Ο Νικ Κύργιος λέει ότι ήταν σούπερ επαγγελματίας, αλλά πονάει

Για πρώτη φορά σε έξι χρόνια, ο Νικ Κύργιος αποχώρησε από τον πρώτο γύρο του Australian Open. Τον πρόδωσε το σώμα του, με τους επικριτές του να τονίζουν πως πληρώνει το ότι δεν προπονείται. Εκείνος επιμένει πως ήταν σούπερ επαγγελματίας "την τελευταία εβδομάδα".

Ο Νικ Κύργιος λέει ότι ήταν σούπερ επαγγελματίας, αλλά πονάει

O Nικ Κύργιος είχε δηλώσει ενθουσιασμένος που θα έπαιζε μπροστά στους Αυστραλούς. Και έτοιμος. Είχε ενημερώσει και ότι είχε περάσει φανταστικά το καλοκαίρι, με την οικογένεια του στο σπίτι του, στην Κανμπέρα " έπειτα από την τρελή σειρά με τα ταξίδια που είχα κάνει, για δουλειά". Είχε βγει σε διακοπές από τον Οκτώβρη.

Αυτό που έγινε ήταν να χάσει από τον Μίλος Ράονιτς, στον πρώτο γύρο του ταμπλό του Australian Open. Παρεμπιπτόντως, ο Καναδός μέτρησε 30 άσους. Αυτή η ήττα θα ρίξει τον 23χρονο τουλάχιστον στο Νο67 του κόσμου, μόλις ολοκληρωθεί το πρώτο Grand Slam της χρονιάς. Πέρυσι ήταν στο Νο17. Αυτή είναι η έκτη χρονιά του στο ATP Tour. Είναι η πρώτη φορά που δεν περνά στο β' γύρο του Australian Open.

Australia's Nick Kyrgios gestures as he walks across the court during his first round match against Canada's Milos Raonic at the Australian Open tennis championships in Melbourne, Australia, Tuesday, Jan. 15, 2019. (AP Photo/Aaron Favila)
Australia's Nick Kyrgios gestures as he walks across the court during his first round match against Canada's Milos Raonic at the Australian Open tennis championships in Melbourne, Australia, Tuesday, Jan. 15, 2019. (AP Photo/Aaron Favila) AP

Το news.com.au έγραψε πως βάσει των όσων παρουσίασε " το σώμα του δεν είναι σώμα επαγγελματία τενίστα. Για αυτό και διαλύεται, ανά τακτά χρονικά διαστήματα". Μετά σημείωσε και πως " ο Νικ δεν είναι επαγγελματίας τενίστας. Έχει το ταλέντο, αλλά το σώμα του δεν έχει ακολουθήσει. Υπάρχει και η ανησυχητική επανάληψη συμπεριφορών και τραυματισμών".

Πρέπει να φτιάξει το σώμα του, αν θέλει να επιτύχει

Ο Τοντ Γούντμπριτζ, Αυστραλός θρύλος του σπορ δήλωσε ότι " είχε καιρό να αγωνιστεί και ήταν λογικό να μην μπορεί να παίξει καλά. Οφείλει να μάθει πώς να γράφει το κοντέρ περισσότερα παιχνίδια, ώστε να δίνει το καλύτερο που 'χει στα major. Αν βέβαια, δείτε το σώμα του και το συγκρίνεται με τον Σάσα Ζβέρεφ (21 χρόνων, Νο4), θα αντιληφθείτε πως χρειάζεται δουλειά. Κυρίως στα πόδια. Ο τρόπος που στέκεται είναι προβληματικός, τα γόνατα του είναι προβληματικά, όπως και ο τρόπος που σκύβει. Αν δεν αλλάξει κάτι, σύντομα θα 'χει προβλήματα στους αγκώνες και τους ώμους. Πρέπει να φτιάξει το σώμα του, αν θέλει να επιτύχει".

Σημείωση: σε όλη του την καριέρα δεν είχε ποτέ full time προπονητή, γιατί όπως έχει πει “δεν είναι κάτι που πιστεύω πως χρειάζομαι”. Η αλήθεια είναι πως δεν του αρέσει να του λένε τι να κάνει. Τώρα τελευταία, έχει αρχίσει να σκέφτεται ότι θα ήταν χρήσιμος ένας προπονητής.

Η δήλωση που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο ήταν το “δεν μου αρέσει τόσο πολύ το τένις”, όταν αμφισβητήθηκε η δέσμευση του. Το τένις ήταν πάντα τόσο εύκολο για εκείνον, λόγω ταλέντου που ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει ως ' κατάρα'. Στα θετικά, όταν ανακάλυψε πως μπορεί να βοηθά ανθρώπους που έχουν ανάγκη, ένιωσε ότι βρήκε τη χαρά του. Και δημιούργησε ένα ίδρυμα με πολύπλευρη προσφορά.

Ο Τζον ΜακΕνρό, ο οποίος έκανε ένα... πέρασμα ως προπονητής του Κύργιου, πρόσθεσε ότι είναι χρήσιμο να αρχίσει να προπονείται δυνατά και να συνεχίσει να το κάνει, για μεγάλο χρονικό διάστημα. " Κάτι που δεν ήταν σε θέση να κάνει, με τους τραυματισμούς. Βέβαια η ερώτηση είναι δεν προπονείται λόγω των τραυματισμών ή το σώμα του διαλύεται γιατί δεν κάνει σωστή δουλειά;".

Εδώ να προσθέσουμε και τη δήλωση του -επίσης πρώην- προπονητή του 23χρονου, Τζον Ιγκλ σύμφωνα με την οποία “ θα ήταν πάντα μέσα στο ΤΟΡ20, αν έκανε τουλάχιστον 15 λεπτά προπόνηση την ημέρα”. Αντ' αυτής παίζει μπάσκετ, Call of Duty και Pokémon GO. Λατρεύει το μπάσκετ, παρακολουθεί φανατικά του Σέλτικς και αγαπά τον Κάιρι Ίρβινγκ. " Ο τρόπος που κινείται σε όλες τις κατευθύνσεις, θυμίζει τενίστα", είπε σε πρόσφατη συνέντευξη του.

Σε αγώνες μπάσκετ ήταν που τραυμάτισε το γοφό, τον ώμο, το γόνατο, τον αστράγαλο, τη μέση και τον αγκώνα. Προτιμά να παίζει στη θέση "2" και να σουτάρει. "Βασικά, μου αρέσει να παίζω και άμυνα. Η άμυνα είναι ίσως το πιο διασκεδαστικό κομμάτι του μπάσκετ".

Ο τύπος που 'χει βγάλει 6.000.000 δολ. από το τένις και έχει πληρώσει 100.000 δολάρια σε πρόστιμα έχει αξιολογηθεί ως “ ο πιο διασκεδαστικός τενίστας στον κόσμο”. Όχι όμως, και ο πιο εύκολος, πολλώ δε αν σκεφτείς πως έχει εγκαταλείψει τουλάχιστον 8 επαγγελματικά τουρνουά -γιατί είχε εκνευριστεί ή γιατί ένιωσε ότι δεν θέλει να παίξει άλλο.

Ο Κύργιος επέμεινε πως ήταν καθ' όλα επαγγελματίας την τελευταία εβδομάδα και έκανε ό,τι του είπαν. Ό,τι έπρεπε να κάνει. "Πονάω στο γόνατο εδώ και καιρό. Πριν το τουρνουά έκανα τα πάντα. Καλό 'ζέσταμα'. Ήμουν σούπερ επαγγελματίας. Δεν ξέρω γιατί λένε πως δεν κάνω κάτι".

Australia's Nick Kyrgios receives treatment from a trainer during his first round match against Canada's Milos Raonic at the Australian Open tennis championships in Melbourne, Australia, Tuesday, Jan. 15, 2019. (AP Photo/Aaron Favila)
Australia's Nick Kyrgios receives treatment from a trainer during his first round match against Canada's Milos Raonic at the Australian Open tennis championships in Melbourne, Australia, Tuesday, Jan. 15, 2019. (AP Photo/Aaron Favila) AP

Κατά τη διάρκεια του αγώνα με τον Ράονιτς, πήρε τη βοήθεια του γιατρού αρκετές φορές. Τη μια γύρισε στο ψυχοθεραπευτή του (αποκάλυψε πως ζήτησε βοήθεια τον περασμένο Νοέμβριο) και είπε " πονάω και μόνο που περπατάω. Είναι σαν να 'χει παραιτηθεί το γόνατο μου. Πήρα 4 χάπια και η κατάσταση είναι χειρότερη. Είναι τραγική".

I'm trying my nuts off και όταν το κάνω αυτό, πονάει το γόνατο. Δεν μπορώ ούτε να κάνω σερβίς

Ο ΜακΕνρό δεν ένιωσε και εξήγησε πως όσο αρνείται να σοβαρευτεί και να κάνει όλη τη δουλειά που χρειάζεται για τη φυσική κατάσταση και την ενδυνάμωση " θα 'χει προβλήματα". Διευκρίνισε ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον δυο χρόνια σωστής δουλειάς, για να δει αποτελέσματα. " Αλλά δεν πρόκειται να ακούσει κανέναν. Τον αγαπούν όλοι οι παίκτες και οι προπονητές, αλλά εκείνος λέει 'δεν σας ακούω'. Και αυτό πάντα θα είναι το πρόβλημα του".

Μια φορά, τα ξημερώματα ο Κύργιος αναγνώρισε την ανωτερότητα του Ράονιτς, εξηγώντας πως " το πρόβλημα μου δεν έπαιξε κάποιο ρόλο. Ο Μίλος ήταν πολύ καλύτερος". Oμολόγησε και ότι " στην κατάσταση που είμαι, θα με νικούσε το 75% εξ όσων είναι εδώ". Όταν του είπαν τι λένε διάφοροι συναθλητές του για αυτόν, δεν 'τσίμπησε'. Μηδέ όταν τον προκάλεσαν να πάρει μέρος σε διαμάχη με βετεράνους τενίστες που είπαν πως θα έπρεπε να ντρέπεται. Αρκέστηκε στα βασικά, πριν γράψει στο Twitter " δεν έχουν ιδέα και είναι αστείο τύποι σαν και αυτούς να 'χουν άποψη για εμάς". Κάτι που για Κύργιος ήταν light.

Ο εγκέφαλος των αγοριών αναπτύσσεται πλήρως στα 25

Παιδοψυχολόγος μίλησε σε ραδιοφωνικό σταθμό της Αυστραλίας και συνέστησε να σταματήσει κάπου εδώ η αρνητική κριτική στον Κύργιο. “ Ως κοινωνία γινόμαστε όλο και λιγότερο ανεκτικοί και όλο πιο βιαστικοί στο να κρίνουμεείπε ο Μάικλ Καρ-Γκρεγκ, πριν συνεχίσει με το “θα ήθελα πολύ να ξέρω τι κάνατε εσείς στα 23. Ο νεαρός αυτός άνδρας έβγαλε πολύ νέος 6.2 εκατ. δολ. Ο εγκέφαλος δεν αναπτύσσεται πλήρως στα αγόρια, πριν τα 25. Δεν λέω να αγνοείτε τις κακές συμπεριφορές. Λέω ότι θα ήταν χρήσιμο να αντιμετωπίσετε αυτά που κάνει υπό αναπτυξιακή προοπτική”.

Σε άλλα νέα, η Μαρία Σάκκαρη προκρίθηκε στις '32' του Australian Open, μετά τη νίκη της επί της 'οικοδέσποινας' Άστρα Σάρμα (No232 στον κόσμο), έπειτα από ματς που διήρκεσε 67 λεπτά. Επόμενη αντίπαλος είναι η 22χρονη Άσλεϊ Μπάρτι, επίσης από την Αυστραλία, η οποία βρίσκεται στο Νο15 της παγκόσμιας κατάταξης.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς χρειάστηκε μια ώρα και 42 λεπτά για να νικήσει τον 32χρονο Σέρβο, Νο200 στον κόσμο Βίκτορ Τρόιτσκι και να βρεθεί στον 3ο γύρο. Εκεί θα αντιμετωπίσει τον 26χρονο Γεωργιανό, Νο20 στην παγκόσμια κατάταξη, Νικολόζ Μπασιλασβίλι.

Photos: Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK