Παρατηρώντας τη λίστα με τους πιο διάσημους αθλητές παγκοσμίως από το ESPN, εντοπίζουμε εύκολα μερικές εκπλήξεις: Μπροστά από τον Νόβακ Τζόκοβιτς, τον Ράφα Ναδάλ, τον Πολ Πογκμπά, τον Στεφ Κάρι, στην 7η θέση της κατάταξης, βρίσκεται κάποιος Βιράτ Κόλι.

Το πρόσωπο του θυμίζει εύκολα πρωταγωνιστή ταινιών του Μπόλιγουντ, είναι ένας Μπεν Στίλερ από το Δελχί και σίγουρα θα μπορούσε να μεσουρανήσει και στην Αμερική. Όμως ο Κόλι έχει στήσει το δικό του βασίλειο στην Ινδία, δεν χρειάζεται ούτε τις ΗΠΑ, ούτε την Ευρώπη. Είναι ο καλύτερος batsman στην ιστορία του ινδικού κρίκετ και αρχηγός της εθνικής ομάδας της χώρας του.

Αν ρίξουμε μια ματιά σε ορισμένα από τα βραβεία που έχει κατακτήσει ως παίκτης, μια μικρή ζαλάδα είναι πιθανή:

- Sir Garfield Sobers Trophy (ICC Cricketer of the Year) (2017 2018)

- ICC Test Player of the Year 2018

ADVERTISING

- ICC ODI Player of the Year (2012, 2017,2018)

- Wisden Leading Cricketer in the World (2016, 2017)

- Arjuna Award (2013)

- Padma Shri - Rajiv Gandhi Khel Ratnat (2017)

- Wisden Leading Cricketer in the World (2017-18)

Επίσης ο Κόλι είναι συνιδιοκτήτης της ομάδας ποδοσφαίρου FC Goa, του συλλόγου τένις UAE Royals, αλλά και μιας ομάδας wrestling με το επικό όνομα Bengaluru Yodhas.

Αφού απαριθμήσαμε ορισμένες από τις διακρίσεις που βρίσκονται στο παλμαρέ του δημοφιλούς Ινδού -ο οποίος έχει επενδύσει συνολικά σε 20 επιχειρήσεις ανά τον κόσμο- με ένα σύντομο Google search εμφανίστηκαν αμέσως ιστορίες και εικόνες του Κόλι με τίτλους όπως "Οι fans δεν έχουν καμία αμφιβολία για το ποιος είναι ο καλύτερος στο παιχνίδι" και "Βίρατ Κόλι, μια επική εμφάνιση σε ένα χαμένο παιχνίδι". Είναι σαφές ότι ο Κόλι είναι ο GOAT του κρίκετ, ενός αθλήματος που μόνο στην Ινδία, μια χώρα με πληθυσμό 1,4 δισεκατομμυρίων, έχει αμέτρητους fans.

vira2

Συχνά ο κόσμος του αθλητισμού μοιάζει χωρισμένος σε ευδιάκριτους πλανήτες με γνωστά ονόματα: Ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, πόλο, τένις, πυγμαχία. Αυτά έχουμε μάθει να βλέπουμε και να αναγνωρίζουμε ως Μεγάλα και Σημαντικά αθλήματα. Όμως τελικά αυτή η λίστα των διάσημων αθλητών του ESPN, αποδεικνύει ότι ανάμεσα στους ποδοσφαιροπλανήτες και μπασκετοπλανήτες που μας περιβάλλουν, υπάρχει και ο κόσμος του κρίκετ, ένα ευγενές άθλημα με μπαστούνια και μπάλες που στα δικά μας μάτια μπορεί να δείχνει ξένο και ενίοτε αστείο, για τους fans όμως του Κόλι, είναι ένας τρόπος ζωής.

Photo Credits: AP/Aijaz Rahi