Η επένδυση 'Τσιτσιπάς' και η άνιση μάχη με τους αντιπάλους του

Τα ουκ ολίγα χρήματα που επένδυσε η οικογένεια του Στέφανου με την ελπίδα να τον δει να θριαμβεύει έπιασαν τόπο. Τι συμβαίνει όμως με τις δεκάδες περιπτώσεις που το παιδί απλά δεν γίνεται τενίστας τοπ κλάσης; Το ρεπορτάζ της Μαρίας Καούκη είναι διαφωτιστικό.

Greece's Stefanos Tsitsipas clenches his fist after scoring a point against Germany's Maximilian Marterer during their first round match of the French Open tennis tournament at the Roland Garros stadium in Paris, Sunday, May 26, 2019. (AP Photo/Michel Euler )
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς πανηγυρίζει την πρώτη του νίκη στο φετινό Ρολάν Γκαρός AP

Έλληνες γονείς πούλησαν ακόμη και κτήματα. Ξόδεψαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, περιουσίες για να στείλουν το ταλαντούχο παιδί τους στη μεγάλη καταλανική σχολή του τένις και όχι μόνο εκεί. Όμως, “το παιδί δεν έγινε!” και η προπονητική διάλεκτος ενοχλεί με την απλότητά της. Δυστυχώς, είναι η ωμή αλήθεια. Συνήθως, “το παιδί δεν γίνεται” τενίστας τοπ κλάσης.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι ο ένας. Είναι το μοναδικό αγόρι της Ελλάδας που κατάφερε να συγκλίνει το άστρο του με το μεσουράνημα του τενιστικού κόσμου. Αιφνιδίασε μόνο τους ανυποψίαστους, καθώς η διαδρομή του -έως τώρα- ήταν σταθερά ανοδική και χωρίς παρεκκλίσεις. Ο ομοσπονδιακός προπονητής και παλιός τενίστας, Τάσος Μπαβέλας ανοίγει την κουβέντα στο Contra.gr: "Στον αθλητισμό δεν χαρίζεται τίποτε, σε κανέναν!"

"Στην αρχή ήταν πολύ δύσκολα. Δεν είχα καμία βοήθεια από την ομοσπονδία. Έπρεπε να ταξιδεύω με τα δικά μου χρήματα, με τους δικούς μου προπονητές. Δεν ήταν εύκολο. Αλλά τώρα, κάποια πράγματα στη ζωή μου άλλαξαν και δεν χρειάζομαι καμία ομοσπονδία πίσω μου", είπε ο Στέφανος τις προηγούμενες ημέρες στο Eurosport. Τώρα, δεν ψάχνει χορηγούς, αλλά τον αναζητούν εκείνοι. Πρόσφατα έγινε παιδί της Rolex. Οι κλήσεις από τα τουρνουά καταφθάνουν εύκολα και ο 'μικρός' αουτσάιντερ είναι πια ένα 'next gen' φαβορί!

Η άνιση μάχη του Στέφανου με τους αντιπάλους του

Stefanos Tsitsipas of Greece makes a forehand return to Canada's Denis Shapovalov during their first round match at the Australian Open tennis championships in Melbourne, Australia, Monday, Jan. 15, 2018. (AP Photo/Dita Alangkara)
Stefanos Tsitsipas of Greece makes a forehand return to Canada's Denis Shapovalov during their first round match at the Australian Open tennis championships in Melbourne, Australia, Monday, Jan. 15, 2018. (AP Photo/Dita Alangkara) AP

Όταν έκλεινε η πόρτα του σπιτιού της εξαμελούς φαμίλιας Τσιτσιπά, η λέξη 'επένδυση' άλλαζε διάσταση και έπαιρνε την πραγματική της μορφή. Αγκαλιαζόταν με οικογενειακή θαλπωρή και γινόταν 'στήριξη'. Αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο όλοι οι γονείς δεν συνυπολογίζουν το ρίσκο που παίρνουν, ξοδεύοντας μια περιουσία σε προπονητές, ταξίδια, τιμ. Στηρίζουν τα όνειρα των παιδιών τους.

"Οι πιθανότητες να τα καταφέρει ένα παιδί είναι 10%. Είναι πράγματι ρίσκο", εξηγεί ο κ. Μπαβέλας και ο πρώην συναθλητής του, Γιώργος Καλοβελώνης προσθέτει ακόμη μια παράμετρο: "Ένας αθλητής μπορεί να τραυματιστεί και να μην καταφέρει να συνεχίσει την πορεία του. Δείτε τι έχει πάθει ο Θανάσης Κοκκινάκης. Βγάζει συνέχεια τραυματισμούς. Δεν θέλω να φανώ μετά Χριστόν προφήτης, αλλά ο Στέφανος φαινόταν ότι θα τα καταφέρει. Οταν ήταν περίπου 17 ετών έλεγα σε συζητήσεις ότι σε σχεδόν δυο χρόνια θα είναι μέσα στους πρώτους 100 στον κόσμο. Από τα 16 ξεχώρισε και πιο πριν ήταν μέσα στους κορυφαίους".

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είχε μόνο χορηγούς αγάπης, μέχρι να... τον πιάσει στο στόμα του -για καλό εξυπακούεται- ο Τζον ΜακΕνρο. Τον στήριζαν αυτοί που τον αγαπούσαν και διέκριναν το φιλότιμό του. Κανείς άλλος. Πρώτοι και καλύτεροι οι γονείς του. Παράλληλα, ο πατέρας του Αποστόλης άφησε τις δυο δουλειές του (το σχολείο, αλλά και το σύλλογο που εργαζόταν), για να τον ακολουθεί στα πολλά και απαραίτητα -για έναν τενίστα- ταξίδια. Συνεπώς, μειώθηκε ο συνολικός οικογενειακός προϋπολογισμός, για να προχωρήσει ο 'Tsitsi'.

"Το τένις δεν παίζεται στην Ελλάδα, αλλά στο εξωτερικό. Γι' αυτό είναι ακριβό σπορ και δεν μπορούν να συνεχίσουν όλοι. Αναγκαστικά πρέπει να ταξιδέψεις. Αναγκαστικά έπρεπε να το κάνει αυτό ο Στέφανος και τον ακολούθησε ο πατέρας του. Ήμουν πρόσφατα στη Λατινική Αμερική. Πήγα σε διάφορα μέρη. Είδα πληθώρα ταλέντων εκεί και τους ρώτησα 'τι γίνεται με αυτά τα παιδιά;'. Μου εξήγησαν ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα για να προοδεύσουν: 'Για εσάς η Ευρώπη που έχει τα πολλά τουρνουά είναι δίπλα, για εμάς όχι'. Αυτό μου απάντησαν", εξήγησε ο κ. Καλοβελώνης, ο οποίος ζει καθημερινά την αγωνία των γονέων στο Tennis Club της Πεύκης, αλλά και στο σύλλογό του, 'Tie Break'.

Στην παρατήρηση ότι οι γονείς των παιδιών 'ξηλώνονται', ο Τάσος Μπαβέλας έκανε μια σημαντική επισήμανση που σχετίζεται με την οικογένεια του Στέφανου: "Ξηλώνονται αυτοί που έχουν. Αυτοί που δεν έχουν μπορεί να εξαθλιωθούν. Μην ξεχνάτε ότι ο Στέφανος είναι μέλος μιας μεγάλης οικογένειας. Έχει άλλα τρία αδέρφια. Μόνο για τα ταξίδια χρειάζεται να δαπανήσεις περίπου 70 χιλιάδες ευρώ το χρόνο. Ήταν πολλές φορές άνιση η μάχη του Τσιτσιπά με τους αντιπάλους του έξω, γι' αυτό το λόγο".

Ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας δεν είχε μόνο τα ταξίδια στη λίστα των εξόδων του. Δούλεψε μεθοδικά όλα αυτά τα χρόνια, γι' αυτό τίποτε δεν πήγε χαμένο. Έβλεπε ακόμη και ψυχολόγο κι ίσως έτσι να εξηγείται το δυνατό μυαλό του. Η πνευματική ετοιμότητά του στα παιχνίδια του και ειδικά στα tie break, σχολιάζεται απ' όλους θετικά. Παράλληλα, όσο έλειπε, έκανε οnline μαθήματα, για να τελειώσει το σχολείο. Οι φίλοι του παραδέχονται την προσήλωσή του. Όταν εκείνοι επέλεγαν να βγουν παρέα ή με τα πρώτα φλερτ της ζωής τους ο Τσιτσιπάς δεν τους ακολουθούσε, διότι δεν ήθελε να ξεφύγει από το πρόγραμμά του.

Ένιωθε ότι θα γίνει μεγάλος τενίστας κι έπραξε όπως έπρεπε για να το πετύχει. Η διαφυγή του ήταν και είναι η φωτογραφία και το κανάλι του στο youtube.

Οι δυο μεγάλοι 'χορηγοί' του Τσιτσιπά

Greece's Stefanos Tsitsipas waves as he leaves Rod Laver Arena after losing his semifinal to Spain's Rafael Nadal at the Australian Open tennis championships in Melbourne, Australia, Thursday, Jan. 24, 2019. (AP Photo/Kin Cheung)
Greece's Stefanos Tsitsipas waves as he leaves Rod Laver Arena after losing his semifinal to Spain's Rafael Nadal at the Australian Open tennis championships in Melbourne, Australia, Thursday, Jan. 24, 2019. (AP Photo/Kin Cheung) AP

Αρωγός στην επίμονη προσπάθειά του στάθηκε η θεία του Άλα, δίδυμη αδελφή της μητέρας του, Τζούλια Σαλνίκοβα. Ο Στέφανος την έχει ευχαριστήσει διακριτικά δημόσια κι εκείνη δείχνει με κάθε τρόπο πόσο αγαπάει τα ανίψια της. Ακόμη και ως cover στη σελίδα της στο Facebook έχει μια φωτογραφία του Πέτρου Τσιτσιπά που παίζει τένις.

Ο γιατρός (ΩΡΛ) Θωμάς Χρηστίδης που αγαπούσε παθολογικά το άθλημα, στάθηκε επίσης δίπλα στον 20χρονο τενίστα. Ήταν ομογενής από την Πολωνία, εξαίρετος αλλεργιολόγος. Στήριζε τον όμιλο της Γλυφάδας και πάρα πολύ τον Τσιτσιπά που ήταν ταγμένος στο τένις. Συνέβαλε κι αυτός στην προσπάθεια της οικογένειας κι όταν ο Στέφανος άρχισε ν' ανοίγει τα φτερά του, εκείνος έφυγε από τη ζωή. Ήταν Οκτώβριος του 2017 και ο Στεφ βρισκόταν στην Αμβέρσα. Τότε, μίλησε για τον γιατρό Χρηστίδη. Όμως και πάλι ήταν διακριτικός.

"Θέλω να κάνω ένα διάλειμμα και να αφιερώσω την πορεία μου στο European Open στον αγαπημένο μου γιατρό, φίλο και υποστηρικτή, Θωμά Χρηστίδη, ο οποίος απεβίωσε πριν από λίγες μέρες. Ήταν ένας άνθρωπος που έπαιξε τεράστιο ρόλο στην καριέρα μου στο τένις και στην προσωπική μου ζωή έως τώρα. Ήταν ο μεγαλύτερος υποστηρικτής μου, από τότε που άρχισαν όλα. Ήταν πάντα εκεί", ανέφερε μεταξύ άλλων ο Τσιτσιπάς, που είχε και τη βοήθεια του ομίλου της Γλυφάδας.

Η θεία Άλα και ο Θωμάς Χρηστίδης έπραξαν όπως όριζε η καρδιά τους. Δεν αποζητούσαν κάποια προβολή. Πίστεψαν στο παιδί με τη ρακέτα που είχαν μπροστά τους, όσο πίστευε κι αυτό στον εαυτό του. Ο Τσιτσιπάς τους δικαίωσε όλους και με το παραπάνω, την κρίσιμη -ίσως- ώρα. Όταν έπρεπε να ρεφάρει οικονομικά, για να μην ανοίξουν κι άλλες 'τρύπες'. Πριν, λοιπόν, αναφερθούμε σε 'prize money', σε '20χρονους εκατομμυριούχους' ή 'στην άλλη Ελλάδα, τη λαμπρή' είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου όλη την ιστορία του Τσιτσιπά. Να ξέρουμε, ότι αυτό το παιδί διάλεξε τη δύσβατη διαδρομή προς την κορυφή. Αυτή μέσω της Ελλάδας και όχι μέσω της ισχυρής Ρωσίας της μητέρας του, που δεδομένα θα του παρείχε οικονομική στήριξη, λόγω του ταλέντου του.

Επίσης, να θυμόμαστε ότι οι τενίστες φορολογούνται διπλά. Υπάρχει φόρος και στη χώρα όπου διεξάγεται το εκάστοτε τουρνουά. Σχεδόν τα μισά χρήματα θα του μείνουν, από τα 575.734 ευρώ του Αυστραλιανού Οπεν.

"Ο Τσιτσιπάς αμύνεται σαν κοντός"

Greece's Stefanos Tsitsipas makes a forehand return to Switzerland's Roger Federer during their fourth round match at the Australian Open tennis championships in Melbourne, Australia, Sunday, Jan. 20, 2019. (AP Photo/Mark Schiefelbein)
Greece's Stefanos Tsitsipas makes a forehand return to Switzerland's Roger Federer during their fourth round match at the Australian Open tennis championships in Melbourne, Australia, Sunday, Jan. 20, 2019. (AP Photo/Mark Schiefelbein) AP

"Ο Στέφανος και η Μαρία Σάκκαρη ήταν άτυχοι από την άποψη ότι έπεσαν πάνω στην οικονομική κρίση και η ομοσπονδία δεν μπόρεσε να τους στηρίξει. Έτσι, όλο το βάρος των εξόδων το διαχειρίστηκε η οικογένειά τους" , τόνισε ο Γιώργος Καλοβελώνης που έπαιξε τένις την ίδια εποχή με τη μητέρα του Τσιτσιπά: "Τη γνωρίζω από κοριτσάκι, τότε που αγωνιζόταν με τη Σοβιετική Ένωση".

Ως προπονητής, εντοπίζει τα πλεονεκτήματα του 'Tsitsi' και μας βοηθάει να κατανοήσουμε το παιχνίδι του: "Έχει πολύ καλή αντίληψη του χώρου και δουλεύει πάρα πολύ. Είναι μεγάλο μυαλό. Κινείται φανταστικά στο κορτ και θα μπορούσε να ασχοληθεί με πολλά σπορ. Σίγουρα, με το ποδόσφαιρο! Το τένις μοιάζει περισσότερο από κάθε άλλο άθλημα με το ποδόσφαιρο. Ένα τεστ, το οποίο κάνουμε στα παιδιά που έρχονται στις ακαδημίες είναι ποδοσφαιρικό. Παίζουν με το μπαλάκι του τένις. Θέλουμε να δούμε αν έχουν αντίληψη του χώρου και συγχρονισμό με την μπάλα.

Τσεκάρουμε αν κλείνουν τα μάτια τους όταν τη χτυπούν, αν στέλνουν την μπάλα στην κατεύθυνση που πρέπει κι όχι από την άλλη πλευρά. Κάποιοι αλλού σημαδεύουν και αλλού στέλνουν την μπάλα". Ο Τσιτσιπάς έχει καλή σχέση και με την κολύμβηση. Την είχε εντάξει το καθημερινό του πρόγραμμα. Άρχιζε με τένις, συνέχιζε με γυμναστήριο, έτρωγε, ξεκουραζόταν και έπειτα βρισκόταν και πάλι στο κορτ, πριν πάει στο κολυμβητήριο. Ίσως γι' αυτό να είναι και αρκετά ελαστικός. Κινεί τα μακριά άκρα του σαν να είναι μαριονέτα.

"Πλεονεκτεί που είναι ψηλός (1,93μ.) και μπορεί να αμύνεται σαν κοντός. Αυτό είναι σημαντικό, διότι βγάζει γρήγορες άμυνες, με την ταχύτητα που έχει ένας βραχύσωμος παίκτης", επεσήμανε ο Γιώργος Καλοβελώνης και πρόσθεσε: "Έχει εξαιρετικό forehand, πάρα πολύ καλό backhand, αλλά και σερβίς. Οι άνδρες κατά 80% προτιμούν το forehand. Ο Τσιτσιπάς, ο Ναδάλ, ο Φέντερερ έτσι παίζουν και λιγότερο ο Τζόκοβιτς. Τι συμβαίνει με αυτό το χτύπημα; Παίζουν και με τις δύο γωνίες του κορτ, καθώς ο αντίπαλος δεν ξέρει πού θα του έρθει η μπάλα. Με το backhand βγάζει τις άμυνές του. Ο Στέφανος είναι μόλις 20 ετών και θα βελτιώνεται συνέχεια. Θα βάλει μυική μάζα 2-3 κιλά ακόμη και θα δυναμώσει κι άλλο το σερβίς του. Σύντομα, θα μάθει να κάνει και οικονομία δυνάμεων μέσα στο παιχνίδι".

Ο κ. Καλοβελώνης έχει εντοπίσει κι ένα σημείο, στο οποίο υστερεί ο Στέφανος: "Αν πρέπει να βελτιώσει κάτι είναι ο τρόπος που κλείνει το γήπεδο, όταν φεύγει προς τ' αριστερά ή δεξιά το σώμα του. Αλλά αυτό είναι καθαρά δική μου άποψη. Σε κάθε περίπτωση, είναι ένας ολοκληρωμένος παίκτης. Τα έχει όλα!".

(φωτογραφίες: AP Images)

News 24/7

24MEDIA NETWORK