Αν το Μουντιάλ της Ρωσίας είχε 48 ομάδες, θα ήταν η Ελλάδα μία εξ αυτών;

Πώς θα ήταν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 πριν η Γαλλία αναρριχηθεί στην κορυφή, αν είχε ήδη υλοποιηθεί το σχέδιο επέκτασης με τις 48 ομάδες;

France's Kylian Mbappe, right, and teammate Olivier Giroud celebrates after the final match between France and Croatia at the 2018 soccer World Cup in the Luzhniki Stadium in Moscow, Russia, Sunday, July 15, 2018. (AP Photo/Natacha Pisarenko)
France's Kylian Mbappe, right, and teammate Olivier Giroud celebrates after the final match between France and Croatia at the 2018 soccer World Cup in the Luzhniki Stadium in Moscow, Russia, Sunday, July 15, 2018. (AP Photo/Natacha Pisarenko) AP PHOTO/NATACHA PISARENKO

Μονίμως η FIFA επιζητά 'τα καλά και συμφέροντα', με την αύξηση των ομάδων του Παγκοσμίου Κυπέλλου από 32 σε 48 να μην είναι κάτι περισσότερο από την εκπλήρωση της επιδίωξης αυτής, αφού αφενός οι Ομοσπονδίες θα ικανοποιηθούν αφετέρου η εμπορική αξία του παραγόμενου προϊόντος θα πολλαπλασιαστεί.

Βέβαια ο Τζιάνι Ινφαντίνο αιφνιδίασε μιλώντας σε αθλητική διάσκεψη που φιλοξενήθηκε στο Ντουμπάι. Διότι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η 'παγκοσμιοποίηση' του Μουντιάλ να συμβεί 4 χρόνια πριν από το προγραμματισμένο.

Η FIFA είχε ψηφίσει τη μεταβολή της μορφής της ανώτατης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης από το 2026. Τότε που 60 παιχνίδια θα φιλοξενηθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες και από 20 σε Καναδά - Μεξικό. Αν ωστόσο όμορες χώρες του Κατάρ (Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) είναι σε θέση ν' αναλάβουν τη διεξαγωγή κάποιων από τους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022, ο Ινφαντίνο δεν αποκλείει τίποτα.

" Γιατί να μην προσπαθήσουμε τέσσερα χρόνια νωρίτερα;", αναρωτήθηκε δια μικροφώνου ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας στο ποδοσφαιρικό φόρουμ που συμμετείχε, εξηγώντας πως " αν μπορέσουμε να κάνουμε τον κόσμο ευτυχισμένο, θα πρέπει να το δοκιμάσουμε".

Πολλά τα 'αν' και τα 'εφόσον' του Ινφαντίνο. Εμείς προσθέσαμε σ' αυτά άλλο ένα. Το 'αν το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας είχε 48 ομάδες, ποιες επιπλέον θα ήταν εκεί'.

Σύμφωνα με το σχέδιο της επέκτασης για το 'τριεθνές' τουρνουά του 2026, ο καταμερισμός θα έχει ως εξής:

Ασία - 8 θέσεις

Αφρική - 9 θέσεις

Βόρεια/Κεντρική Αμερική - 6 θέσεις

Νότια Αμερική - 6 θέσεις

Ωκεανία - 1 θέση

Ευρώπη - 16 θέσεις

Μίνι τουρνουά 6 ομάδων: 2 θέσεις

Λαμβάνοντας υπ' όψιν τι συνέβη στα προκριματικά κάθε ζώνης, σχηματίσαμε το χάρτη ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Ρωσία με 48 ομάδες.

Πιθανότατα το σύστημα διεξαγωγής των προκριματικών θα ήταν διαφορετικό, όπως και η σύνθεση κάθε ομίλου. Έως ότου ωστόσο 'μονταριστεί' η νέα μορφή τους και τα νέα γκρουπ δυναμικότητας, κρατήσαμε ό,τι ισχύει. Καταλήγοντας ότι θα είχαν προκριθεί από:

Την Ασία:

Ιράν, Νότια Κορέα, Συρία, Ουζμπεκιστάν, Ιαπωνία, Σαουδική Αραβία, Αυστραλία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Την Αφρική:

Τυνησία, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Νιγηρία, Μαρόκο, Ακτή Ελεφαντοσού, Σενεγάλη, Μπουρκίνα Φάσο, Αίγυπτος, Ουγκάντα

Τη Βόρεια/Κεντρική Αμερική:

Μεξικό, Κόστα Ρίκα, Παναμάς, Ονδούρα, ΗΠΑ, Τρίνινταντ

Τη Νότια Αμερική:

Βραζιλία, Ουρουγουάη, Αργεντινή, Κολομβία, Περού, Χιλή

Την Ωκεανία:

Νέα Ζηλανδία

Την Ευρώπη:

Ρωσία (οικοδέσποινα), Γαλλία, Σουηδία, Πορτογαλία, Ελβετία, Γερμανία, Βόρεια Ιρλανδία, Σερβία, Πολωνία, Δανία, Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία, Βέλγιο, Ισλανδία, Κροατία

*με έντονο χρώμα οι ομάδες που δεν πήραν μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας.

Στη διαδικασία των μπαράζ για τις δύο τελευταίες θέσεις θα συμμετείχαν βάσει βαθμολογίας-ισοβαθμιών-κατάταξης: Κίνα (Ασία), Γουατεμάλα (Β.Αμερική), Ζάμπια (Αφρική), Παραγουάη (Ν.Αμερική) και Παπούα-Νέα Γουινέα (Ωκεανία) και μία ομάδα από την Ευρώπη, η οποία θα λάμβανε το χρίσμα διοργάνωσης το τουρνουά των μονών αγώνων. Η Ελλάδα μόνο σε αυτήν την περίπτωση θα είχε την ευκαιρία μιας δεύτερης ευκαιρίας, αφού ήταν από τις χειρότερες δεύτερες των ομίλων.

Ούτως ή άλλως, βάσει εξαγγελιών, για το 2030 προετοιμαζόμαστε εδώ!

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Natacha Pisarenko

News 24/7

24MEDIA NETWORK