Η φωτογραφία της Τέιλα Χάρις που προκάλεσε απερίγραπτο πόλεμο σεξισμού

Η Τέιλα Χάρις σούταρε και έβαλε ένα θεαματικό γκολ για την ομάδα της. Και ύστερα άρχισε ένας άνευ προηγουμένου πόλεμος από τρολ, που σχολίαζαν οτιδήποτε άλλο εκτός από το γκολ της.

Η φωτογραφία της Τέιλα Χάρις που προκάλεσε απερίγραπτο πόλεμο σεξισμού

Η Τέιλα Χάρις, σε ηλικία μόλις 22 ετών, έχει καταφέρει να διακριθεί στο ποδόσφαιρο αυστραλιανών κανόνων (ένας συνδυασμός ράγκμπι, ευρωπαϊκού και αμερικάνικου ποδοσφαίρου) πετυχαίνοντας γκολ σε ρυθμό πολυβόλου. Η επιθετικός της Τσάρλτον, στον αγώνα με τις Γουέστερν Μπούλντογκς, κατάφερε να προκαλέσει έξαλλους πανηγυρισμούς στην κερκίδα, σουτάροντας και ευστοχώντας από απόσταση 40 μέτρων.

(κάπου εδώ ας κάνουμε ένα διάλειμμα για να θαυμάσουμε αυτό το απερίγραπτα σκληρό και θεαματικό άθλημα, που μετατρέπει ένα γήπεδο βαρετού χλοοτάπητα σε ένα 'Κολοσσιαίο')

και ορισμένα πλάνα από το εντυπωσιακό σουτ της Χάρις:

Ο Μάικλ Γουίλσον απαθανάτισε τη στιγμή του σουτ και το κανάλι Seven AFL ανέβασε τη φωτογραφία στη σελίδα του στο Facebook την περασμένη Δευτέρα, με την λεζάντα 'Photo of the Year'. Από τη στιγμή που η δημοσίευση ήταν live στο Facebook, τα σχόλια έπεσαν με ρυθμό πολυβόλου. Δεν ήταν σχόλια χαράς, επαινετικά ή έστω, σχετικά με το ποδόσφαιρο. Η υπόθεση θύμισε λίγο την απονομή της Χρυσής Μπάλας στην Άντα Χέγκερμπεργκ.

Την επόμενη μέρα και ύστερα από χιλιάδες εμετικά σχόλια που επικεντρώνονταν κυρίως στο άνοιγμα των ποδιών της νεαρής αθλήτριας, προσθέτοντας διαστάσεις σεξιστικές, πορνογραφικές, ομοφοβικές και οτιδήποτε άλλο μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερο στη σκοτεινή πλευρά του ανθρώπινου μυαλού, το κανάλι απέσυρε τη φωτογραφία από το Facebook, μαζί με τα σχόλια. Η κίνηση αυτή ερμηνεύτηκε ως απάντηση φόβου προς τα τρολ των social media, που 'άδειαζε' την νεαρή αθλήτρια.

Οι πραγματικοί οπαδοί της Χάρις, αλλά και η ίδια η αθλήτρια, άρχισαν ένα 'μαραθώνιο' ποσταρίσματος της φωτογραφίας σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα με σκοπό να γιορτάσουν πραγματικά το κατόρθωμα της. Το όνομα 'Tayla' έγινε trending topic στο Twitter και άρχισε ακόμα πιο ζωηρές συζητήσεις για έλεγχο των μηνυμάτων στα social media σε τέτοιες περιπτώσεις και προστασία των αθλητών μέσω της διαγραφής κακόβουλων απαντήσεων από τρολς και όχι μόνο.

Ο Γκίλον Μακλάχλαν, επικεφαλής του AFL, προσπάθησε να δώσει μια πληρέστερη εικόνα του περιστατικού, λέγοντας πως κάτι τέτοιο συμβαίνει συνέχεια σε περιπτώσεις δημοσιογραφικής κάλυψης αθλητών γένους θηλυκού: "Υπάρχει πρόβλημα με το ίδιο το Facebook, όπου εμφανίζονται διαρκώς απαράδεκτα σχόλια κάτω από δημοσιεύσεις. Ευτυχώς, υπάρχει και η αντίπερα όχθη, εκείνοι που εντοπίζουν αυτές τις ενέργειες και κινητοποιούν εμάς για να πάρουμε άμεση δράση. Για μένα είναι μια θρυλική φωτογραφία, που αναδεικνύει το δυναμισμό της αθλήτριας".

Τελικά, το κανάλι Seven AFL, υπό το φόβο της ολοένα και αυξανόμενης online δυσφήμισης, ανέβασε εκ νέου την φωτογραφία της Χάρις, ζητώντας συγνώμη για όσα είχαν προηγηθεί και δίνοντας υπόσχεση πως θα κυνηγήσει τα τρολς.

Η συναθλήτρια της Χάρις, Έριν Φίλιπς, σχολίασε σχετικά πως όλη αυτή η επίθεση των τρολς το μόνο που κατάφερε ήταν να την κάνει πιο δυνατή. Θα συμφωνήσουμε μαζί της, όπως και με εκείνους που φαντάστηκαν το logo του αυστραλιανού ποδοσφαίρου με βάση την επίμαχη φωτογραφία. Θα συμφωνούσε ακόμα και ο Τζέρι Γουέστ, λογικά.

News 24/7

24MEDIA NETWORK