Ο Τζερβόντα Ντέιβις είναι μηχανή που μοιράζει νοκ άουτ

Ο Τζερβόντα Ντέιβις έχει δώσει 21 αγώνες. Νίκησε και στους 21. Τις 20 ο αντίπαλος έφυγε σηκωτός. Στο τραπέζι του promoter του υπάρχουν προτάσεις που μπορούν να του δώσουν 80.000.000 δολάρια. Ο promoter του είναι ο Φλόιντ Μέιγουεδερ. Ώρα να γνωρίσουμε τον 24χρονο.

Ο Τζερβόντα Ντέιβις είναι μηχανή που μοιράζει νοκ άουτ

O Gervonta Davis (Tζερβόντα Ντέιβις) είναι Αμερικανός. Από τη Βαλτιμόρη. Είναι 24 χρόνων και αγωνίζεται στην κατηγορία super featherweight (57-59 κιλά). Έχει δώσει 21 αγώνες για τη World Boxing Association. Ο 'Tank' -όπως είναι το παρατσούκλι του- έχει φύγει νικητής και από τις 21. Στις 20 ο αντίπαλος του έφυγε σηκωτός, καθώς ο Ντέιβις τον έβγαλε νοκ άουτ.

Η τελευταία τέτοια περίπτωση ήταν αυτή του περασμένου Σαββάτου, όταν αντιμετώπισε τον Hugo Ruiz για τη ζώνη της WBA και.. έληξε το ματσάκι στον πρώτο γύρο.

Ο δεύτερος καλύτερος πυγμάχος στην κατηγορία του-σε λίστα με ενεργούς μποξέρ-, πίσω από τον Miguel Berchelt (σε 36 αγώνες, έχει 35 νίκες, εκ των οποίων η 31 ήταν με νοκ άουτ), είναι ο προστατευόμενος του Floyd Mayweather. Για την ακρίβεια, είναι πελάτης του, με τον Mayweather να είναι αυτός που κανονίζει τους αγώνες του 24χρονου.

Πρώτα ήταν μέλος του Upton Boxing Center, του γυμναστηρίου της Βαλτιμόρης που 'τρέχει' η πολιτεία, μέσα στο οποίο η βία είναι ελεγχόμενη και ο στόχος να απομακρύνει τα παιδιά από τους δρόμους και τα ναρκωτικά. Από όσα συμβαίνουν δηλαδή, για χρόνια έξω έξω από τους τέσσερις τοίχους. Καθημερινά γυμνάζονται εκεί 55 πυγμάχοι, οι περισσότεροι μαθητές.

'Απόφοιτος' της σχολής υπήρξε ο Ronald Gibbs, ο οποίος δολοφονήθηκε -με μαχαίρι- έξω από το σπίτι του, τον Μάιο του 2011. Ένα χρόνο νωρίτερα είχε φτάσει έως τα ημιτελικά του εθνικού πρωταθλήματος και ονειρευόταν τον εαυτό του σε Ολυμπιακούς αγώνες. Ήταν 17 χρόνων και υπερασπίστηκε την αδελφή του, στον τσακωμό που στοίχισε τη ζωή του.

Μαθητής του Upton Boxing Center ήταν και ο Angelo Ward, ο οποίος δολοφονήθηκε -με σφαίρα- έξω από το σπίτι του, το Δεκέμβρη του 2012. Ήταν μέλος συμμορίας που λεγόταν “D-Block” και πουλούσε ναρκωτικά, όχι τόσο μακριά από το γυμναστήριο. Ένας εκ των κολλητών του Ward, ήταν ο James Berry III, ταλαντούχος μποξέρ που κατηγορήθηκε το 2008 για έξι δολοφονίες. Αθωώθηκε για τις δυο, προφυλακίστηκε -χωρίς εγγύηση– για τις άλλες τρεις.

Ο Τζερβόντα Ντέιβις είναι μηχανή που μοιράζει νοκ άουτ


Ο κόουτς Κάλβιν Φορντ με τον Μέιγουεδερ

Γενικά, οι πυγμάχοι της Βαλτιμόρης δεν είχαν κάποια τεράστια τύχη. Ή την έβλεπαν να τους προδίδει, στην καλύτερη στιγμή. Ο Ντέιβις διδάχθηκε από αυτές τις ιστορίες και προσπάθησε να αποφύγει τα χειρότερα.

Τον βοήθησε ο γυμναστής του, Calvin Ford. O Φορντ ασχολείται με παιδιά, από το 1996. Έχει ιδία γνώση για τις προκλήσεις της περιοχής. Είχε περάσει 10 χρόνια στη φυλακή, ως ένοχος εκβιασμών -ως υψηλόβαθμο μέλος συμμορίας που διακινούσε ναρκωτικά. Πέρασε τα επόμενα 20 σε εκπαίδευση και προπονήσεις, προσπαθώντας να αποφύγει τυχόν επιστροφή.

Ο Κάλβιν 'έχασε' το γιο του, 'έχασε' φίλους του από τη βία στους δρόμους " αλλά είμαι ακόμα εδώ. Στη ζωή βρίσκεις πολλά εμπόδια μπροστά σου. Θέλω να βοηθήσω ώστε τα νέα παιδιά να μπορούν να τα ξεπεράσουν και να υλοποιήσουν τους στόχους τους". Είναι ο "Cutty" του σίριαλ "The Wire" που θα βρεις στο ΗΒΟ.

Ακόμα και αν πείσεις ένα από τα παιδιά πως αξίζει να προσπαθήσει να φτιάξει τη ζωή του, ο δρόμος είναι πάντα εκεί και το περιμένει. Όταν κάποιο δεν εμφανίζεται, το πιθανότερο είναι πως τον 'έχασα' από το δρόμο.

Στα 7 ο Ντέιβις πήγε σε ορφανοτροφείο. Ήταν τότε που οι -ναρκομανείς- γονείς του, συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν. Όταν ο θείος του τον έπιασε να τσακώνεται στο δρόμο, τον έστειλε στο Upton “και τότε τα πάντα άλλαξαν”. Άρχισε να διαγωνίζεται σε τουρνουά που διεξάγονταν σε όλη τη χώρα “και αναγνώρισα πως έχω μια ευκαιρία”. Έγινε και τοπικός ήρωας, έχοντας ως ερασιτέχνης για ρεκόρ το 206-15, με κύριο χαρακτηριστικό τη δύναμη της γροθιάς του.

Για την ιστορία, παράτησε το σχολείο στην εφηβεία, αλλά όταν ενηλικιώθηκε έδωσε τις εξετάσεις που του έδωσαν το απολυτήριο λυκείου.

Στα 20 μετρούσε ήδη ένα 10-0, με 9 νοκ άουτ και ετοιμαζόταν για τον επόμενο αγώνα, όταν o Freddie Gray δολοφονήθηκε από την αστυνομία και στην πόλη ξέσπασε ο κακός χαμός με διαδηλώσεις (Black Lives Matter) και επεισόδια. Ουδείς κάτοικος μπορούσε να περπατήσει με άνεση στους δρόμους, νιώθοντας ασφαλής. Εκτός του Gervonta, ο οποίος ενώ τα είχε καταφέρει, δεν είχε εγκαταλείψει την περιοχή. Ήταν η αλλαγή που ήθελαν όλοι για τη ζωή τους. Και τον σέβονταν.

“Έχω δει πολλούς φίλους μου να δολοφονούνται. Αυτό δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο για την πόλη μου” είχε πει στο For The Win, το 2015.

Εκεί, στην πόλη του θέλει να αγωνιστεί φέτος (για πρώτη φορά, μετά το 2013) και το 'χει ζητήσει από τον άνθρωπο του. Ναι, τον Μέιγουεδερ. Ο τελευταίος θα τον στείλει πρώτα στην Ιαπωνία, να συναντήσει τον kickboxer Tenshin Nasukawa -θύμα νοκ άουτ του Μέιγουεδερ, τρεις φορές, με τελευταία πέρυσι όταν ο Αμερικανός σταρ πήρε για τον αγώνα 10 εκατ. δολ.

O Nτέιβις δεν θα πάρει τόσα, θα εξασφαλίσει βέβαια το κάτι τις του. Θα φροντίσει ο promoter για αυτό, ο οποίος έχει πει ήδη ότι " έχω περίπου 80 εκατομμύρια δολάρια στο τραπέζι, από προτάσεις για αγώνες". Και ξέρεις ότι για τον Μέιγουεδερ το δολάριο δεν είναι θέμα.

Photo: Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK