Ποιος είπε ότι οι ιερείς δεν μπορούν να τρέξουν; Σχεδόν 60 δρομείς, μεταξύ των οποίων ιερείς, καλόγριες, μέλη της Ελβετικής Φρουράς, φαρμακοποιοί και ένας 62χρονος καθηγητής που εργάζεται στην Αποστολική Βιβλιοθήκη του Βατικανού, αποτελούν την πρώτη ομάδα στίβου που συντέθηκε ποτέ στο μικροσκοπικό κρατίδιο των 1.000 κατοίκων, που ζει στην καρδιά της Ρώμης.

Η συμφωνία της Αγίας Έδρας με την Ιταλική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΙΟΕ) σηματοδοτεί την ένταξη της ομάδας του Βατικανού στην ιταλική ομοσπονδία του στίβου και έχει ως σκοπό την άμεση συμμετοχή της σε διεθνείς αγώνες.

Inline Image

Οι Αγώνες των Μικρών Χωρών της Ευρώπης (μια άτυπη Ολυμπιάδα που διεξάγεται κάθε δύο χρόνια μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών που έχουν μικρότερο του ενός εκατομμυρίου πληθυσμό) και οι Μεσογειακοί Αγώνες είναι οι πρώτοι, περισσότερο ρεαλιστικοί στόχοι. Επιπλέον, το Βατικανό ευελπιστεί ότι θα έρθει σε αντίστοιχη συμφωνία και με την Ιταλική Παραολυμπιακή Επιτροπή.

Ο επικεφαλής της ομάδας, σεβασμιότατος Melchor Jose Sánchez de Toca y Alameda δήλωσε ότι "ένα από τα μεγαλύτερά μας όνειρα είναι να δούμε τη σημαία της Αγίας Έδρας να κυματίζει στην έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων". Ο σεβασμιότατος διευκρίνισε ότι αυτός είναι ένας ξεκάθαρα μακροπρόθεσμος στόχος. "Προς το παρόν, αυτό το οποίο θέλουμε είναι να πάρουμε μέρος σε αγώνες που έχουν μια πολιτιστική ή συμβολική αξία".

ADVERTISING

Τι δηλώνουν όμως οι ίδιοι οι αθλητές; Η φαρμακοποιός-δρομέας, Michela Ciprietti, ξεκαθάρισε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι διαθέσεις της ομάδας δεν είναι αποκλειστικά ανταγωνιστικές. "Σκοπός είναι να διαφημίσουμε τον πολιτισμό και το τρέξιμο, να περάσουμε το μήνυμα της αλληλεγγύης και να πολεμήσουμε τον ρατσισμό και κάθε είδους βία".

Ο πρόεδρος της ΙΟΕ, Giovanni Malago, καλωσόρισε με αστειάκι την ομάδα του Βατικανού, λέγοντας πως κατανοεί ότι μια μέρα μπορεί να στερήσει ένα ολυμπιακό μετάλλιο από την Ιταλία.

Inline Image

Στον κατάλογο με τις πιο πρόσφατες αθλητικές απόπειρες του Βατικανού, συγκαταλέγονται ερασιτεχνικές ομάδες ποδοσφαίρου, αλλά και μια ομάδα κρίκετ. Η ομάδα του στίβου είναι η πρώτη που σχηματίζεται υπό... νομότυπο καθεστώς.

Η πρεμιέρα των δρομέων της χώρας έρχεται στις 20 Ιανουαρίου, στην κούρσα 10 χιλιομέτρων 'La Corsa di Miguel' στη Ρώμη. Οι παγκόσμιοι σκάουτ του στίβου θα είναι σίγουρα εκεί.

Φωτογραφίες: AP Images/Andrew Medichini

Πηγή: The Guardian