Ο 'εκατόνταρχος' Φέντερερ πήρε εκδίκηση από τον Τσιτσιπά

Ο Ρότζερ Φέντερερ έπρεπε να πάρει εκδίκηση από τον Στέφανο Τσιτσιπά για να φτάσει τα 100 τουρνουά ATP στην καριέρα του. Τα κατάφερε, αλλά ο 20χρονος Έλληνας θα μπει κι έτσι στο top-10.

Ο 'εκατόνταρχος' Φέντερερ πήρε εκδίκηση από τον Τσιτσιπά
AP PHOTO/KAMRAN JEBREILI

Η 3η μονομαχία μεταξύ Στέφανου Τσιτσιπά και Ρότζερ Φέντερερ μέσα σε δύο μήνες έληξε με νικητή τον 'βασιλιά' από την Ελβετία. Ο Έλληνας πρωταθλητής του στέρησε τη μεγάλη ευκαιρία στο αυστραλιανό όπεν, όταν τον υπέταξε με 3-1, με συνέπεια να του χρωστάει αυτήν την... ήττα.

Στο Ντουμπάι, ο Φέντερερ επικράτησε με 2-0 σετ στον τελικό και κατέκτησε το 100ό τουρνουά ATP στην καριέρα του, σε έναν αγώνα πολύ πιο αμφίρροπο από όσο μπορεί να φανταστεί κανείς.

Δύο games έκαναν τη διαφορά των δύο πρωταθλητών, του (τύποις) νο7 και του νο 11 στον κόσμο. Δύο games που έδωσαν στον 37χρονο Ελβετό ακόμα ένα τουρνουά ATP, χρίζοντάς τον 'εκατόνταρχο'. Μόνο ο Τζίμι Κόνορς έχει περισσότερα στην ιστορία, αλλά τα 109 είναι πλέον εντός ορίων του Φέντερερ, με τη φόρμα στην οποία βρίσκεται τον τελευταίο χρόνο.

Ο 'εκατόνταρχος' Φέντερερ πήρε εκδίκηση από τον Τσιτσιπά
AP PHOTO/KAMRAN JEBREILI

Ο 'βασιλιάς Ρότζερ' νίκησε τελευταία φορά σε αυτό το 500άρι το 2015. Ο Τσιτσιπάς, από την πλευρά του, προερχόταν από τη νίκη στο 250άρι της Μασσαλίας. 'Τιτανομαχία', όπως έχει δείξει αυτή η αναμέτρηση τους τελευταίους μήνες.

Από τον αγώνα επίδειξης στο Περθ στις αρχές Ιανουαρίου και τον συγκλονιστικό αγώνα τους στη φάση των 16 του όπεν Αυστραλίας δεν έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι.

Όχι τόσο ώστε ο Φέντερερ να... ξεχάσει και να μπει ήρεμα σε έναν τέτοιο αγώνα. Πρώτο game, πρώτο break για τον Ελβετό, που έδειξε τις διαθέσεις του από νωρίς στο Dubai Duty Free Tennis Championships. Εξάλλου, ήταν ο πολυνίκης με 7 κατακτήσεις (από το 2003 μέχρι το 2015), αφήνοντας πολύ πίσω τον Νόβακ Τζόκοβιτς με 4 και έψαχνε το double score.

Ο Τσιτσιπάς συνήλθε. Εμπιστεύτηκε το σερβίς του και για το μεγαλύτερο διάστημα οι δύο σπουδαίοι τενίστες επιδίδονταν σε διαγωνισμό δύναμης μακριά από το φιλέ και με ελάχιστα rallies. Δεν υπήρξε άλλο break στο 1ο σετ και με 6-4 ο Φέντερερ έβαλε τις βάσεις για τη νίκη.

"Δύσκολες συνθήκες, δύσκολος αντίπαλος", παραδέχθηκε ο Φέντερερ μετά από το τέλος του αγώνα, σε ακόμα μία φιλοφρόνηση για τον Τσιτσιπά. Αιτία το ακατάβλητο του Τσιτσιπά, που ξεπέρασε τον εκνευρισμό από ορισμένα αβίαστα λάθη του και κοίταξε ξανά στα μάτια τον μεγάλο αντίπαλό του, όπως πριν από περίπου έναν μήνα.

Στο 4-4 του 2ου σετ, ο 20χρονος Έλληνας 'λύγισε'. Ο Φέντερερ έκανε το 2ο break του αγώνα, πήρε το 9ο game και όδευε προς τη νίκη. Κανένα πρόβλημα. Ο Τσιτσιπάς προσπάθησε να απαντήσει άμεσα, αλλά ο Φέντερερ έσωσε δύο break points στο επόμενο game και τελικά έφτασε στη νίκη.

Ο 'εκατόνταρχος' Φέντερερ πήρε εκδίκηση από τον Τσιτσιπά
AP PHOTO/KAMRAN JEBREILI

"Το να νικάς στη Μασσαλία και να έρχεσαι εδώ ήταν δύσκολο για τον Στέφανο. Δεν ξέρω αν είχε γεννηθεί όταν κέρδισα τον πρώτο τίτλο μου", δήλωσε λίγο αργότερα ο Φέντερερ, ο οποίος κατέκτησε το πρώτο τουρνουά ATP το 2001, όταν ο Τσιτσιπάς απλά... περπατούσε.

"Είναι προνόμιο να αγωνίζεσαι εδώ κόντρα σε εν δυνάμει πρωταθλητές, επειδή (σ.σ. μετά) θα τους βλέπω στην τηλεόραση. Ήταν σπουδαίο όταν έπαιζα εδώ με τον Πιτ Σάμπρας και τον Αντρέ Άγκασι. Είμαι βέβαιος ότι ο Στέφανος θα έχει μια υπέροχη καριέρα. Το τένις βρίσκεται σε καλά χέρια, ανεξαρτήτως αν βρίσκομαι εδώ εγώ ή όχι", κατέληξε.

Ο 'εκατόνταρχος' Φέντερερ πήρε εκδίκηση από τον Τσιτσιπά
AP PHOTO/KAMRAN JEBREILI

Αν για τον Φέντερερ είναι σημαδιακή αυτή η νίκη, όντας κολλημένος από τον περασμένο Οκτώβριο στις 99 κατακτήσεις, για τον Τσιτσιπά δεν έχει τεράστια διαφορά σε ένα επίπεδο. Όταν θα ξημερώσει Δευτέρα, η ATP θα δημοσιοποιήσει τη νέα, εβδομαδιαία κατάταξη, η οποία για πρώτη φορά θα περιλαμβάνει έναν Έλληνα στο top-10.

Ο Τσιτσιπάς θα γίνει και τυπικά μέλος της κορυφαίας δεκάδας του παγκοσμίου τένις, αξιοποιώντας την επένδυση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που γίνεται πάνω του εδώ και 1,5 δεκαετία. Και αυτό δεν μπορεί να του το στερήσει μια ήττα από τον Φέντερερ σε έναν τελικό.



Photo credits: AP Photo/Kamran Jebreili

News 24/7

24MEDIA NETWORK