Ο Κιθ Θέρμαν παίζει φλάουτο, διαλογίζεται και κερδίζει ζώνες

Έμεινε για 22 μήνες εκτός ρινγκ, λόγω τραυματισμών. Εξαιτίας αυτών, υποχρεώθηκε να παραδώσει τη ζώνη του στην κατηγορία welterweight. Μόλις έγιανε, τη διεκδίκηση. Και την ξαναπήρε. Ο Κιθ Θέρμαν δεδομένα δεν είναι ο πυγμάχος που 'χεις συνηθίσει.

Ο Κιθ Θέρμαν παίζει φλάουτο, διαλογίζεται και κερδίζει ζώνες

H κατηγορία welterweight (ημιμεσαίων βαρών, έως 66.7 κιλά) της World Boxing Association -η πιο παλιά και πια μια από τις τέσσερις κορυφαίες διοργανώσεις επαγγελματικών αγώνων πυγμαχίας- είχε έναν αυτοκράτορα: τον Φλόιντ Μέιγουεδερ. Ο Μέιγουεδερ είχε έναν διάδοχο: τον Keith Thurman (Kιθ Θέρμαν), γνωστό και ως “The One” -για τον προφανή λόγο.

Είχε 'καθαρίσει' όλους τους ανταγωνιστές του και δεν έχασε ματς, έως ότου υποχρεώθηκε να παραδώσει τη ζώνη του, λόγω τραυματισμών. Υπήρξε ο παγκόσμιος πρωταθλητής όλων των διοργανώσεων και ο μόνιμως στην WBA από το 2015.

Xρονικά, ήταν εφικτό να δούμε αγώνα του “Money” με τον Θέρμαν, με τον τελευταίο να είχε σχολιάσει στο παρελθόν πως “ έχω την αίσθηση πως με απέφευγε σκοπίμως”.

Έπειτα από 693 ημέρες μακριά από το ρινγκ και μια έκπληξη που του 'χε ετοιμάσει ο αντίπαλος του, Josesito Lopez στα μέσα της διαδικασίας που εκτυλίχθηκε τα ξημερώματα στο Μπρούκλιν, ο Θέρμαν κατάφερε να νικήσει με απόφαση των διαιτητών και να πάρει πίσω αυτά που ήταν δικά του.

Keith Thurman poses for photographs after a welterweight championship boxing match against Josesito Lopez on Saturday, Jan. 26, 2019, in New York. (AP Photo/Frank Franklin II)
Keith Thurman poses for photographs after a welterweight championship boxing match against Josesito Lopez on Saturday, Jan. 26, 2019, in New York. (AP Photo/Frank Franklin II) AP

Ο Θέρμαν υπήρξε ο πυγμάχος που δεν είχε χάσει έναν από τους 28 αγώνες που 'χε δώσει στην καριέρα του. Είναι και αυτός που με την πρώτη επιταγή που πήρε από αγώνα που μεταδόθηκε στο ΗΒΟ, αγόρασε Prius (το 2012).

Αν τον ρωτήσεις θα σου πει πως είναι και φιλόσοφος. Καθημερινώς και αδιαλείπτως διαλογίζεται και κάνει γιόγκα (ως προς αυτά βοήθησε και η σύζυγος του, την οποία γνώρισε σε ταξίδι του στο Τόκιο, όπου είχε μπαρ η οικογένεια της -με καταγωγή από το Νεπάλ), ενώ στα χόμπι του ανήκουν το πιάνο, η κιθάρα και το φλάουτο. “ Με επιστρέφει στην παιδική μου ηλικία, όταν όλα ήταν πιο εύκολα, πιο απλά. Τότε που αντλούσα χαρά και ευτυχία από απλά πράγματα, χωρίς να με ενδιαφέρει τι θα πουν για τις επιδόσεις μου”.

Προφανώς και δεν είναι ο μποξέρ που 'χεις συνηθίσει. “ Όλοι είναι διαφορετικοί με τον τρόπο τους” είχε πει το Μάρτη του 2017, πριν καταλήξει στο ότι “ί σως εγώ να είμαι λίγο πιο διαφορετικός, με έναν λίγο πιο διαφορετικό τρόπο”. Σε ό,τι αφορά τα στερεότυπα που υπάρχουν στο χώρο του, καλύπτει ένα: δεν τελείωσε το σχολείο. “ Εγκατέλειψα στα 16, γιατί ήθελα να κάνω προπονήσεις και το πρωί, αλλά και το απόγευμα”.

'Χάθηκε' όταν 'έχασε' τον μέντορα του "τον μόνο που πίστευε σε εμένα"

Ο προπονητής του έως το 2009 ήταν ο Βen Getty (Μπεν Γκέτι), ο οποίος είχε δουλέψει στο παρελθόν με τον Sugar Ray Leonard. Ο Γκέτι ήταν ο επιστάτης στο δημοτικό σχολείο του Θέρμαν. Τον ανέλαβε όταν ήταν 7 χρόνων, έως το θάνατο τα 20, όταν στα 63 πέθανε.

Ακολούθησε μια περίοδος που όπως λέει ο πρωταγωνιστής μας “ ήμουν χαμένος. Ήταν ο μέντορας μου, ο άνθρωπος που μου έλεγε από τα 14 -τότε που ουδείς άλλος πίστευε σε εμένα- πως θα γίνω πρωταθλητής”.

Για να ξαναβρεί την ηρεμία στη ψυχή του και το δρόμο του προς την κορυφή, άρχισε να μελετά τις θρησκείες. Όλες “ γιατί πάντα θαύμαζα τους σοφούς ανθρώπους. Η αγαπημένη μου ιστορία είναι η θρησκευτική”, είχε εξηγήσει. Του είπαν “μα ζεις ρίχνοντας γροθιές”. Απάντησε “ πιστεύω στο πνεύμα του Θεού”.

Πιστεύω στο πνεύμα του ανθρώπου. Όταν γεμίσεις τον εαυτό σου με αγάπη, τότε έχεις αγάπη να δώσεις στον υπόλοιπο κόσμο. Αυτή είναι η φιλοσοφία μου.

Παρεμπιπτόντως, πέρα από αγάπη μοίραζε και νοκ άουτ. Είχε 22 στους πρώτους 28 αγώνες του.

Η λατρεία που 'χει στη μελέτη των πάντων είναι αυτή που τον κάνει και εξαιρετικό μαθητή του παιχνιδιού” εξήγησε ο μετέπειτα προπονητής του και βοηθός του Γκέτι, Dan Birmigngham.

Ο αγώνας του με τον αήττητο τότε, Danny Garcia (33-0, 19 νοκ άουτ) για την ζώνη της WBC του έδωσε 2.000.000 δολάρια. Ήταν Μάρτης του 2017. Τους τρεις τελευταίους γύρους τους παρακολούθησαν 5.1 εκατομμύρια τηλεθεατές. Ο μέσος όρος ήταν τα 3.74 εκατομμύρια. Ήταν η πρώτη φορά μετά το 1998, που ένα παιχνίδι στην primetime της Κυριακής έπιανε τέτοια νούμερα. Ο Θέρμαν νίκησε με split decision.

Το 2016 είχε ένα πισωγύρισμα.

Όταν έβγαλε το πρώτο εκατομμύριο απέκτησε και συλλογή με αυτοκίνητα. Ένα ήταν μια 2016 Ford Mustang Shelby GT350, που διαλύθηκε πριν τη συνηθίσει και έγινε ο λόγος να αναβληθεί για μήνες το παιχνίδι του με τον Shawn Porter. Τραυματίστηκε στον αυχένα και την πλάτη. Έκτοτε οδηγεί μόνο το Prius.

Στον αγώνα με τον Πόρτερ, κράτησε τη ζώνη του στην WBA (και έφτασε το 27-0). Το ματς χαρακτηρίστηκε ως “ο αγώνας της χρονιάς”, με αυτόν να βρίσκει στόχο στις 235 από τις 539 γροθιές που εξαπέλυσε (44%) και το τηλεοπτικό κοινό να φτάνει τα 3.1 εκατομμύρια, κατά μ.ο.

Μετά τον Γκαρσία είχε να αντιμετωπίσει τον Lamont Peterson. Δεν αντιμετώπισε κανέναν, για την επόμενη διετία. Άρχισε με ένα τραύμα στο δεξί αγκώνα. Του είχαν πει θα χρειαστεί επέμβαση και έξι μήνες αποθεραπεία. Χρειάστηκε 12 και όταν επέστρεψε στο γυμναστήριο, προέκυψε τραυματισμός στο χέρι, κατά τη διάρκεια προπόνησης.

Δεν είχε πλάκα. Πέρασα κατάθλιψη και ό,τι άλλο αφορά αυτήν τη φύση. Δεν ήξερα πότε θα επιστρέψω, μου απαγορευόταν το sparring, αλλά τώρα είμαι και πάλι εδώ και θέλω πίσω τη ζώνη μου.

Τον περασμένο Νοέμβριο ανακοινώθηκε πως θα αντιμετωπίσει τον Josesito Lopez, στο comeback. “ Έχει περάσει καιρός από την τελευταία μου παρουσία σε ρινγκ. Αυτό που θα κάνω είναι να αποδείξω ότι αποδείκνυα πάντα: πως είμαι ο καλύτερος. Υπήρξα το πρόβλημα. Είμαι η αλήθεια”. Ήταν το 7-0 σε νοκ άουτ αγώνων, στους οποίους υπερασπιζόταν τον τίτλο του. Εναντίον του Λόπεζ χρειάστηκε 12 γύρους.

Δεν είχα εκτιμήσει καλά πόσο μακριά χέρια έχει. Ούτε την αποφασιστικότητα που έδειξε στο να με 'βγάλει' νοκ άουτ” είπε όταν όλα είχαν τελειώσει. Δες τι εννοούσε. Εστίασε στο πρόσωπο του διαιτητή.

Μετά πήρε τα μέτρα του και κυρίως τις αποστάσεις του και έκανε τη δουλίτσα του. Θυμόταν διαρκώς αυτό που του έμαθε ο Μέιγουεδερ. “ Τον ακολούθησα στο συμβόλαιο των έξι αγώνων που έκανε με το Showtime. Από αυτήν την εμπειρία, από το να είμαι ένας απλός θεατής, κατάλαβα ότι αν θες να είσαι ο πρωταθλητής του κόσμου, πρέπει να 'πάρεις' 7 γύρους από τους 12. Και για αυτό χρειάζεται σκληρή δουλειά, αποφασιστικότητα και μεγάλη θέληση”.

Μετά προκάλεσε τον Mannu Pacquiao που έκανε πάρτι, όσο έλειπε ο Θέρμαν. Ο οκτώ φορές πρωταθλητής νίκησε το προηγούμενο Σάββατο τον Έιντριαν Μπρόνερ, που έκανε ντεμπούτο στο PBC (Premier Boxing). “ Θέλω να τον αντιμετωπίσω στο Μπρούκλιν, ίσως στο Λας Βέγκας. Βασικά, θα τον αντιμετωπίσω όπου θέλει. Ακόμα και στις Φιλιππίνες”.

Έως τότε, αν θες μπορείς να δεις τον 12ο γύρο ολόκληρο. Δεν θα σου πάρει ώρα. Τρία λεπτάκια.

Photos: Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK