Αθώος ο σκιτσογράφος που απεικόνισε το ξέσπασμα της Σερίνα Ουίλιαμς στις ΗΠΑ

Το ξέσπασμα της Σερίνα Ουίλιαμς, στο US Open, έγινε σκίτσο που κατηγορήθηκε για σεξιστικό και ρατσιστικό περιεχόμενο από όλον τον πλανήτη. Οι αρμόδιες αρχές της Αυστραλίας το απάλλαξαν των κατηγοριών. Δηλαδή, το σκιτσογράφο και το Μέσο, στο οποίο δημοσιεύτηκε. Ιδού το σκεπτικό.

Αθώος ο σκιτσογράφος που απεικόνισε το ξέσπασμα της Σερίνα Ουίλιαμς στις ΗΠΑ

H Herald Sun είχε ακούσει τα σχολιανά της τον Σεπτέμβριο, όταν δημοσίευσε αυτό το σκίτσο.


Είχε προηγηθεί το ξέσπασμα της κορυφαίας τενίστριας, κατά του umpire του τελικού στο US Open, ματς που έχασε από τη Ναόμι Οζάκα.


Η News Corp, στην οποία ανήκει η Herald Sun καταδικάστηκε από το κοινό, για το 'ρατσιστικό και σεξιστικό cartoon, που προέκυψε από τα χέρια του Μαρκ Νάιτ. Αυτοί που το τερμάτισαν, κατήγγειλαν ότι η Οζάκα φαινόταν σαν 'λευκή γυναίκα'.


Μπήκαν όλοι στο παιχνίδι, από ακτιβιστές και ιερείς, μέχρι την JK Ρόουλινγκ, με τον σκιτσογράφο να εξηγεί ότι " δεν υπάρχουν επιρροές από τάσεις άλλων εποχών -κατηγορία που επίσης του απηύθυναν. Απλά σχεδίασαν κάτι που μου ήλθε στο μυαλό. Δεν μπορώ να το ξεσκιτσάρω. Θεωρώ ότι ο κόσμος παρεξήγησε, παρερμήνευσε. Ίσως να υπάρχει διαφορά στην αντίληψη μεταξύ Αυστραλίας και Αμερικής. Ήταν ένα καρτούν, βασισμένο στην έκρηξη που είχε εκείνη τη μέρα η Σερίνα".

Η Εθνική Ένωση Μαύρων Δημοσιογράφων το χαρακτήρισε 'απαράδεκτο', σε πολλά επίπεδα 'χωρίς συναίσθηση του επώδυνου, ιστορικού περιεχομένου ανάλογων εικόνων και το πώς στηρίζουν τη μεροληψία και το ρατσισμό".

Η εφημερίδα είχε εξηγήσει πως έχει εντυπωσιαστεί από τις αντιδράσεις, σημειώνοντας -στο άρθρο που δημοσίευσε- ότι "ο κόσμος έχει τρελαθεί'. Πρόσθεσε και ότι 'οι αντιδράσεις στα social media είναι άδικες'.

Εν πάση περιπτώσει, το θέμα έφτασε και στο Αustralian Press Council (υπεύθυνο για την προώθηση καλών στάνταρ στις πρακτικές των media, για την πρόσβαση του κοινού σε πληροφορίες δημοσίου ενδιαφέροντος και για την ελευθερία της έκφρασης μέσω των media -θα έλεγα πως είναι σαν τη δική μας ΕΣΗΕΑ, αλλά δεν είναι). Οι ειδικοί κατέληξαν στο ότι '"ο καρτούν δεν είναι ρατσιστικό', δεχόμενοι τον ισχυρισμό της εφημερίδας, σύμφωνα με τον οποίον 'το σκίτσο αποτυπώνει μια στιγμή, σε έντονο ξέσπασμα κατά τον οποίο η κ. Ουίλιαμς έσπασε τη ρακέτα και πήγε προς το διαιτητή, για να τον αποκαλέσει 'κλέφτη', 'ψεύτη' και να τον απειλήσει πως δεν θα διευθύνει ξανά αγώνα της. Χρησιμοποίησε σάτιρα, υπερβολή, χιούμορ και καρικατούρα, ώστε να απεικονίσει την παιδαριώδη συμπεριφορά".

Photo: Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK