Μπιάνκα Κάπλερ: Το μεγαλύτερο fair play στην ιστορία του στίβου

Θα ήταν καταγεγραμμένη στα αρχεία του στίβου ως Πρωταθλήτρια Ευρώπης. Προτίμησε να τη θυμούνται ως εκείνη που δεν 'έκλεψε' τις αντιπάλους της. Η Μπιάνκα Κάπλερ αρνήθηκε το χρυσό μετάλλιο, αλλά κέρδισε το αιώνιο fair play.

Bianca Kappler of Germany competes in the long jump final at the Olympic Stadium during the 2004 Olympic Games in Athens, Friday Aug. 27, 2004.   (AP Photo/David J. Phillip)
Bianca Kappler of Germany competes in the long jump final at the Olympic Stadium during the 2004 Olympic Games in Athens, Friday Aug. 27, 2004. (AP Photo/David J. Phillip) AP PHOTO/DAVID J. PHILLIP

Τα 33 μετάλλια του ελληνικού στίβου σε Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού εκτείνονται σ' ένα χρονικό φάσμα 47 ετών, από το 1972 έως σήμερα. Στα προηγούμενα 29 προστέθηκαν τα τέσσερα που φόρεσαν στο λαιμό τους ο Κώστας Μπανιώτης, ο Μίλτος Τεντόγλου με τη Βούλα Παπαχρήστου και η Νικόλ Κυριακοπούλου κατά τη διάρκεια της εφετινής διοργάνωσης στη Γλασκώβη.

Μεταξύ των υπολοίπων ήταν κι εκείνο της Στέλλας Πιλάτου το 2005 στη Μαδρίτη. Αργυρό στο χρώμα. Η Ελληνίδα άλτρια του μήκους, στην ακμή της τότε, είχε καταφέρει με άλμα στα 6.64μ. να έχει τη δεύτερη καλύτερη επίδοση εξ όλων, υστερώντας για 6 εκατοστά της Πορτογαλίδας Νάιντε Γκόμες (6.70μ), και να πανηγυρίσει την πιο λαμπρή στιγμή της αθλητικής σταδιοδρομία της.

Έλα όμως που η Πιλάτου θα ήταν τρίτη στην τελική κατάταξη και η Ρουμάνα Αντίνα Αντόν θα έχανε το χάλκινο μετάλλιο, αν η Μπιάνκα Κάπλερ φρόντιζε να επωφεληθεί μιας αμήχανης κατάστασης και δεν διόρθωνε μεμιάς μία από τις πιο απρόσμενες γκάφες στην ιστορία των μετρήσεων ατομικών επιδόσεων.

Μπιάνκα Κάπλερ: Το μεγαλύτερο fair play στην ιστορία του στίβου
AP PHOTO/GERO BRELOER

AP Photo/Gero Breloer

Σήμερα η ξανθομαλλούσα Γερμανίδα είναι μια γυναίκα 41 στα 42 και μητέρα. Γεννήθηκε στις 8 Αυγούστου του 1977 στο Αμβούργο και από τα 25, έχοντας παρουσιάσει σταδιακή εξέλιξη και ανεβαίνοντας επίπεδο μετά τα 20, άρχισε να μετέχει σε διεθνείς αγώνες. Στα 26 της (2003), ως πρωταθλήτρια Γερμανίας, ήταν παρούσα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2007 στο Παρίσι (εκτός τελικού για 3 εκατοστά) και στα 27 της (2004) ταξίδεψε στην Αθήνα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες παίρνοντας μέρος στον τελικό του μήκους και καταλαμβάνοντας εν τέλει την 8η θέση, απόρροια του εξωαγωνιστικού αποκλεισμού της Μάριον Τζόουνς μετά την παραδοχή εμπλοκής της στο μέγα σκάνδαλο ντόπινγκ της BALCO.

Τον Μάρτιο (4-6) της επόμενης χρονιάς η Κάπλερ ήταν η μοναδική Γερμανίδα άλτρια του μήκους που είχε 'πιάσει' το όριο για το Πανευρωπαϊκό στο μαδριλένικο "Παλάτι των Σπορ". Εισήλθε στον τελικό με 6.45μ. και μετά το πέρας της 5ης προσπάθειας των αθλητριών ήταν πέμπτη (στις οκτώ) έχοντας καταγράψει καλύτερο άλμα στα 6.53μ.

Αρνήθηκε να νικήσει

Η 28χρονη -τότε- αθλήτρια είχε μια τελευταία προσπάθεια να καλύψει την απόσταση που τη χώριζε από το βάθρο και παίρνοντας φόρα της προσγειώθηκε αρκετά καλά στο σκάμμα. Ο κριτής ύψωσε λευκή σημαία, άρα το άλμα ήταν έγκυρο, και αυτομάτως άρχισε η διαδικασία της μέτρησης.

Λίγα δευτερόλεπτα μετά ο φωτεινός πίνακας φώτισε δείχνοντας 6.96μ! Το κοινό άρχισε να ζητωκραυγάζει για την επίδοση και τη νικήτρια, αλλά η ίδια -κοιτώντας- το πίνακα χαμογέλασε καταλαβαίνοντας αμέσως τι είχε συμβεί. Ήξερε πού ακριβώς προσγειώθηκε, ήξερε ότι δεν είχε φτάσει τόσο μακριά, ήξερε ότι η πραγματικότητα της στιγμής απείχε... 30 πόντους από την αλήθεια.

Είχε τη δυνατότητα να σιωπήσει, να μην εξωτερικεύσει το ένστικτό της και να μην χρεωθεί οτιδήποτε. Αντιθέτως είχε να κερδίσει πάρα πολλά. Όχι. Οι τύψεις θα 'κατέτρωγαν' τα κύτταρά της, οι Ερινύες θα την κυνηγούσαν ολημερίς, οι εφιάλτες θα γίνονταν καθημερινός επισκέπτης των ονείρων της.

Ενημέρωσε αυτομάτως τους κριτές. " Δεν μπορώ να πηδήξω τόσο μακριά", ισχυρίστηκε η Κάπλερ, γνωρίζοντας τον εαυτό της και την κούραση που την είχε καταβάλει ύστερα από τα διαδοχικά άλματα στον τελικό. Με 6.44μ, δύο άκυρα, 6.53μ και 6.48μ, δεν ήταν στη βραδιά που θα μπορούσε να φτάσει 33 εκατοστά μακρύτερα από την κορυφαία επίδοσή της, αγγίζοντας τα 7 μέτρα. Μια απόσταση που δεν είχε υπερβεί ποτέ. " Το μακρύτερο που μπορώ να φτάσω είναι τα 6.70μ", συμπλήρωσε απευθυνόμενη στους αγωνοδίκες, αποφασίζοντας να διορθώσει το χονδροειδές λάθος χωρίς δεύτερες σκέψεις.

Germany's Bianca Kappler competes in the Women's Long Jump during the IAAF World Athletics Final at the Gottlieb Daimler stadium in Stuttgart, Germany, on Saturday, Sept. 22, 2007. (AP Photo/Thomas Kienzle)
Germany's Bianca Kappler competes in the Women's Long Jump during the IAAF World Athletics Final at the Gottlieb Daimler stadium in Stuttgart, Germany, on Saturday, Sept. 22, 2007. (AP Photo/Thomas Kienzle) AP PHOTO/THOMAS KIENZLE

AP Photo/Thomas Kienzle

Η απρόσμενη αντίδραση της Γερμανίδας προκάλεσε αναστάτωση. Ήταν αδύνατον να πιστέψουν πως μια αθλήτρια διαμαρτύρεται επειδή... κέρδισε το χρυσό μετάλλιο. Κάτι δεν έχει καταλάβει καλά. Έπρεπε όμως ν' ανακαλέσουν τ' αποτελέσματα, να διερευνήσουν το ζήτημα και ν' αποφανθούν για την τελική κατάταξη του αγωνίσματος. Χωρίς μεζούρα βέβαια, αφού τα χνάρια που άφησε η Κάπλερ στην άμμο είχαν σβηστεί πλέον. Μοναδικό στοιχείο το video και κάποιες φωτογραφίες από συγκεκριμένη γωνία.

Αρνήθηκε να δοκιμάσει ξανά

Την εξέταση ανέλαβε η τριμελής διαιτητική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Στίβου. Περισσότερες από τρεις ώρες μελετούσαν τα στοιχεία και κυρίως την εικόνα σε επανάληψη προκειμένου να καταλήξουν σε μια κοινά αποδεκτή ετυμηγορία. Εξακρίβωσαν πως όντως η αθλήτρια δεν είχε καλύψει τόσο μεγάλη απόσταση από τη λευκή βαλβίδα και ότι το λάθος προήλθε από αμέλεια και ελλιπή τέλεση καθήκοντος.

Το πρωί της Κυριακής η Κάπλερ περίμενε στο ξενοδοχείο της. Είχε κοιμηθεί λίγο. Την ενημέρωσαν για την κατάσταση, πως όντως είχε δίκιο και επικαλέστηκαν ανθρώπινο σφάλμα και όχι κάποιο πρόβλημα στο όργανο μέτρησης. Ταυτόχρονα όμως της μετέφεραν πως όφειλε να εκτελέσει ξανά το έκτο άλμα της για να διαμορφωθεί ο πίνακας. Χωρίς την καταμέτρηση του άλματός της ήταν έβδομη. Αρνήθηκε.

Είναι γελοίο, δεν πρόκειται να το κάνω. Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας που να με υποχρεώνει να εκτελέσω την απόφαση. Θα πρέπει να διεξαχθεί από την αρχή ο τελικός

Η ανταπάντησή της ήταν (μάλλον) αναμενόμενη. Ως και φυσιολογική για μια αθλήτρια που είχε βιώσει όλο αυτό, αποφεύγοντας να 'κλέψει', μολονότι ήταν στη διακριτική ευχέρειά της. Υποστήριξε πως οι εικόνες, τηλεοπτικές και μη, αποτύπωσαν πως το άλμα της ήταν περίπου στα 6.60μ, εντός δηλαδή της ζώνης των μεταλλίων, αφού η Ρουμάνα Άντον στην έκτη προσπάθειά της είχε 'προσγειωθεί' στα 6.59μ.

Πήρε μετάλλιο, έγινε σύμβολο

Το plan b των δικαστών ενεργοποιήθηκε πάραυτα για να μην 'τιναχτεί' όλο το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στον αέρα. Η ίδια επιτροπή έκρινε σωστό να μην κατακυρωθεί το άλμα, αλλά ν' απονεμηθούν δύο χάλκινα μετάλλια. " Αυτή είναι η ετυμηγορία της επιτροπής", ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ομοσπονδίας στους δημοσιογράφους που περίμεναν για να μοιράσουν τις ανταποκρίσεις τους.

" Είναι μια σολομώντεια λύση, μια λύση που ικανοποιεί όλους τους εμπλεκόμενους", όπως υποστήριξε ο τότε (και μέχρι το 2017) πρόεδρος της γερμανικής Ομοσπονδία Στίβου, Κλέμενς Πρόκοπ. " Οι εικόνες έδειξαν πως η Μπιάνκα κέρδισε ένα μετάλλιο".

Η Κάπλερ ένιωσε πλήρως δικαιωμένη. Είχε αφενός κερδίσει ένα μετάλλιο, χωρίς πριν ή έκτοτε στην καριέρα της να επαναλάβει κάτι ανάλογο πέρα από τις εγχώριες πρωτιές, αφετέρου είχε αισθανθεί πως η ενστικτώδης αντίδρασή της μετά το τελευταίο άλμα της δεν είχε λειτουργήσει ολοκληρωτικά εις βάρος της.

Τουναντίον η στάση της κέρδισε διεθνή προβολή και επαινέθηκε. Από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και τον Πρόεδρο Ζακ Ρογκ. Ο οποίος δύο μήνες αργότερα τής απένειμε το βραβείο του Fair Play.

ΜΑΔΡΙΤΗ: ΣΤΙΒΟΣ - ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ / ΓΚΟΜΕΖ - ΠΙΛΑΤΟΥ - ΑΝΤΟΝ - ΚΑΠΛΕΡ ΜΗΚΟΣ ΑΠΟΝΟΜΗ
ΜΑΔΡΙΤΗ: ΣΤΙΒΟΣ - ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ / ΓΚΟΜΕΖ - ΠΙΛΑΤΟΥ - ΑΝΤΟΝ - ΚΑΠΛΕΡ ΜΗΚΟΣ ΑΠΟΝΟΜΗ EUROKINISSI

eurokinissi

" Η συμπεριφορά της Μπιάνκα Κάπλερ ήταν εκπληκτική και απέδειξε πως δεν είναι η νίκη πάνω απ' όλα", ανέφερε η πρώτη ανακοίνωση, προτού στην ιδιόχειρη επιστολή του ο Ελβετός αθάνατος γράψει προς την Κάπλερ πως " η συμπεριφορά σας με άγγιξε βαθιά", εκφράζοντας την ελπίδα " να γίνετε το πρότυπο για όλους τους αθλητές".

Το καλό είχε νικήσει! Τουλάχιστον αυτή τη φορά...

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/David J. Phillip

News 24/7

24MEDIA NETWORK