Ενας ποδοσφαιρικός αγώνας μπορεί να χαρακτηριστεί κακός, όταν οι ομάδες δεν ξέρουν πώς στο καλό να βάλουν τη μπάλα στα δίχτυα. Ένας ποδοσφαιρικός αγώνας μπορεί να χαρακτηριστεί κακός, όταν οι ομάδες που συμμετέχουν, δεν έχουν καμία πρόθεση να σεβαστούν τους κανόνες του αθλήματος και να παίξουν με ήθος και προσήλωση στο σκοπό της νίκης.

Στο Μουντιάλ του 1982 (Ισπανία), ο αγώνας της Δυτικής Γερμανίας με την Αυστρία στη φάση των ομίλων, ο αγώνας που θα καθόριζε τις ομάδες που θα προκρίνονταν από εκείνο τον όμιλο, αποτελεί μέχρι σήμερα, δυσφήμηση για το άθλημα.

GERMANY

Ήταν 25 Ιουνίου 1982 και στον όμιλο της Δυτικής Γερμανίας, συμμετείχαν οι Αλγερία, Αυστρία και Χιλή. Μια ημέρα πριν, η Χιλή είχε χάσει από την Αλγερία με 3-2. Προηγουμένως η ομάδα με τα πράσινα και τα λευκά, είχε κάνει το θαύμα, νικώντας την πανίσχυρη Δυτική Γερμανία με 2-1. Η κατάσταση είχε διαμορφωθεί ως εξής: Η Δυτική Γερμανία είχε χάσει από την Αλγερία στην πρεμιέρα - σε ένα αποτέλεσμα που είχε προκαλέσει παγκόσμιες αναταράξεις- ενώ στη συνέχεια είχε χάσει από την Αυστρία με 0-2.

Στην τελευταία αγωνιστική του ομίλου και με το αποτέλεσμα της Αλγερίας (νίκη 3-2 επί της Χιλής) να είναι γνωστό, η Δυτική Γερμανία περνούσε με ένα αποτέλεσμα: Νίκη με 1 ή 2 γκολ διαφορά επί της Αυστρίας. Επίσης, με το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, μέσω της τριπλής ισοβαθμίας και της διαφοράς τερμάτων ανάμεσα στις τρεις ομάδες, περνούσε η Αυστρία και η Αλγερία έμενε εκτός.

ADVERTISING

Οι Δυτικογερμανοί μπήκαν αγριεμένοι στο γήπεδο, παίζοντας μονότερμα τους Αυστριακούς, σκοράροντας εύκολα στο 11ο λεπτό. Στη συνέχεια, η Νασιοναλμάνσαφτ έκανε συντήρηση δυνάμεων. ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ Η ΑΥΣΤΡΙΑ.

Inline Image

Η συνέχεια περιλάμβανε πάσες, μόνο πάσες, μπροστά -πίσω- προς τον τερματοφύλακα και πάλι από την αρχή. Οι μόνοι παίκτες που επιχείρησαν να παίξουν πραγματικά, ήταν ο Βάλτερ Σκάτσνερ από την Αυστρία και ο Βολφγκανγκ Ντρέμλερ από τη Γερμανία. Ήταν οι μόνοι που αποκόμισαν από το 11ο λεπτό εκείνου του παιχνιδιού και μετά, κάποια στατιστικά όπως κλεψίματα, σουτ, ασίστ. Όχι πολλά. από ένα σε κάθε περίπτωση.

Ακολούθησε κατακραυγή. Οπαδοί της Αλγερίας που βρίσκονταν στις εξέδρες, πετούσαν χαρτονομίσματα προς τον αγωνιστικό χορό, γιουχάροντας ασταμάτητα τις δυο ομάδες. Ο αγώνας βαφτίστηκε ευθύς αμέσως ως 'η ντροπή της Χιχόν' και 'το σκάνδαλο της Χιχόν', ενώ δεν έλειψαν και οι παρομοιώσεις του αγώνα με γεγονότα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όπως το Άνσλους, την προσάρτηση δηλαδή, της Αυστρίας στη Ναζιστική Γερμανία τον Μάρτιο του 1938.

Ακόμα και μια γενναία μερίδα Δυτικογερμανών οπαδών είχε αποδοκιμάσει σκληρά τους παίκτες της εθνικής, καίγοντας τη σημαία της χώρας και πετώντας αυγά στους παίκτες. Η Αλγερινή ομοσπονδία ποδοσφαίρου διαμαρτυρήθηκε, καταλογίζοντας ευθύνες στον διαιτητή Μπομπ Βαλεντάιν για την απόφαση του να μην ζητήσει διακοπή του αγώνα, με την FIFA ύστερα από 3ώρη σύσκεψη, να αποφασίζει πως ορθώς είχε πράξει.

Inline Image

Οι δυο ομάδες μέσω των επίσημων οργάνων τους αρνήθηκαν οποιαδήποτε κατηγορία περί 'συνωμοσίας', ενώ ο προπονητής της Δυτικής Γερμανίας συντήρησε ακόμα πιο εμφατικά την παρωδία, τονίζοντας πως οι καλύτεροι του παίκτες, όπως ο Ρουμενίγκε και ο Στίλκε, ήταν ντεφορμέ. Με το πέρας της διοργάνωσης, ο προπονητής Γιούπ Ντέργουόλ είχε ομολογήσει κυνικά την αλήθεια: "Θέλαμε να περάσουμε στον επόμενο γύρο, όχι να παίξουμε ποδόσφαιρο."

Το επιμύθιο

Αυτή η παρωδία ποδοσφαιρικού αγώνα αποτέλεσε βαρύ στίγμα για τη FIFA, η οποία από το EURO 1984 καθιέρωσε την ταυτόχρονη διεξαγωγή των αγώνων της εκάστοτε τελικής αγωνιστικής ομίλων. Στη Χιχόν, ακόμα σκούπιζαν δολάρια από τους δρόμους...

(ο αγώνας Δυτικης Γερμανίας-Αυστρίας κυκλοφορεί στο YouTube στην πλήρη διάρκεια του. Αν αντέχετε...)

WEST

Φωτογραφίες: AP/Uncredited