Το Fortnite πηγαίνει στα δικαστήρια λόγω Macarena

Το Fortnite δεν είναι το πρώτο video game που 'δανείστηκε' χορευτικές κινήσεις από τους κατόχους τους. Είναι όμως, το πιο δημοφιλές και το πιο επικερδές. Θα γίνει και το πρώτο που θα πάει στα δικαστήρια, για αυτό το λόγο. Κινδυνεύουν οι animators. Όχι ο κολοσσός.

Το Fortnite πηγαίνει στα δικαστήρια λόγω Macarena

Ομολογουμένως η τρέλα δεν πάει στα βουνά, διαφορετικά δεν θα 'χε μείνει τίποτα στην πόλη. Παρ' όλα αυτά, η τελευταία δικαστική περιπέτεια της Epic Games δείχνει πως ό,τι ισχύει για το χρυσό, ισχύει και για την τρέλα. Η λάμψη -αυτο που φαίνεται- δεν είναι το απόλυτο κριτήριο.

Τον περασμένο Δεκέμβρη ο rapper με το όνομα 2 Μilly αγωγή εναντίον της εταιρείας στην οποία ανήκει το πιο επικερδές video game, που 'βγάζει' εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια κάθε μήνα, ευρύτερα γνωστό ως Fortnite.

Οι εγγεγραμμένοι παίκτες έχουν ξεπεράσει τους 200.000.000, αριθμό που 'χουν ξεπεράσει και τα κέρδη από το download υλικό, όπως είναι το χρώμα του δέρματος και κάποιοι χοροί (για 5 με 10 δολάρια), με τον rapper να απαιτεί ποσοστό.

Είναι η πρώτη επίσημη νομική πρόκληση, κατά της διαδεδομένης πρακτικής που υπάρχει στη βιομηχανία των παιχνιδιών, να εντάσσουν στοιχεία της ποπ κουλτούρας (χορευτικές κινήσεις, memes κλπ), χωρίς τις απαραίτητες άδειες. Το Fortnite δεν είναι το πρώτο video game που 'έκλεψε' κάτι. Το 'χαν κάνει και στα Blizzard, World of Warcraft και Destiny. Είναι όμως, το πιο δημοφιλές και το πιο επικερδές.

Στα έγγραφα του, ο 2 Milly αναφέρει ότι οι σχεδιαστές του παιχνιδιού έκλεψαν τη χορευτική κίνηση/σήμα κατατεθέν του. Δεν ξέρω αν ξέρεις, αλλά όταν επιλέγεις το χαρακτήρα σου, τον ντύνεις, τον στολίζεις και διαλέγεις το χορό που θα κάνει στις επιτυχίες σου. Μια από τις 131 επιλογές που 'χουν δοθεί συνολικά, είναι το Swipe It.

Ο 2 Milly ισχυρίζεται πως είχε 'παντετάρει' τη συγκεκριμένη κίνηση, όταν στις 31/8 του 2004 'ανέβασε' δημιουργία του -που 'χει 18.590.393 views- στο YouTube. Παρεμπιπτόντως, η κίνηση υπάρχει και στο ΝΒΑ 2Κ18. Δες την στην έκδοση του Fortnite.

Για αυτό και πήγε στα δικαστήρια της Καλιφόρνια, να βρει το δίκιο του. Η νομική εταιρεία που τον εκπροσωπεί, είχε πει ότι “δεν είναι η πρώτη φορά που η Epic Games κάνει αναίσχυντη κατάχρηση της επιτυχίας που 'χουν Αφροαμερικάνοι ταλαντούχοι άνθρωποι” και καταλήγει στο “η Epic Games δεν έχει το δικαίωμα να συνεχίζει να παίρνει κάτι που δεν της ανήκει”.

Κάτι αντίστοιχο είχε πει και ο Donald Faison, ηθοποιός του “Scrubs” που είδε μια χαρακτηριστική του κίνηση στο Fortnite, προειδοποιώντας ότι θα κινηθεί νομικά αν συνεχιστεί η φάση. Μετά προέκυψε το video που ακολουθεί, με όλες τις αντιγραφές.

Πλέον αρκετοί εκ των κατόχων των κινήσεων, θέλουν αποζημίωση και τη διεκδικούν νομικά, μέσω του ίδιου δικηγορικού γραφείου.

Το θέμα είναι αν τίθεται ζήτημα copyright για μεμονωμένες χορευτικές κινήσεις, Στις ΗΠΑ αυτές δεν προστατεύονται από το νόμο περί δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας -που 'χε περάσει το 1976-, διότι δεν θεωρούνται χορογραφίες. Παρ' όλα αυτά, στη λίστα μπήκε η παντομίμα.

Ιστορικά δεν υπάρχει δεδικασμένο (με το μακαρένα ή το moonwalk)

Το αρμόδιο γραφείο δήλωσε στο The Verge ότι “ οι μεμονωμένες κινήσεις δεν προστατεύονται από τα πνευματικά δικαιώματα”, γιατί όπως οι μεμονωμένες λέξεις και νότες αποτελούν μέρος ενός κομματιού τέχνης.

Οι άνθρωποι του 2 Milly θα προσπαθήσουν να αλλάξουν τα δεδομένα, αποδεικνύοντας πως η εξέλιξη και τα social networks πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν. Επίσης, θα επικεντρώσουν στη δημιουργική διαδικασία που ακολουθεί η εταιρεία, κυρίως σε ό,τι αφορά τη χρήση υλικού από videos που ανήκουν σε κάποιον (το περιεχόμενο αυτών), για να φτιάξει animations.

Άρα κινδυνεύουν οι animators, όχι όμως, ο κολοσσός, που το πιθανότερο είναι πως είχε υποψιαστεί ότι θα κληθεί να απολογηθεί για τη χρέωση αυτών των κινήσεων, αλλά έως ότου διαμαρτυρηθεί κάποιος θα 'χε βγάλει εκατομμύρια.

Photo: Fortnite

News 24/7

24MEDIA NETWORK