Ο Νικ Κύργιος θέλει να τον βρίζουν

Ο Νικ Κύργιος νίκησε τον Ράφα Ναδάλ και τον Σταν Βαβρίνκα, για να φτάσει στους '4' του Mexican Open. Και ο Ναδάλ και ο Βαβρίνκα εκνευρίστηκαν μαζί του. Όπως εκνευρίστηκε και το κοινό. Όλα αυτά όμως, είναι βούτυρο στο ψωμί του 23χρονου.

Ο Νικ Κύργιος θέλει να τον βρίζουν

Δεν υπάρχει τενίστας που να μην έχει καταθέσει το σεβασμό του στο ταλέντο του Νικ Κύργιου. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει πει ότι ο Ελληνοαυστραλός δεν τιμά επαρκώς το χάρισμα με το οποίο γεννήθηκε.

Ο ίδιος έχει εξηγήσει ότι δεν του αρέσει ιδιαίτερα να παίζει τένις (“ θα προτιμούσα να παίζω μπάσκετ”) και ότι πρόσφατα ανακάλυψε πως αυτό που τον 'γεμίζει' είναι η δράση μέσω του ιδρύματος που 'χει ( NK Foundation) για μη προνομιούχα παιδιά.

Πριν δυο χρόνια είχα ένα όραμα: να δημιουργήσω εγκαταστάσεις για άπορα παιδιά, όπου θα μπορούσαν να περνούν τις ώρες τους, με ασφάλεια και να νιώθουν ότι είναι μέρος μιας οικογένειας

Έφτιαξε courts, γήπεδα μπάσκετ και γυμναστήριο, όπως και ένα μικρό χώρο για να παίζουν ποδόσφαιρο. Έφτιαξε και μια τραπεζαρία, όπου προσφέρει δωρεάν φαγητό και υπνοδωμάτια, για να κοιμούνται.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα εγκαταλείψει και τα courts, όπου βγάζει τα χρήματα που χρειάζεται για να συντηρεί το όραμα του.

Έτσι, βρέθηκε αυτήν την εβδομάδα στο Mexican Open, όπου το πρόγραμμα τον 'έβγαλε' πάνω στον Ράφα Ναδάλ, για τους '16' του event. Ο νικητής 17 Grand Slam έχασε. Δηλαδή, ο Κύργιος νίκησε με 2-1 σετ, που είχαν 21 άσους και 81% επιτυχίας στο σύνολο των σερβίς του. Όταν κατάλαβε ότι το παιχνίδι του ανήκει, άρχισε να 'κόβει' κάτι.

Μεταξύ άλλων, επιδόθηκε σε underarm serve (σερβίς από χαμηλά) γεγονός που έκανε έξαλλο τον Ισπανό. Δες όμως, πώς είναι το underarm serve που ξεκάθαρα μπορούμε να κάνουμε όλοι. Ενδεχομένως όχι με την ίδια επιτυχία, αλλά μπορούμε.

Όταν τελείωσε το παιχνίδι, ο Ναδάλ είχε να πει τα εξής:

Ο Νικ είναι παίκτης που έχει ασύλληπτο ταλέντο. Που θα μπορούσε να κερδίσει Grand Slam και να διεκδικεί κορυφαίες θέσεις στο ranking. Υπάρχει όμως, συγκεκριμένος λόγος που είναι όπου είναι

Δηλαδή, στο Νο72, με τον Ναδάλ να εντοπίζεται στο Νο2 της παγκόσμιας κατάταξης. Αυτή ήταν η πρώτη του εμφάνιση, μετά την ήττα από τον Τζόκοβιτς, στον τελικό του Australian Open. Εκεί δηλαδή, όπου ο Στέφανος Τσιτσιπάς, διέγραψε θαυμαστή πορεία πριν παραδοθεί στον Ναδάλ. (Σημείωσε πως ο Τσιτσιπάς είναι μια νίκη μακριά από το ΤΟΡ10 του κόσμου, όπου θα επιχειρήσει να μπει σήμερα στο ματς με τον Γκαέλ Μονφίς, στις 15.00).

Ναι, αλλά δεν σου είπα το λόγο που ο Κύργιος είναι στο Νο72, κατά τον Ναδάλ.

Δεν σέβεται τον κόσμο, τον αντίπαλο και τον εαυτό του

Ο 23χρονος εμφανίστηκε στο γήπεδο, άρρωστος. Μετά το πρώτο σετ -που πήγε στον αντίπαλο του-, κάλεσε τον προπονητή του και τον ενημέρωσε πως δεν νιώθει καλά, πριν καταλήξει στο ότι ' θα συνεχίσω να παίζω, γιατί φοβάμαι πως θα με διαλύσουν τα media'.

Μια που έμεινε, νίκησε κι όλας, 'σώζοντας' τρία ματς πόιντ. Μετά το τέλος, έπεσε στο έδαφος για να πανηγυρίσει την τρίτη του νίκη επί του Ναδάλ, σε έξι συναντήσεις.Oταν σηκώθηκε έγινε αυτό.

Δεν είδες εγκάρδιο εναγκαλισμό, ούτε καν μια κλασική χειραψία κάποιων δευτερολέπτων, γιατί δεν υπήρχε τέτοια διάθεση από τον Ναδάλ. Το πλήθος άρχισε να αποδοκιμάζει τον Κύργιο και εκείνος έβαλε το χέρι του, πίσω από το αυτό του, για να δείξει ότι απολάμβανε αυτό που γινόταν. Λίγο αργότερα, πόσταρε, στο λογαριασμό του στο Instagram, αυτό.

Έγραψε ' μην αμφισβητείτε τον εαυτό σας, γιατί υπάρχει πλήθος κόσμου να το κάνει αυτό για εσάς. Μπορώ να μυρίσω το αίμα, όταν παίζω με αυτόν τον τύπο'. Νωρίτερα είχε 'ανεβάσει' αυτό το φανταστικό (νοτ) σχόλιο.

Ενημέρωσε πως 'αντιλαμβάνομαι πως κάποιοι άνθρωποι δεν με συμπαθούν. Αντιλαμβάνομαι επίσης, πως σε τεράστιο βαθμό δεν δίνω...' ξέρεις τι.

Στο μεσοδιάστημα, κλήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του Ναδάλ. Είπε ότι “ είμαι διαφορετικός από εκείνον. Εκείνος μπορεί να επικεντρωθεί σε ό,τι χρειάζεται να κάνει. Δεν ξέρει το ταξίδι που 'χω κάνει, δεν ξέρει εμένα. Οπότε δεν πρόκειται καν να τον ακούσω. Αυτός είναι ο τρόπος που παίζω. Εκείνος παίζει με άλλον τρόπο. Είναι πολύ αργός μεταξύ των πόντων και ο κανονισμός λέει πως πρέπει να παίζεις με την ταχύτητα του server. Δεν θα σχολιάσω το παιχνίδι του. Έχω το δικό μου. Αλλά δεν θα σκεφτώ στιγμή το περιεχόμενο των δηλώσεων του, για εμένα”.

Ειρήσθω εν παρόδω, ο Ρότζερ Φέντερερ τυγχάνει θαυμαστής του underarm serve και σε σχετική ερώτηση που του έγινε -του ζήτησαν να σχολιάσει την επιλογή του Κύργιου, από το Ντουμπάι όπου διεκδικεί τον 100ο τίτλο του σε ΑΤΡ- είπε τα εξής:

"Αυτό το σερβίς είναι δίχως αμφιβολία μια τακτική, στην οποία πιστεύω. Δεν νιώθω πως οι παίκτες πρέπει να ντρεπόμαστε να το δοκιμάζουμε. ΟΚ, αν το χάσεις δείχνεις λίγο χαζός. Αλλά γιατί να μη το δοκιμάσεις; Χρειάζεται βέβαια, να το 'χεις δουλέψει στην προπόνηση, πριν το εμφανίσεις σε μεγάλη σκηνή, μπροστά σε μεγάλο κοινό, για να μη ξεφτιλιστείς".

To underarm serve φυσικά και δεν ήταν το μόνο που έκανε ο Κύργιος αυτό το βράδυ. Δες λίγο τη φάση που ακολουθεί.

Τοποθετήθηκε δε, τελευταίος επί του 'καυτού' θέματος και εξήγησε πως 'στο τέλος της ημέρας, ο στόχος ενός σερβίς είναι να στείλεις την μπάλα, κάπου που να μην μπορεί να τη φτάσει ο αντίπαλος σου. Να κάνεις 'άσο'.

Μετά τον Ναδάλ που έγινε έξαλλος με τον Κύργιο, έγινε έξαλλος ο Κύργιος με τον Βαβρίνκα

Λίγες ώρες αργότερα, εμφανίστηκε πάλι στo court για να παίξει με τον Σταν Βαβρίνκα (Νο42), στο πλαίσιο των '8' του Mexico Open. Νίκησε τον Ελβετό με 2-1 σετ. Mια βασική λεπτομέρεια, είναι πως ο Κύργιος χτύπησε στην αρχή του αγώνα, όταν παραπάτησε -ενώ πήγαινε για backhand- και έπεσε στο χέρι που είχε τη ρακέτα, η οποία έσ

Κάλεσε τον προπονητή του και τις πρώτες βοήθειες, με το κοινό να τον αποδοκιμάζει που εγκατέλειπε τον αγωνιστικό χώρο. Όλοι τον άκουσαν να λέει -στο live του ESPN- ' είναι f... παράλογο. Τι έχουν πάθει αυτοί οι γ.... άνθρωποι; Έχω αίμα στο χέρι μου. Τι θέλουν να κάνω. Είναι παράλογο. Θέλουν να παίξω έτσι;. Προφανώς και τον εκνεύρισαν, με τον Βαβρίνκα να πληρώνει το μάρμαρο (7-5 το πρώτο σετ, σε 51 λεπτά).

Συνέχισε να κυριαρχεί του 33χρονου, τον οποίον ξεκάθαρα στήριζε το κοινό και έπειτα από ένα πολύ δυνατό γκέιμ (6-5) φώναξε στον αντίπαλο του 'let's go' και κάλεσε τον κόσμο να 'μπει' στο 'παιχνίδι'.

Τον κάλεσε ο umpire και του είπε να ηρεμήσει. Ο Κύργιος απάντησε ' μη μου ξαναπείς κάτι τέτοιο. Είναι μ... Είχα χθες τον Ράφα και έριχνε συνέχεια την ταχύτητα και σήμερα ο Σταν είναι αυτός που βάζει συνέχεια το κοινό στην ιστορία. Οπότε μη μου λες ότι ξεσηκώνω το πλήθος'.

Ο Βαβρίνκα ισοφάρισε σε 1-1 και στο τρίτο σετ, μεταξύ άλλων ο Ελληνοαυστραλός τσακώθηκε με έναν θεατή, ενώ κάλεσε -για τρίτη φορά- τους γιατρούς να περιποιηθούν το τραύμα που 'χε αποκτήσει στο γόνατο, στο 5-4 υπέρ του αντιπάλου του που εξανέστη. Μαζί με τον κόσμο. Τι έγινε;

Νίκησε ο Κύργιος και μετά ενημέρωσε 'παίζω καλύτερα όταν ο κόσμος είναι εναντίον μου'.

Πριν φύγει, αποκάλυψε ότι πριν τους αγώνες του ακούει κλασική μουσική για να ηρεμεί και εύλογα θα σκέφτεσαι πώς θα γίνει να παίζει με ακουστικά -και κλασική μουσική.

Photo: Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK