Η απόλυτη σύγκριση: Βασική Vs Αναπληρωματική ενδεκάδα της FIFA

"Βάλαμε" τις δύο ενδεκάδες στο γήπεδο και βγάλαμε το νικητή. Με τους αναπληρωματικούς "αγωνίστηκαν" και οι παίκτες της Ατλέτικο Μαδρίτης που περιέργως λείπουν από τις επιλογές της FIFA.

Η απόλυτη σύγκριση: Βασική Vs Αναπληρωματική ενδεκάδα της FIFA

Σύμφωνα με τη FIFA, η καλύτερη ενδεκάδα της χρονιάς που πέρασε, όπως ανακοινώθηκε στις 12 Ιανουαρίου στη Ζυρίχη στην τελετή για την απονομή της Χρυσής μπάλας, ήταν η αυτή της παραπάνω φώτο:

Αντιστοίχως, η καλύτερη αναπληρωματική ενδεκάδα ήταν η παρακάτω:

Η απόλυτη σύγκριση: Βασική Vs Αναπληρωματική ενδεκάδα της FIFA

Ενώ, καλύτερος προπονητής, ανακηρύχθηκε ο Γιόαχιμ Λεβ της εθνικής Γερμανίας που κατέκτησε το περσινό Μουντιάλ.

Με μια πρόχειρη ματιά στις δύο ενδεκάδες, προκύπτουν δύο εύλογα ερωτήματα: πρώτον, πώς γίνεται η Ατλέτικο Μαδρίτης, φιναλίστ του Champions League και πρωταθλήτρια Ισπανίας, σπάζοντας το "κατεστημένο" της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ Μαδρίτης να έχει μόλις έναν παίκτη -τον Κουρτουά- στις δύο καλύτερες ενδεκάδες της FIFA; Δεύτερον, αν βάζαμε τις παραπάνω δύο ενδεκάδες να παίξουν αντίπαλες -με προπονητή για την αναπληρωματική τον Ντιέγκο Σιμεόνε- θα κέρδιζε όντως η πρώτη;

Η απουσία της Ατλέτικο Μαδρίτης

Όσον αφορά την σχεδόν παντελή απουσία εκπροσώπων της Ατλέτικο Μαδρίτης από τις δύο καλύτερες ενδεκάδες της FIFA, λογικά "πλήρωσαν" το γεγονός πως οι περισσότεροι από αυτούς είτε δεν αγωνίστηκαν είτε δεν πέτυχαν κάτι σπουδαίο οι ομάδες τους στο πρόσφατο Μουντιάλ. Διαφορετικά, οι "ροχιμπλάνκος" δικαιούνταν να έχουν παίκτες σε όλες τις γραμμές του γηπέδου.

Ο Κουρτουά δικαίως μπήκε στην αναπληρωματική ενδεκάδα, αφού τα στάνταρ απόδοσης του Νόιερ, έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες που έχει κανείς από έναν τερματοφύλακα.

Όσον αφορά την άμυνα, οι πρωταθλητές Ισπανίας έχουν τρεις παίκτες που άνετα θα μπορούσαν να βρεθούν σε μία από τις δύο παραπάνω ενδεκάδες. Ο Βραζιλιάνος Μιράντα όπως και ο Φελίπε Λουίς, οι οποίοι ήταν υποψήφιοι και για τη θέση του καλύτερου αμυντικού της Primera Division, αλλά και ο Ντιέγκο Γοδίν, ο οποίος πέρα από τα αμυντικά του καθήκοντα έδωσε λύσεις σκοράροντας σε σημαντικά παιχνίδια, όπως το τελευταίο ματς του πρωταθλήματος στη Βαρκελώνη, που χάρη σε δικό του γκολ οι Μαδριλένοι πήραν το τελικό 1-1 και αναδείχθηκαν πρωταθλητές, αλλά και το γκολ με το οποίο άνοιξε το σκορ στον τελικό του Champions League.

Η απόλυτη σύγκριση: Βασική Vs Αναπληρωματική ενδεκάδα της FIFA

Στο κέντρο, μία θέση θα μπορούσε να πάει στον Κόκε, ο οποίος πέρυσι μοίρασε 14 ασίστ, δεύτερη καλύτερη επίδοση στο πρωτάθλημα, ενώ αποτέλεσε αναπόσπαστο μέλος της εκπληκτικής πορείας της Ατλέτικο.

Όσον αφορά την επίθεση, ο Ντιέγκο Κόστα πέτυχε 36 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις την περασμένη σεζόν, όπου τα 8 από αυτά ήταν στο Champions League.

Βασική 11άδα Vs αναπληρωματικής

Έστω, ότι σε ένα γήπεδο η βασική 11αδα της FIFA αντιμετώπιζε τους αναπληρωματικούς ένδεκα, διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας για το αν οι βασικοί έντεκα θα ήταν οι τελικοί νικητές. Πάμε να συγκρίνουμε τις δύο ομάδες:

Τερματοφύλακας

Θα ήταν άδικο για οποιονδήποτε τερματοφύλακα να συγκριθεί με τον Νόιερ, ο οποίος κάθε χρόνο γίνεται καλύτερος και εκτελεί πλέον και χρέη λίμπερο. Οπότε, όσο καλός και να ταν ο Κουρτουά σε όλη τη διάρκεια της σεζόν, δεν μπορεί να συγκριθεί με τον μεγάλο Γερμανό.

Άμυνα

Μετά την απόδοση την Βραζιλίας στο Μουντιάλ και τα δέκα γκολ που δέχθηκε συνολικά σε ημιτελικό και μικρό τελικό από Γερμανία και Ολλανδία, αντίστοιχα, είναι τουλάχιστον προκλητικό δύο παίκτες της όπως ο Νταβίντ Λουίς και ο Τιάγκο Σίλβα να βρίσκονται στην καλύτερη ενδεκάδα.

Εξαιρουμένου του Αλάμπα, ούτε η άμυνα της αναπληρωματικής ενδεκάδας της FIFA, μπορεί να αποτελέσει φόβητρο για τους αντίπαλους επιθετικούς, ωστόσο μοιάζει λίγο πιο σταθερή, ειδικά αν στη θέση του Μαρσέλο προσθέταμε κάποιον από τους αμυντικούς της Ατλέτικο που προαναφέραμε. Στην προσπάθεια μας να επιλέξουμε καλύτερη άμυνα, θα επιλέγαμε εκείνη των "αναπληρωματικών".

Κέντρο

Ο Ινιέστα παρασύρθηκε από την γενικότερη μέτρια εικόνα της Μπαρτσελόνα και την κάκιστη της εθνικής Ισπανίας στο Μουντιάλ, παρόλα αυτά οι Κρος και Ντι Μαρία έκαναν σπουδαίες χρονιές με τις ομάδες και με τις εθνικές τους, με τις οποίες αγωνίστηκαν και στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Η απόλυτη σύγκριση: Βασική Vs Αναπληρωματική ενδεκάδα της FIFA

Το κέντρο των "αναπληρωματικών" είναι εξίσου δυνατό. Ο Αλόνσο αποτελεί ίσως το πιο σταθερό και διαρκώς βελτιωμένο αμυντικό χαφ στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια από την εποχή του στην Ρεάλ Σοσιεδάδ και τη Λίβερπουλ μέχρι την Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπάγερν. Ο Γιάγια Τουρέ πέρυσι με την Σίτι έκανε "όργια", αφού σκόραρε 21 φορές και έβγαλε 9 ασίστ σε Αγγλία και Ευρώπη. Όσον αφορά τον Μόντριτς, η μεταγραφή του από την Τότεναμ στη Ρεάλ Μαδρίτης τα λέει όλα. Ίσως και στο κέντρο οι αναπληρωματικοί να υπερτερούν για λίγο των βασικών.

Επίθεση

Μπορεί ο Σουάρεζ να πήρε πέρυσι τη Λίβερπουλ από το χέρι και να την έφτασε ένα βήμα από την κατάκτηση του πρωταθλήματος, ο Ιμπραχίμοβιτς να σκοράρει με τη φανέλα της Παρί με όλους τους πιθανούς τρόπους και ο Νεϊμάρ να προσαρμόστηκε κατευθείαν στην Μπαρτσελόνα, ωστόσο Μέσι και Ρονάλντο αποτέλεσαν τους βασικούς διεκδικητές της "Χρυσής Μπάλας" για μια ακόμη χρονιά, ενώ ο Ρόμπεν μάγεψε στο Μουντιάλ. Επομένως, θα ήταν αδύνατο να βρεθεί καλύτερη επιθετική τριπλέτα από αυτή που επέλεξε η FIFA ως βασική.

Η απόλυτη σύγκριση: Βασική Vs Αναπληρωματική ενδεκάδα της FIFA

Συνοψίζοντας, η καλύτερη ενδεκάδα σύμφωνα με τη FIFA υπερτερεί σε τέρμα και επίθεση, ενώ η αναπληρωματική σε άμυνα και κέντρο. Μια αναμέτρηση των ομάδων και μάλιστα με την προσθήκη των παικτών της Ατλέτικο Μαδρίτης που προαναφέραμε στους αναπληρωματικούς πιο πολύ προς την ισοπαλία κλείνει, παρά την άνετη επικράτηση της βασικής.

Διαβάστε ακόμη

Κώστας Κεφαλογιάννης: Το Champions League δυσκολότερο του Μουντιάλ

Έτσι ψήφισαν για τη "Χρυσή Μπάλα" (PHOTO)

Καταγγέλλει νοθεία ο Αρντά Τουράν

Για περισσότερη κουβέντα γύρω από τις δύο 11άδες

News 24/7

24MEDIA NETWORK