Η αρχηγός που αποκλείστηκε από την ομάδα της επειδή διάλεξε τον Salvini

Η ιστορία του αποκλεισμού της αρχηγού Concetta Astarita από την Afro-Napoli έρχεται να προστεθεί στη μεγάλη συζήτηση γύρω από το αθλητικό 'no politica'.

Η αρχηγός που αποκλείστηκε από την ομάδα της επειδή διάλεξε τον Salvini

H ανεξέλεγκτα ανοδική τάση της ακροδεξιάς παγκοσμίως είναι ένα φαινόμενο που δεν μπορεί να αφήσει καμία κοινωνική παράμετρο εκτός της εξίσωσης. Ζούμε στις μέρες που ολοένα και περισσότεροι σπουδαίοι Βραζιλιάνοι ποδοσφαιριστές μας πληγώνουν υποστηρίζοντας ανοιχτά τον ακροδεξιό Μπολσονάρο, τον φασίστα των 50 εκατομμυρίων ψήφων, το προφίλ του οποίου συνέθεσε ο Κωνσταντίνος Αμπατζής για το Oneman.

Παράλληλα, το ευρωπαϊκό κύμα της ακροδεξιάς παραμένει απειλητικά υψωμένο και ταρακουνάει με ευκολία ολόκληρες αθλητικές δομές. Τις τελευταίες μέρες, η Ιταλία συζητάει για τον αποκλεισμό της 27χρονης Concetta Astarita από τη διοίκηση της Afro-Napoli, της ομάδας στην οποία είναι αρχηγός, εξαιτίας του προσεταιρισμού της στην πολιτική συμμαχία του ακροδεξιού Matteo Salvini ενόψει των επικείμενων εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η Afro-Napoli παίζει στη Serie C, την τρίτη τη τάξει ιταλική κατηγορία, είναι μια ομάδα βασισμένη στο κράμα από μετανάστριες και Ιταλίδες παίκτριες και σύμφωνα με την ανακοίνωση της ομάδας μετά τον αποκλεισμό της Astarita, "η Afro-Napoli φτιάχτηκε με σκοπό την ενσωμάτωση και την ένταξη των μεταναστών. Με σκοπό να δώσει φωνή στον πολυπολιτισμική Ιταλία και να σιγήσει το ρατσισμό".

Ο Salvini είναι ο άνθρωπος που πλέον κάνει αγώνα για να κλείσει και τα αεροδρόμια (μετά τα λιμάνια) ώστε να εμποδίζεται η άφιξη των προσφύγων στη χώρα του. Ο πρόεδρος της Afro-Napoli δήλωσε πως δεν έχει καμία δεύτερη σκέψη για την απόφασή του.

"Δεν μπορούμε να ανεχθούμε ότι η αρχηγός μας είναι στο πλευρό του Salvini. Είναι ο άνθρωπος που έκλεισε τα λιμάνια για να μη φτάσουν οι πρόσφυγες. Ο Salvini είναι εχθρός της ένταξης των προσφύγων στην ιταλική κοινωνία, και αυτή η ένταξη είναι μία από τις βασικές αρχές της ομάδας μας. Εμείς δεν έχουμε να εξηγήσουμε κάτι άλλο. Εκείνη πρέπει να εξηγήσει την απόφασή της".

Η αρχηγός που αποκλείστηκε από την ομάδα της επειδή διάλεξε τον Salvini

(η 'Titty' Astarita με το περιβραχιόνιο)

Από την πλευρά της, η Astarita η οποία έχει την πλήρη στήριξη από τις συμπαίκτριές της που αρνήθηκαν να παίξουν χωρίς την αρχηγό τους στο πιο πρόσφατο ματς της ομάδας, υπερασπίζεται την απόφασή της. "Είμαι ένας άνθρωπος που πιστεύει πολύ βαθιά στην ενσωμάτωση και την ένταξη των προσφύγων. Δεν περίμενα ποτέ αυτήν την αντίδραση από την ομάδα. Παίζω ποδόσφαιρο από τα 12 και έχω κάνει πολλές θυσίες για να φτάσω ως εδώ".

Σε ανακοίνωσή τους, οι συμπαίκτριες της Astarita δήλωσαν ότι δεν θα κατέβουν στα ματς της ομάδας ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον αποκλεισμό της αρχηγού τους για πολιτικούς λόγους. "Μην ξεχνάμε ότι ο αθλητισμός δεν πρέπει να κομματικοποιείται. Πρέπει να παραμένει απολιτικός".

Ο Salvini από τη μεριά του, ξεσπάθωσε στο άκουσμα της είδησης και έγραψε στο Twitter ότι οι μόνοι ρατσιστές είναι οι αριστεροί και ότι πρέπει η πολιτική να μένει έξω από τα γήπεδα. Με αυτή τη λογική, θα έπρεπε να ξηλώσουμε όλα τα γήπεδα της γης και να τα μεταφέρουμε με ιπτάμενους γερανούς σε άλλο πλανήτη. Αυτό που λέει ο Salvini είναι απλά και ριζικά λάθος.

Η Astarita έχει λάβει εκατοντάδες μηνύματα στήριξης από όλη την Ιταλία και διαχωρίζει δημόσια τη θέση της από (κάποιες από) τις φασιστικές αποφάσεις του Salvini.

"Δεν συμφωνώ με το κλείσιμο των λιμανιών και δεν μου αρέσουν καθόλου οι ακραίοι τρόποι που υιοθετεί για να αποκρούσει τις μεταναστευτικές ροές", δήλωσε στον Guardian

Το περιστατικό με πρωταγωνίστρια την ίδια έχει ανοίξει για τα καλά τη συζήτηση στην Ιταλία για το δικαίωμα να λέει κανείς ανοιχτά τη γνώμη του αλλά και το δικαίωμα να υπερασπίζεται τις αντιφασιστικές του αρχές.

Η Corriere della Sera έγραψε τον περασμένο Μάρτιο για έναν υπάλληλο παγωτατζίδικου που απολύθηκε επειδή αρνήθηκε να σερβίρει τον Salvini, αλλά και για ένα μπαρ στη Βεντιμίλια που μποϊκόταραν οι ντόπιοι επειδή έδωσε φαγητό σε πρόσφυγες που περνούσαν από εκεί, στο δρόμο τους για τη Γαλλία.

Είναι απορίας άξιο πως η Astarita επέλεξε να συνταχθεί με τον Salvini όταν ακόμη και σήμερα δηλώνει πως "όταν μπαίνουμε στον αγωνιστικό χώρο, είμαστε όλοι ίδιοι. Δεν υπάρχουν ιδέες, θρησκείες, χρώματα".

Άραγε λοιπόν, είμαστε διαφορετικοί μακριά από το γήπεδο; Εκεί χρειάζεται μάλλον μια διευκρίνιση.

News 24/7

24MEDIA NETWORK