Ο Τάιγκερ Γουντς δεν έπαψε να ονειρεύεται όπως ένα 3χρονο αγόρι

Η απόλυτη επιστροφή του απόλυτου σταρ του παγκόσμιου γκολφ! Αν και 43 πλέον, ο Τάιγκερ Γουντς κατέκτησε το US Masters για πρώτη φορά από το 2005 και άφησε πίσω 11 χρόνια σοβαρών τραυματισμών, την αλλαγή στιλ και τις 4 επεμβάσεις στη μέση. Κυρίως κέρδισε την εσωτερική πάλη με τον εαυτό του και έγινε ξανά 3 ετών!

Tiger Woods reacts as he wins the Masters golf tournament Sunday, April 14, 2019, in Augusta, Ga. (AP Photo/David J. Phillip)
Tiger Woods reacts as he wins the Masters golf tournament Sunday, April 14, 2019, in Augusta, Ga. (AP Photo/David J. Phillip) AP PHOTO/DAVID J. PHILLIP

Πριν από 22 χρόνια ο Τάιγκερ Γουντς χανόταν στην αγκαλιά του πατέρα του Ερλ. Σ' αυτόν που γυρνούσε πάντα. Ήταν 21 ετών και είχε μόλις κατακτήσει τον πρώτο τίτλο του στο US Masters ως ο νεαρότερος γκόλφερ όλων των εποχών.

Την Κυριακή, στα 43 του πλέον, ο δημοφιλέστερος γκολφέρ της ιστορίας (και ο πρώτος αθλητής του δισεκατομμυριούχου) έσπευδε με βήμα γοργό ν' αγκαλιάσει τον γιο του τον 10χρονο γιο του Τσάρλι (και τ' άλλα μέλη της οικογένειάς του) με αφορμή το θρίαμβό του στην 83η έκδοση ενός εκ των κορυφαίων τεσσάρων major championships κάθε χρονιάς.

Είχε νικήσει για πέμπτη φορά στο ίδιο τουρνουά, πρώτη μετά το 2005, λαμβάνοντας ως προίκα το (υπέροχο) πράσινο σακάκι, και γινόταν ο δεύτερος που το κατακτούσε σε τρεις διαφορετικές 10ετίες. Η προσωπική αποφυλάκισή του. Μόνο ο (79χρονος σήμερα) Τζακ Νίκλας, η 'χρυσή αρκούδα' του παγκόσμιου γκολφ, είχε πετύχει κάτι ανάλογο, με 6 τρόπαια στο Augusta National Golf Club - οι δυο τους είχαν τεθεί αντιμέτωποι σε 22 διαφορετικές περιπτώσεις.

Έκανα ακριβώς το ίδιο πράγμα που έκανα με τον πατέρα μου και τώρα εγώ είμαι ο μπαμπάς με τον γιο μου να επαναλαμβάνει το ίδιο. Είναι εκπληκτικό το πώς η ζωή εξελίσσεται, αλλάζει. Με τα παιδιά μου εδώ κλείνει ένας κύκλος

Προηγουμένως η 'τίγρης' από την Καλιφόρνια είχε φροντίσει να εκμεταλλευτεί το κομβικό λάθος του Ιταλού Φραντσέσκο Μολινάρι στη 12η τρύπα και μετά τη 15η να μην αισθανθεί πίεση.

Με περίσσια αυτοπεποίθηση έβγαλε αυτό το χτύπημα στη 16η...

...και λίγο αργότερα πανηγύρισε με μια κραυγή και υψωμένες τις γροθιές του όταν έστειλε το μπαλάκι στο... στόχο.

Η επάνοδός του στα τρόπαια για πρώτη φορά σε περίοδο 11 χρόνων είχε γεννήσει μια ανεξέλεγκτη έκρηξη συναισθημάτων. Τα αδιάκοπα χειροκροτήματα και η ανατριχιαστική αποθέωση από το κοινό αναμείχθηκαν με τη λύτρωση που πλημμύριζε τον Τάιγκερ Γουντς, ο οποίος δεν ήταν δυνατόν να ξεχάσει πως πριν από 2 χρόνια πάλευε να σταθεί όρθιος και όχι στο γήπεδο του γκολφ.

" Με το ζόρι περπατούσα, δεν μπορούσα να καθίσω, δεν μπορούσα να ξαπλώσω, σχεδόν δεν μπορούσα να κάνω τίποτα. Είναι απλώς εξωπραγματικό. Σημαίνει τόσα πολλά για μένα όλο αυτό. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ", έχει ομολογήσει.

Τον Απρίλιο του 2017 ο Αμερικάνος γκόλφερ είχε ενημερώσει ότι υποβλήθηκε σε μια νέα επέμβαση στη μέση. Η διαδικασία έλαβε χώρα σε ειδική κλινική του Τέξας (Texas Back Institute) από τον δόκτορα Ρίτσαρντ Γκάιερ. Ήταν το τέταρτο χειρουργείο από το 2014, καθώς μετά το πρώτο ακολούθησαν δύο επαναληπτικά στη δύση του 2015.

Εισήχθη εκ νέου, διότι η έκταση ενός δίσκου χαμηλά είχε μειωθεί τόσο πολύ μετά τις προηγούμενες τρεις επεμβάσεις που του προκαλούσε ισχιαλγία και έντονο πόνο σε πλάτη και πόδια. Ο κατεστραμμένος αυτός δίσκος αφαιρέθηκε, με συνέπεια η πίεση στο νεύρο να εξαλειφθεί και ο ίδιος ν' ανακουφιστεί. Επιτέλους.

Tiger Woods wears his green jacket holding the winning trophy after the final round for the Masters golf tournament Sunday, April 14, 2019, in Augusta, Ga. (AP Photo/Matt Slocum)
Tiger Woods wears his green jacket holding the winning trophy after the final round for the Masters golf tournament Sunday, April 14, 2019, in Augusta, Ga. (AP Photo/Matt Slocum) AP PHOTO/MATT SLOCUM

AP Photo/Matt Slocum

Στόχος του, όπως έλεγε, ήταν " να έχω μια φυσιολογική ζωή". Που θα ήταν αφιερωμένη, ως επί το πλείστον, στη (δεύτερη) οικογένειά του, αφού πλέον είναι ζευγάρι με την Έρικα Χέρμαν. Απαντούσε καταφατικά όταν τον ρωτούσαν αν το τέλος της καριέρας του έχει έρθει. Πλέον -και μετά τα όσα έχει πετύχει τους τελευταίους μήνες- δηλώνει " τυχερός και ευλογημένος που είχα την ευκαιρία να το κάνω".

Από το 2008 ο Τάιγκερ Γουντς γνωρίζει πως " το σώμα δεν είναι το ίδιο". Τα σοβαρά προβλήματα στα γόνατα και στον αχίλλειο τένοντα τον είχαν υποχρεώσει ν' αλλάξει στιλ. Είχε ήδη υποβληθεί σε καθαρισμούς και όφειλε να βρει νέες μεθόδους για να μην επιβαρύνει τα σημεία. Ο τρόπος όμως που γυρνούσε έκτοτε το κορμί του προκάλεσε ζημιά στη μέση του. Οι μύες του κορμού του δεν ήταν το ίδιο ισχυροί για ν' αντέξουν τις πιέσεις και η οσφυαλγία έγινε... συντροφιά του.

Τουλάχιστον " εξακολουθώ να έχω καλά χέρια και αυτό βοηθάει". Όπως είπε μετά την ιστορικών διαστάσεων, σχεδόν θρυλική και παραμυθένια, νίκη του.Είναι το μοναδικό σημείο στο ταλαιπωρημένο κορμί του βετεράνου γκόλφερ που δεν αντιμετώπισε φθορές κατά τη διάρκεια μιας πορείας.

Ο Τάιγκερ Γουντς δεν έπαψε να ονειρεύεται όπως ένα 3χρονο αγόρι

espn.com

Μια πορεία της οποίας -όσο κι αν μοιάζει παράδοξο- τα πρώτα βήματα κατεγράφησαν σε ηλικία 2 ετών. Σ' ένα τηλεοπτικό πλατό. Ο Γουντς, όπως ο πατέρας του είχε αναφέρει, έμαθε να κρατάει μπαστούνι πριν καν περπατήσει!

Στα τέλη των 90s ήταν πια ο κορυφαίος όλων κι ας μην είχε συμπληρώσει το 25ο έτος της ζωής του. Ήταν το Νο1 του παγκόσμιου γκολφ, πρωτιά που διατήρησε για 281 συνεχόμενες εβδομάδες και συνολικά 683. Το λες και εντυπωσιακό. Μάλιστα ως τα τέλη 2008 είχε κατακτήσει 14 τουρνουά majors.

Παρόλα αυτά τα προβλήματα τραυματισμών δεν του επέτρεψαν να έχει την ίδια διάρκεια στην απόδοσή του. Σε συνδυασμό δε με τα προσωπικά ζητήματα που αναδύθηκαν στην επιφάνεια ξαφνικά (εθισμός στο σεξ, εξωσυζυγικές σχέσεις, διαζύγιο) η πτώση του, αγωνιστική και φήμης, ήταν ραγδαία. Αφού κατρακύλησε εκτός των 500ων πρώτων, κατέληξε να είναι το Νο1193 της παγκόσμιας κατάταξης!

Η 'αποκαθήλωσή' του υπήρξε σχεδόν 'ατιμωτική'. Αυτός που είχε συντρίψει τα στερεότυπα της καταγωγής και του χρώματος σ' ένα 'κλειστό' σπορ έξυνε τον πάτο του πηγαδιού δίχως να βλέπει φως κάθε φορά που σήκωνε το κεφάλι προς τα πάνω.

Tiger Woods smiles as he walks off the seventh tee during the final round for the Masters golf tournament, Sunday, April 14, 2019, in Augusta, Ga. (AP Photo/David J. Phillip)
Tiger Woods smiles as he walks off the seventh tee during the final round for the Masters golf tournament, Sunday, April 14, 2019, in Augusta, Ga. (AP Photo/David J. Phillip) AP PHOTO/DAVID J. PHILLIP

AP Photo/David J. Phillip

Όταν περί τους 2 μήνες μετά την τελευταία επέμβαση, Μάιος του 2017 ήταν, ο Γουντς συνελήφθη για απρόσεχτη οδήγηση (είχε αποκοιμηθεί στο τιμόνι) έχοντας καταναλώσει -όπως έδειξε η τοξικολογική εξέταση- πέντε διαφορετικά είδη καταπραϋντικών φαρμάκων, τα οποία υποστήριξε ότι του είχαν δοθεί με συνταγή γιατρού, έκανε... αναστροφή στη ζωή του. Αφού βέβαια πλήρωσε πρόστιμο, του επεβλήθη 20ωρη κοινωνική εργασία και δέχθηκε να παρακολουθήσει σεμινάρια ασφαλούς οδήγησης χωρίς την επήρεια ουσιών.

Δεν περίμενα ότι το μείγμα φαρμάκων θα με επηρέαζε τόσο έντονα. Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη από όλη μου την καρδιά για την οικογένεια, τους φίλους και τους οπαδούς μου. Περιμένω περισσότερο από τον εαυτό μου. Θα κάνω τα πάντα για να διασφαλίσω ότι αυτό δεν θα συμβεί ποτέ ξανά

Το turning point είχε φτάσει. Άμεσα ενεργοποιήθηκαν οι άμυνές του, δούλεψε με τον εαυτό του, αναγεννήθηκε.

Τον Αύγουστο του ίδιου έτους μπήκε στο γήπεδο και δοκίμασε τα πρώτα χτυπήματα με το μπαστούνι του γκολφ και το 2018 συμμετείχε στον πρώτο αγώνα του. Έως ότου έφτασε στην Αουγκούστα. Και νίκησε.

Λίγα λεπτά μετά το θρίαμβό του η Nike προέβαλε το σποτ. Το οποίο είχε προφανέστατα έτοιμο για το ενδεχόμενο επικράτησης του 43χρονου γκόλφερ.

Ο Τάιγκερ Γουντς είχε ζωντανέψει ξανά το τρελό όνειρο ενός 3χρονου αγοριού!

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/David J. Phillip

News 24/7

24MEDIA NETWORK