Τρίτη και 13 προληπτικοί άνθρωποι του αθλητισμού

Το ημερολόγιο δείχνει Τρίτη και 13 σήμερα, με πολλούς να σκέφτονται πως η μέρα είναι γρουσούζικη και οι προκαταλήψεις έχουν την τιμητική τους. Το Contra.gr επέλεξε 13 ανθρώπους του αθλητισμού (είναι πολλοί - πολλοί- περισσότεροι) που έχουν τα δικά τους γούρια και δεισιδαιμονίες.

Τρίτη και 13 προληπτικοί άνθρωποι του αθλητισμού

Η προκατάληψη είναι ευρύτατα διαδεδομένη στον επαγγελματικό αθλητισμό και το θέμα είναι πως τα γούρια και τα περίεργα τελετουργικά ίσως και να βοηθούν στην πραγματικότητα. Τουλάχιστον αυτό πιστεύουν όσοι τα ακολουθούν. Δεδομένα υπάρχουν και πολλά άλλα, κρυφά ή φανερά, που επιβεβαιώνουν με τον πιο περίτρανο τρόπο, πως αθλητισμός και προκαταλήψεις είναι έννοιες που πορεύονται μαζί.

Μάικλ Τζόρνταν

Ο καλύτερος μπασκτεμπολίστας όλων των εποχών, με το αστείρευτο ταλέντο, δεν γλίτωσε από τις προκαταλήψεις. Ο Μάικλ Τζόρνταν φορούσε το σορτσάκι του Κολεγίου του (UNC) κάτω από αυτό του NBA μέχρι το τέλος της καριέρας του. Ο Air αποφοίτησε το 1984 από το North Carolina.

Κάρον Μπάτλερ

Μία από τις πιο περίεργες περιπτώσεις αλλά σίγουρα όχι στην κορυφή της λίστας, αυτή του Κάρον Μπάτλερ. Ο γκαρντ των LA Lakers, Washington Wizards και Sacramento Kings, είχε εμμονή με το αναψυκτικό Mountain Dew και τα καλαμάκια. Είχε πάντα μαζί του ένα 2λιτρο μπουκάλι και έπινε το μισό πριν τον αγώνα, και το υπόλοιπο μέχρι το ημίχρονο. Παράλληλα μασούσε 12 πλαστικά καλαμάκια από την αρχή μέχρι το τέλος της αναμέτρησης.

Ραφαέλ Ναδάλ

Ο Ράφαελ Ναδάλ είναι ένας από τους σημαντικότερους αθλητές τένις όλων των εποχών και ίσως ο τενίστας με τις περισσότερες προκαταλήψεις και γούρια. Τα πιο γνωστά από αυτά: Πάντα περνάει τις γραμμές με το δεξί του πόδι, πάντα τρώει το ενεργειακό του τζελ με τον ίδιο τρόπο, ζητάει πετσέτα μετά από κάθε πόντο και το πιο διαδεδομένο: πάντα βάζει το ενεργειακό του ποτό και το νερό στην ίδια ακριβώς θέση.

Τάιγκερ Γουντς

Αν είσαι φίλος του γκολφ σίγουρα θα το έχεις προσέξει, αλλά επειδή οι φίλοι του αθλήματος στην Ελλάδα είναι είδος προς εξαφάνιση, αξίζει να σημειωθεί πως ο πιο επιτυχημένος αθλητής γκολ όλων των εποχών φοράει πάντα κόκκινη μπλούζα τις Κυριακές. Όσα λεφτά και αν έχεις δεν γλιτώνεις από τις προκαταλήψεις.

Σερένα Γουίλιαμς

Η Σερένα Γουίλιαμς όπως και πολλοί αθλητές έχουν αρκετά γούρια, αλλά ένα συγκεκριμένο της κορυφαίας τενίστριας είναι από τα πλέον γνωστά παγκοσμίως. Η Αμερικανίδα φοράει τις ίδιες κάλτσες από την πρώτη ημέρα του τουρνουά μέχρι την τελευταία. Συνήθως η Σερένα βρίσκεται στα τουρνουά μέχρι τον τελικό, κάτι που σημαίνει: ίδιες κάλτσες για 2 εβδομάδες!

Τζέισον Τέρι

Ο Τζέισον Τέρι είχε μία απίστευτη ρουτίνα πριν τους αγώνες του NBA. Είχε στην κατοχή του όλα τα σορτσάκια των ομάδων της λίγκας και το βράδυ πριν τις αντιμετωπίσει κοιμόταν με αυτό.

Κριστιάνο Ρονάλντο

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο έχει αρκετές προκαταλήψεις αλλά δύο είναι οι πιο σημαντικές για τον ίδιο, ώστε να μπορέσει να αποδώσει καλύτερα στον επερχόμενο αγώνα. Όταν ταξιδεύει με αεροπλάνο πρέπει να είναι ο πρώτος που θα αποβιβαστεί και όταν η ομάδα μεταφέρεται με το πούλμαν, κάθετα... γαλαρία και κατεβαίνει τελευταίος.

Λοράν Μπλαν

Όσοι έχουν δει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998 σίγουρα ξέρουν τι θα ακολουθήσει. Πριν από κάθε παιχνίδι, ο κεντρικός αμυντικός της Γαλλίας φιλούσε το κεφάλι του καραφλού συμπαίκτη του, Φαμπιάν Μπαρτέζ. Το γούρι δούλεψε άψογα από την αρχή μέχρι το τέλος.

Μαρσέλο Μπιέλσα

Περίεργος άνθρωπος ο Αργεντινός τεχνικός. Μέχρι και τρελός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αλλά είναι επίσης προληπτικός. Πως αλλιώς να εξηγηθεί πως κάνει πάντα 13 μικρά βήματα μπροστά από τον πάγκο του;

Μάικ Μπίμπι

Οι συμπαίκτες του Μπίμπι είναι σίγουρο πως δεν θα ήταν ευχαριστημένοι με τις δεισιδαιμονίες του συναδέλφου τους. Ο πρώην πόιντ γκαρντ, ήθελε να κόψει τα νύχια του στον πάγκο κατά τη διάρκεια των αγώνων. Υπήρχε μάλιστα άνθρωπος που έτρεχε να του παραδώσει νυχοκόπτη στα τάιμ άουτ ώστε να μην χάνει τις οδηγίες του προπονητή.

Γκόραν Ιβανίσεβιτς

Ακόμα ένας τενίστας στη λίστα μας και ίσως με περισσότερες προκαταλήψεις από τον Ναδάλ. Αρχικά προσπαθούσε να μην πατάει ποτέ τις λευκές γραμμές του γηπέδου και περίμενε πάντα να σηκωθεί ο αντίπαλος του από την καρέκλα πριν από αυτόν. Πάμε τώρα στα πραγματικά περίεργα: Όταν κέρδιζε έναν αγώνα επαναλάμβανε όσα συνέβησαν την ημέρα της νικηφόρας αναμέτρησης. Φορούσε τα ίδια ρούχα, έτρωγε στο ίδιο εστιατόριο και μιλούσε μόνο στους ίδιους ανθρώπους!

Εθνική Χιλής

Η προκατάληψη δεν καταλαβαίνει ούτε από Μουντιάλ ούτε από κανονισμούς. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1962 στη Χιλή, ο προπονητήςΧουάν Κάρλος Κοράτσοκαι το επιτελείο του επέμεναν ότι το 13 είναι γρουσούζικο και πήραν άδεια από τη FIFA ώστε η ομάδα να μην το χρησιμοποιήσει. Έγιναν έτσι η μοναδική ομάδα που είχε παίκτη με το νούμερο 23.

Γιάννης Ιωαννίδης

Ο "Ξανθός" του ελληνικού μπάσκετ είναι ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στη λίστα μας και όχι άδικα. Όλοι γνωρίζουν πως ο Γιάννης Ιωαννίδης είναι προληπτικός με το ρεπερτόριο να περιλαμβάνει από μαύρες γάτες μέχρι σκάλες. Μέσα στο γήπεδο το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το βάλε-βγάλε στο σακάκι του.

Φωτογραφίες: AP Images

News 24/7

24MEDIA NETWORK