Ο Τσιτσιπάς είχε τον τρόπο να κερδίσει τον ίδιο στη Μασσαλία

Όντας πλέον φαβορί σε τουρνουά όπως το Open 13 στη Μασσαλία, ο Στέφανος Τσιτσιπάς οφείλει να νικάει πρώτα απ' όλα τον κακό εαυτό του. Μετά τους αντιπάλους τους. Αυτό συνέβη στο 2-0 σετ επί του Μιχαΐλ Κουκούσκιν.

Ο Τσιτσιπάς είχε τον τρόπο να κερδίσει τον ίδιο στη Μασσαλία

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι ο πρώτος που έχει απαιτήσεις από τον εαυτό του. Απαιτήσεις και ταυτόχρονα προσδοκίες που έχουν πλαστεί από τη σταδιακή ανέλιξή του στο παγκόσμιο τένις και την πρόσφατη θριαμβευτική πορεία του στο Αυστραλιανό Όπεν. Που τον έχει φέρει πλέον να φλερτάρει με τη 10άδα.

Η συμμετοχή του στη σκληρή επιφάνεια του Open 13 στη Μασσαλία, ενός τουρνουά ATP World Tour 250 series (πέμπτη βαθμίδα) ηλικίας 26 ετών και έπαθλο 110.655 ευρώ, ήταν άλλη μία ημέρα στη δουλειά για τον Έλληνα τενίστα. Νο1 του ταμπλό, είχε το προνόμιο ν' αρχίσει από το β' γύρο κι έφτασε στην κατάκτηση του τροπαίου επιβεβαιώνοντας στον απόλυτο βαθμό τα προγνωστικά.

Βέβαια το 7-5, 7-6 (7-5) επί του -κατά 11 χρόνια γηραιότερου- Μιχαΐλ Κουκούσκιν από το Καζακστάν αντανακλά τις απαιτήσεις που προέκυψαν στη διάρκεια του κυριακάτικου τελικού στο 'Παλέ ντε Σπορ' της μεγαλούπολης του γαλλικού νότου.

Σε αντίθετα με ό,τι πέτυχε απέναντι στον Βέλγο Γκοφέν (Νο24), στον ημιτελικό του Σαββάτου, ο Τσιτσιπάς επικράτησε οριακά του αντιπάλου του, που βρίσκεται στο Νο50, διότι ο ίδιος δεν απλοποίησε τα πράγματα. Αν και έβγαλε μερικά εξαιρετικά χτυπήματα, έδειχνε να χάνει τη συγκέντρωσή του ανά διαστήματα και να υποπίπτει σε αβίαστα λάθη. Μ' αυτόν τον τρόπο επέτρεπε στον Κουκούσκιν να κυνηγά τις πιθανότητες για τον δεύτερο τίτλο της καριέρας του και πρώτο μετά το 2010 στην Αγία Πετρούπολη.

Μάλιστα, μετά το 7-5 του Έλληνα στο πρώτο σετ, ο διεκδικητής της πρωτιάς προηγήθηκε 4-2 στο δεύτερο, έχοντας κατορθώσει μπρέικ στο πέμπτο γκέιμ. Ο Τσιτσιπάς αντιλήφθηκε τον κίνδυνο που παραμόνευε και μετά από ένα κάκιστο forehand στο ξεκίνημα του έβδομου γκέιμ κοιτάχθηκε στον αόρατο καθρέπτη που έφτιαξε μπροστά του και απευθύνθηκε στον εαυτό του.

Το 'δεν έχεις αρχ...α' που πέρασε από τα μικρόφωνα και τις κάμερες ήταν μια στιγμή αυτοκριτικής, το σημείο μηδέν για το restart του μυαλού του. Όχι πως στη συνέχεια έλειψαν (κάποιες λίγες) ανορθογραφίες, αλλά ο Τσιτσιπάς έπαιξε καλύτερα, πιο κοντά στα στάνταρ του, και άρχισε να κουράζει τον αντίπαλό του. Φτάνοντας ν' ανατρέψει το εις βάρος του 3-5 και να προηγηθεί 6-5 μ' ένα μπρέικ στο 10ο γκρέιμ.

Αντίστοιχα έπραξε στο τάι μπρέικ, όταν από το 3-4 του Καζάκου πήγε στο δικό του 7-5. Δεν πανηγύρισε έξαλλα. Χαμογέλασε, έβγαλε την κορδέλα του, χαιρέτισε το κοινό και συνεγχάρη τον Κουκούσκιν για την προσπάθειά του. Ήξερε πως δεν είχε καταφέρει κάτι πολύ μεγάλο. Τουλάχιστον είχε νικήσει τον εαυτό του, υπερισχύοντας σ' ένα τουρνουά που έχουν πάρει κατά σειρά ο Μπόρις Μπέκερ, ο Τόμας Ένκβιστ τρεις φορές, ο Γεβγκένι Καφέλνικοφ, ο Ρότζερ Φέντερερ, ο Άντι Μάρεϊ, ο Ζο-Βιλφρέντ Τσονγκά και ο Χουάν Μάρτιν ντε Πότρο.

κεντρική φωτογραφία: www.open13.fr

News 24/7

24MEDIA NETWORK