... γυρίσει δηλώνοντας: "Στηριζόμαστε στα μυαλά της Κροατίας".

FILE - This is a Tuesday Nov. 19, 2013 file photo of  Croatia's defender Josip Simunic as he listens to the national anthem ahead of the World Cup qualifying playoff second leg soccer match against Iceland, in Zagreb, Croatia.  Simunic lost his appeal at sport's highest court on Monday May 12, 2014 against a 10-match ban for leading fans in a pro-Nazi chant after a World Cup playoff win.  Announcing the ruling, the Court of Arbitration for Sport said it unanimously rejected Simunics arguments and dismissed his appeal.  (AP Photo/Darko Bandic, File)
FILE - This is a Tuesday Nov. 19, 2013 file photo of Croatia's defender Josip Simunic as he listens to the national anthem ahead of the World Cup qualifying playoff second leg soccer match against Iceland, in Zagreb, Croatia. Simunic lost his appeal at sport's highest court on Monday May 12, 2014 against a 10-match ban for leading fans in a pro-Nazi chant after a World Cup playoff win. Announcing the ruling, the Court of Arbitration for Sport said it unanimously rejected Simunics arguments and dismissed his appeal. (AP Photo/Darko Bandic, File) ΑP IMAGES

Δεν είναι όμως η αμαρτωλή σχέση μερίδας Κροατών με κατάλοιπα της ναζιστικής Γερμανίας που έχει αφήσει βαριά σκιά στην εθνική Κροατίας αλλά και ο Λούκα Μόντριτς. Ο 32χρονος σταρ θεωρείται -και δικαιολογημένα- ως το κορυφαίο εξαγώγιμο ποδοσφαιρικό προϊόν της χώρας τα τελευταία χρόνια έχοντας διαγράψει ζηλευτή πορεία σε Τότεναμ και Ρεάλ Μαδρίτης, όμως στην πατρίδα του όχι μόνο δεν αντιμετωπίζεται ως εθνικός ήρωας αλλά για πολλούς είναι persona non grata.

Αιτία όχι κάποιο περισταστικό στο οποίο έχει πρωταγωνιστήσει εντός γηπέδου και αφορά την εθνική ομάδα της χώρας του αλλά η σχέση του με τον Ζντράβκο Μάμιτς, τον πιο μισητό πολίτη της χώρας. Δεν αναφερόμαστε σε κάποια σχέση φιλική αλλά σχέση εξάρτησης, σε τέτοιο μάλιστο βαθμό ώστε να φτάσει να αλλάξει την κατάθεσή του ενώπιον δικαστηρίου για να τον κρατήσει εκτός φυλακής.

Για όσους δεν γνωρίζουν τι εστί... Μάμιτς μέσα σε λίγες γραμμές μπορούμε να σας πούμε πως πρόκειται για έναν ποδοσφαιράνθρωπο στη βαλκανική χώρα ο οποίος μάλιστα από το 2003 μέχρι το 2016 είχε στα χέρια του τις τύχες της Ντίναμο Ζάγκρεμπ έχοντας την ιδιότητα του εκτελεστικού διευθυντή.

Κατηγορήθηκε μεταξύ άλλων για υπεξαίρεση και φοροδιαφυγή και οδηγήθηκε στο δικαστήριο όπου εκεί υπήρχε μία μεγάλη ευκαιρία για το κράτος να τον στριμώξει από τη στιγμή που είχε στα χέρια του μαρτυρία του Μόντριτς, σύμφωνα με την οποία μετά την πώλησή του από την Ντίναμο Ζάγκρεμπ στην Τότεναμ έναντι 21.000.000 ευρώ, ο Μάμιτς πρόσθεσε έναν όρο στο συμβόλαιο ότι τα μισά από αυτά τα χρήματα θα πήγαιναν στον παίκτη.

Real Madrid midfielder Luka Modric arrives to the courthouse in Osijek, eastern Croatia, Wednesday, July 5, 2017. Croatia's state attorney has questioned Modric amid accusations that he falsely testified about his financial deals with a former Dinamo Zagreb director charged with embezzlement and tax fraud. (AP Photo)
Real Madrid midfielder Luka Modric arrives to the courthouse in Osijek, eastern Croatia, Wednesday, July 5, 2017. Croatia's state attorney has questioned Modric amid accusations that he falsely testified about his financial deals with a former Dinamo Zagreb director charged with embezzlement and tax fraud. (AP Photo) ΑP IMAGES

Το ποσό όμως των 10.500.000 ευρώ δεν κατέληξε στον Μόντριτς αφού στο παρελθόν είχε υπογράψει ως νεαρός συμβόλαιο με το οποίο το 50% των κερδών του από τη μπάλα θα πήγαινε στον Μάμιτς! Ο δαιμόνιος παράγοντας "ανακάλυψε" αυτό τον όρο για να βγάλει έξτρα χρήματα από τη μεταγραφή και να μην μπουν στα ταμεία του συλλόγου και το κατάφερε, με τον Μόντριτς όμως να απογοητεύτει άπαντες αλλάζοντας τη κατάθεσή του στο δικαστήριο.

Αρνήθηκε ότι το είχε πει αυτό λέγοντας πως δεν θυμάται τίποτα με αποτέλεσμα το ισχυρό χαρτί της εισαγγελίας να "καεί" σε χρόνο dt και να "σώσει" τον Μάμιτς από τη φυλακή. Το αποτέλεσμα;

Οι οπαδοί της Ντίναμο εξοργίστηκαν από όσα είπε η φοβισμένη "μηχανή χρημάτων του Μάμιτς" (αυτό το προσωνύμιο έχουν κολλήσει εδώ και χρόνια στον Μόντριτς) και γέμισαν τους τοίχους της πόλης του Ζάγκρεμπ με συνθήματα εναντίον του ενώ ακόμα και τώρα, σχεδόν δέκα χρόνια μετά, δυσκολεύονται να φωνάξουν ρυθμικά το όνομα "Μόντριτς" παρά το γεγονος πως είναι με διαφορά ο κορυφαίος παίκτης της εθνικής ομάδας της χώρας του.

Κρατήσαμε για το τέλος τον Νταβόρ Σούκερ, με τον άλλοτε άσο της Σεβίλλης, της Ρεάλ Μαδρίτης και της Άρσεναλ, να είναι πλέον στην κορυφή της πυραμίδας όσον αφορά στη διοίκηση του ποδοσφαίρου στη χώρα του, έχοντας το ρόλο του προέδρου της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας αλλά να βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής το τελευταίο διάστημα.

Newly appointed head of Croatian Soccer Federation Davor Suker attends a presentation in Zagreb, Friday, July 6, 2012. Suker is a former Croatian international. (AP Photo/Darko Bandic)
Newly appointed head of Croatian Soccer Federation Davor Suker attends a presentation in Zagreb, Friday, July 6, 2012. Suker is a former Croatian international. (AP Photo/Darko Bandic) ΑP IMAGES

Πρώτα με την απόφαση του να αλλάξει τον τόπο διεξαγωγής του αγώνα της Κροατίας με την Ελλάδα, επιλέγοντας το Ζάγκρεμπ αντί του Όσιγιεκ (όπως είχε αρχικά υποσχεθεί), με το "Μάξιμιρ" να είναι λογικό να συγκεντρώσει περισσότερους σκληροπυρηνικούς οπαδούς για να κάνουν "δύσκολη" τη ζωή των Ελλήνων από τις εξέδρες.

Δεν είναι όμως μόνο η έδρα που "καίει" τον Σούκερ αφού σύμφωνα με τελευταία δημοσιεύματα από την πατρίδα του "ο Νταβόρ Σούκερ αμείβεται με ποσό άνω των 7.000 ευρώ μηνιαίως ενώ ο ίδιος είχε πει πως είναι αμισθί πρόεδρος της Π.Ο. της χώρας". Αυτόματα λοιπόν τίθεται ζήτημα ηθικής τάξης για μία από τις πιο εμβληματικές ποδοσφαιρικές μορφές της χώρας... Μήπως τελικά τα "στραβά και τα παράξενα" να μην έχουν έδρα την Εθνική Ελλάδας αλλά την αντίστοιχη της Κροατίας;

News 24/7

24MEDIA NETWORK