Τα 8 μυστικά του Στέφανου Τσιτσιπά

'Αποκρυπτογραφώντας' τον Στέφανο Τσιτσιπά προτού αντιμετωπίσει τον Ναδάλ στον ημιτελικό του Αυστραλιανού Όπεν. Ο Γιάννης Κυφωνίδης φιλοξενείται στο Contra.gr και 'αναλύει' το DNA ενός παιδιού που γνώριζε ότι θα πετύχει.

Greece's Stefanos Tsitsipas prepares to serve to Spain's Roberto Bautista Agut during their quarterfinal match at the Australian Open tennis championships in Melbourne, Australia, Tuesday, Jan. 22, 2019. (AP Photo/Aaron Favila)
Greece's Stefanos Tsitsipas prepares to serve to Spain's Roberto Bautista Agut during their quarterfinal match at the Australian Open tennis championships in Melbourne, Australia, Tuesday, Jan. 22, 2019. (AP Photo/Aaron Favila) AP PHOTO/AARON FAVILA

Ξέρω. Έχεις παίξει και 'συ ρακέτες σε κάποια παραλία. Η απόσταση βέβαια μιας αμμουδερής ακτής από τα κορτ του τένις, ακόμη κι αν πρόκειται για τη χωμάτινη επιφάνεια του Ρολάν Γκαρός με φόντο τον Πύργο του Άιφελ, είναι όση η Γη (που την πατούμε) από τη Σελήνη.

Οπότε είναι σοφό, σε ό,τι έχει να κάνει με τον Στέφανο Τσιτσιπά και την πορεία της καριέρας του έως τα ημιτελικά του Αυστραλιανού Όπεν, να δώσουμε το λόγο σ' έναν άνθρωπο που και το άθλημα γνωρίζει και τον 20χρονο που έχει εξελιχθεί στο πρόσωπο της ημέρας έχει συναναστραφεί πολλάκις.

Ο Γιάννης Κυφωνίδης είναι ο άνθρωπός μας. Chief editor στην Cosmote TV και υπεύθυνος της εκπομπής 'Topspin' (της μοναδικής εκπομπής για το τένις που φιλοξενεί πλούσια αγωνιστική επικαιρότητα και θεματολογία) έλαβε το κάλεσμά μας και ανταποκρίθηκε με χαρά στην προσπάθεια 'αποκωδικοποίησης' της πορείας του Έλληνα τενίστα, πριν από τη μεγάλη μάχη του με τον Ράφα Ναδάλ. Για μια θέση στον τελικό του πρώτου τουρνουά grand slam του 2019.

Ο ρόλος της οικογένειας

Προέρχεται από μια οικογένεια με 'τενιστική' παιδεία. Η μητέρα του, η Γιούλα Σαλνικόβα, ήταν μέλος της εθνικής της ΕΣΣΔ και ο πατέρας του, Απόστολος, ήταν γυμναστής - προπονητής τένις. Επέλεξε μάλιστα να πάρει άδεια επ' αόριστον από τη μόνιμη εργασία του προκειμένου να είναι σε κάθε βήμα του Στέφανου. 'Θυσίασε' πολλά για να εξασφαλίσει στον μικρό ότι θα έχει όλα όσα απαιτούνταν για να εξελιχθεί - κυρίως τα ταξίδια στο εξωτερικό. Δεν τον άφησε ποτέ και φρόντισε να τον πλαισιώσει από νωρίς μ' ένα τιμ που εγγυόταν την πρόοδό του. Όσοι εστιάζουν στα χρηματικά έπαθλα, δεν μπορούν ν' αντιληφθούν πόσο χρόνο - κόπο - χρήμα έχουν ξοδέψει αυτοί οι δύο γονείς. Τον πίστευαν από μικρό και δεν εγκατέλειψαν ποτέ το πρότζεκτ, ανεξαρτήτως εμποδίων.

'Μεγάλωσε' γρήγορα

Από τα 15 του ήθελε να δοκιμάσει τις αντοχές του και να τεστάρει τον εαυτό του απέναντι σε ηλικιακά μεγαλύτερους τενίστες. Απ' όταν απέκτησε το δικαίωμα ν' αντιμετωπίζει 'άνδρες' και όχι συνομήλικούς του, αυτό επέλεγε να κάνει. Τον θυμάμαι σ' ένα τουρνουά στο Μαραθώνα το 2013 να ζορίζει τον Αλέξανδρο Γιακούποβιτς και να χάνει 6-3, 7-6. Ποτέ του δεν φοβήθηκε να συγκριθεί ή να χάσει. Με αποτέλεσμα σε μια διετία επί της ουσίας να έχει αγγίξει τη παρουσία του στην πρώτη 10άδα της παγκόσμιας κατάταξης έχοντας επικρατήσει του Τζόκοβιτς και του Φέντερερ, έχει αντιμετωπίσει δυο φορές σε τελικό τον Ναδάλ.

Ένας υπολογιστής προγραμματισμένος να πετύχει

Greece's Stefanos Tsitsipas makes a forehand return to Spain's Roberto Bautista Agut during their quarterfinal match at the Australian Open tennis championships in Melbourne, Australia, Tuesday, Jan. 22, 2019. (AP Photo/Kin Cheung)
Greece's Stefanos Tsitsipas makes a forehand return to Spain's Roberto Bautista Agut during their quarterfinal match at the Australian Open tennis championships in Melbourne, Australia, Tuesday, Jan. 22, 2019. (AP Photo/Kin Cheung) AP PHOTO/KIN CHEUNG

AP Photo/Kin Cheung

Μεγάλωσα κι εγώ 'τενιστικά' παρέα με τον Στέφανο (και την Μαρία Σάκκαρη). Όσες φορές τον συναναστράφηκα είτε στην εκπομπή της Cosmote TV είτε σε συνεντεύξεις, έβλεπα αυτή την αυτοπεποίθηση που πήγαζε εσωτερικά. Κοιμόταν και ξυπνούσε με το τένις στο μυαλό του. Τίποτ' άλλο δεν σκεφτόταν. Ήταν πάντα προσηλωμένος στο στόχο του. Έναν-έναν τούς πετύχαινε. Πρώτα έλεγε πως θα κατακτήσει τουρνουά στα juniors, μετά ότι θα γίνει το Νο1 της ηλικίας του, ακολούθως πως θα πανηγυρίσει πρωτιά σε τουρνουά ανδρών, αργότερα ότι θα παίξει σε grand slam. Πλέον βρίσκεται στην τετράδα. Το έλεγε, το πίστευε, το ήξερε ότι θα συμβεί. Έβγαζε πάντα σιγουριά στα λόγια του, την παρατηρούσες στο βλέμμα του. Γνώριζε επαρκώς ποια είναι η δουλειά που πρέπει να κάνει. Ήταν προορισμένος γι' αυτό το ρόλο και τον υπηρετεί.

Το πρόγραμμα πάνω απ' οτιδήποτε άλλο

Μια ημέρα του Στέφανου ήταν πάντα γεμάτη από προπόνηση - όχι μόνο στο κορτ. Άρχιζε μ' ένα πρωινό δίωρο στο γήπεδο, κυρίως τον Γεμουχίδη, και ακολουθούσε γυμναστική με τον Νίκο Σισμανίδη. Για όποιους δεν τον γνωρίζουν ήταν ο γυμναστής της εθνικής ομάδας μπάσκετ του '87. Το μεσημέρι δεν ξεκουραζόταν, αντιθέτως διάβαζε για να μην μείνει πίσω στα μαθήματά του (ήταν εγγεγραμμένος σε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο), ενώ το απόγευμα συνέχιζε τη δουλειά με ό,τι περιλάμβανε το πρόγραμμά του. Ενδεχομένως κρυοθεραπείες ή άλλες μεθόδους προετοιμασίας.

Πολυταξιδευτής

Κακά τα ψέματα. Αν ο Στέφανος δεν είχε βγει εκτός συνόρων, θα παρέμεινε στάσιμος, θα έφτανε σ' ένα ταβάνι. Τα ταξίδια στο εξωτερικό λειτούργησαν ευνοϊκά και ευεργετικά. Έπρεπε να κοντραριστεί με καλύτερους αθλητές, να χάσει και να μάθει, να καταλάβει σε ποιο ακριβώς επίπεδο βρίσκεται, να εντοπίσει ανορθογραφίες και αδυναμίες, να τα βελτιώσει τα τρωτά σημεία του. Σε αυτό τον βοήθησαν πολύ οι γονείς του που πέρασαν ζόρικα για να μην στερηθεί αυτή τη δυνατότητα και να είναι μαζί του.

Δεν έχει σταματήσει να δουλεύει

Greece's Stefanos Tsitsipas makes a forehand return to Spain's Roberto Bautista Agut during their quarterfinal match at the Australian Open tennis championships in Melbourne, Australia, Tuesday, Jan. 22, 2019. (AP Photo/Mark Schiefelbein)
Greece's Stefanos Tsitsipas makes a forehand return to Spain's Roberto Bautista Agut during their quarterfinal match at the Australian Open tennis championships in Melbourne, Australia, Tuesday, Jan. 22, 2019. (AP Photo/Mark Schiefelbein) AP PHOTO/MARK SCHIEFELBEIN

AP Photo/Mark Schiefelbein

Είναι σχεδόν άρτιος τεχνικά. Εξακολουθεί παρόλα αυτά να βρίσκεται στη διάρκεια μιας εξελιγκτικής διαδικασίας. Έχει μελετήσει πολύ τον Ρότζερ Φέντερερ - είχε αναφέρει και πριν τον νικήσει πως είναι το πρότυπό του και γι' αυτό δουλεύει το backhand με το ένα χέρι. Είχε πάντα πολύ καλό πρώτο σέρβις, αλλά πλέον έχει βελτιώσει το δεύτερο. Εκείνο πάντως που τον ανέβασε επίπεδο ήταν οι σωστές αποφάσεις στη διάρκεια του αγώνα. Αν και επιθετικός παίκτης, όπως ο Ελβετός, μετρίασε τ' ανεβάσματά του στο φιλέ και απέκτησε ισορροπία ως αθλητής. Φροντίζει μάλιστα να επενδύει τα χρήματα που κερδίζει προκειμένου να διευκολύνει τις συνθήκες μετακίνησης, προπόνησης, διαβίωσης. Αλήθεια είναι πως σύσσωμη η οικογένεια ταξίδεψε για πρώτη φορά μαζί του. Δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα. Την ίδια στιγμή ο Φέντερερ, φερ' ειπείν, έχει 7-8 ανθρώπους μαζί του πέρα από τους οικείους του. Μέχρι και τεχνίτη που του πλέκει τη ρακέτα πληρώνει.

Του ταιριάζουν όλες οι επιφάνειες

Ο Στέφανος διαθέτει ένα ισχυρό αβαντάζ έναντι άλλων. Ανταποκρίνεται σ' όλα τα είδη τένις. Σε αργό ή γρήγορο. Ναι μεν πρωτοπροπονήθηκε σε χώμα, σταδιακά όμως προσαρμόστηκε σε κάθε επιφάνεια. Λόγω σωματοδομής και ύψους μοιάζει να είναι καλύτερος στις γρήγορες επιφάνειες. Όπως το γρασίδι του Γουίμπλεντον. Ωστόσο η απόδοσή του δεν έχει διακυμάνσεις ούτε εξαρτάται από το τουρνουά που θα συμμετάσχει.

Κύριος του εαυτού του

Παιδιά της ηλικίας του παρασύρονται από τις εφήμερες στιγμές, τη γρήγορη ανέλιξη, τις απρόσμενες επιτυχίες. Ο Στέφανος διαχειρίζεται τρομερά την ψυχοσύνθεσή του. Αν και τον βλέπεις να ξεσπά κάποιες φορές, πρόκειται μονάχα για 'εκρήξεις' της στιγμής. Όπως στο ματς των 32. Άμεσα θα επανέλθει σε κατάσταση ζεν. Είναι απόλυτος κυρίαρχος του κορμιού και του μυαλό του. Από τα 18 έχει πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Είναι πια ένας επαγγελματίας του χώρου, μια ισχυρή προσωπικότητα που (παρέα με τον μάνατζέρ του) παίρνει τις αποφάσεις που νομίζει ότι πρέπει να πάρει και δεν επηρεάζεται, δεν γίνεται έρμαιο κανενός.

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Aaron Favila

News 24/7

24MEDIA NETWORK